Deputatii Comisiei Juridice au fost nevoiti ieri sa discute din nou problema numirii procurorilor sefi, atributie care ii revine in prezent presedintelui tarii, insa la propunerea ministrului justitiei. Dupa ce pe parcursul sesiunii trecute au fost respinse la Camera Deputatilor doua proiecte de lege similare, prin care se prevedea ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii au dreptul de a propune procurorii, ieri, conservatorii si-au insusit proiectul si au reusit sa obtina un aviz favorabil. -Trebuie sa intelegem foarte bine ca daca vrem o separatie a puterilor in stat, CSM trebuie sa aiba si competenta numirii si revocarii procurorilor-, a pledat initiatorul declarat al proiectului, senatorul PC Gavrila Vasilescu.
Odata cu readucerea in discutie a proiectului, conservatorii au deschis insa o veche cutie a Pandorei, adica cea a conflictului democratilor, aparatorii dorintelor Monicai Macovei, cu partidele opozitiei, care sustin tocmai ideea pentru care Macovei se batea inainte de a deveni ministrul justitiei – ca numirea procurorilor sa se faca la propunerea CSM. Cum era de asteptat, democratii au sarit ca arsi si de aceasta data. -Constitutia zice ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei. In actualul sistem constitutional, nu cred ca procurorii pot fi desprinsi de Ministerul Justitiei-, a spus deputatul PD Augustin Zegrean, contracarat imediat de conservatorul Bogdan Ciuca. Acesta a sustinut ca ministrul justitiei este un produs politic si ca institutia procurorilor ar trebui sa devina independenta politic.
Partidele care si-au aratat sustinerea pentru aceasta propunere a conservatorilor au fost PSD, PRM si UDMR, in timp ce liberalii au preferat sa faca echipa cu deputatii PD. Cu toate ca proiectul a primit aviz favorabil din partea comisiei, obtinand 13 voturi -pentru- si 12 -impotriva-, este greu de crezut ca va trece de plenul Camerei, mai ales din cauza ca este nevoie de votul a doua treimi din deputati.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane