Home Politic Deputatii au lasat ANI pe saptamana viitoare

Deputatii au lasat ANI pe saptamana viitoare

DISTRIBUIŢI

Proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a fost amanat pentru saptamana viitoare, pe motiv ca raportul dat de Comisia juridica a Camerei Deputatilor a fost depus abia acum doua zile la casutele parlamentarilor. Asa ca dezbaterea programata pentru azi a fost trecuta pe ordinea de zi de luni. Deputatii se asteapta oricum la cateva ore bune de replici si de atacuri de la tribuna – unele din ele indreptate asupra initiatoarei proiectului, ministrul justitiei, Monica Macovei. La randul lor, deputatii din Comisia juridica sunt luati la rost pentru ca au taiat din proiectul ANI toate prevederile esentiale. Legea ANI a fost ceruta de catre UE, oficialii Comisiei Europene transmitand o scrisoare in acest sens, in care era criticata impotrivirea PC si a UDMR la infiintarea Agentiei.

Conducerea Camerei Deputatilor a hotarat sa lase pe saptamana viitoare dezbaterile la legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Deputatii din Biroul Permanent al Camerei au dat vina pe colegii lor din Comisia juridica, pentru ca au distribuit parlamentarilor prea tarziu proiectul legii ANI, asa cum a fost el adoptat inca de saptamana trecuta. Liderii grupurilor parlamentare au invocat Regulamentul Camerei Deputatilor, care prevede un termen de trei zile inaintea dezbaterii materialelor in plen. Cum varianta ANI ar fi trebuit analizata azi, la doar doua zile de la distribuirea materialelor, deputatii din Biroul Permanent al Camerei au ales sa-si mai lase ceva ragaz. -Este mai bine ca proiectul se va dezbate saptamana viitoare, luni. Pentru ca e mai buna prezenta luni decat joi-, a sustinut social-democratul Ioan Munteanu, secretarul Camerei Deputatilor.

Se anunta zgomot mult pentru Macovei

Secretarul Camerei a recunoscut ca dezbaterile s-ar putea intinde si pentru sedinta de plen de marti, in conditiile in care exista multe voci nemultumite de actuala varianta a legii ANI sau pur si simplu care se opun ideii de a se infiinta o astfel de agentie. Cea care ar putea atrage atentia si ironiile deputatilor aflati la tribuna Camerei este ministrul justitiei, Monica Macovei, cea care s-a declarat nemultumita de modul in care deputatii din Comisia juridica au eliminat punctele esentiale ale legii. Modificarile substantiale ale proiectului ANI au fost votate de PC, PRM, PSD, PNL si UDMR, astfel ca Macovei are doar sustinerea democratilor. Daca PD a lansat deja un apel catre liberali, udemeristi si conservatori, PRM s-a declarat deja impotriva infiintarii ANI.

Intr-un exces de zel, deputatii din Comisia juridica au terminat saptamana trecuta cu dezbaterile la proiectul ANI, dupa ce se impotmolisera saptamani bune la primele articole ale legii. Reprezentantii formatiunilor parlamentare au facut abstractie de deputatii democrati si de trimisii lui Macovei si au votat pe banda rulanta ultimele 60 de articole ale legii.

ONG-urile mai vor dezbateri

Deocamdata, PD s-a gasit in minoritate, dar cel putin se bucura de sprijinul societatii civile. Desi apelul unor organizatii nonguvernamentale nu cantareste la voturile din parlament, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, APADOR-CH, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara au cerut reluarea discutiilor asupra schimbarilor adoptate la proiectul ANI. Apelul ONG-urilor a indemnat la formarea unei agentii puternice si capabile sa previna coruptia prin securizarea deciziei publice de orice influente care o viciaza. In caz contrar, organizatiile au amenintat ca ii vor trage la raspundere pentru aceasta -farsa legislativa- pe parlamentarii care se opun proiectului initial.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.