Ţinut in brate de liderii PD, care ignora chiar si dosarul deschis la DNA pe numele sau, secretarul de stat din MEC, Ionel Mantog a cazut ieri in gura dusmanilor. Deputatii din Comisia economica au hotarat ieri ca acesta joaca un rol important in scandalul vanzarii si cumpararii energiei electrice de la stat, supraveghind, fara sa sufle un cuvant, aceste ilegalitati care au adus statului prejudicii de miliarde. Din aceste motive, mai multi membri din Comisia economica a Camerei Deputatilor au cerut demisia secretarului de stat Ionel Mantog si luarea masurilor care se impun impotriva acestuia.
Desemnat ca reprezentant al Ministerului Economiei la termocentralele de la Turceni si Rovinari, Mantog este acuzat de deputati ca a tainuit vanzarile de energie catre furnizori privati si contractele atribuite fara licitatie.
Desi de numele lui Mantog atarna, pe langa recentele acuzatii privind contractele preferentiale de energie, si scandalul -stramutatilor de lux- din Gorj, in care este cercetat de DNA, democratii ezita sa ia vreo decizie in privinta sa, semn ca acesta beneficiaza de protectie inalta.
Audiat de Comisia pentru Economie din cadrul Camerei Deputatilor, ministrul Codrut Seres a confirmat faptul ca, desi a schimbat aproape in totalitate consiliile de administratie ale celor doua complexuri energetice, Ionel Mantog a ramas in continuare in fotoliul de secretar de stat. Cu mainile legate de negocierile politice la nivelul coalitiei, Seres nu poate face altceva decat sa intocmeasca rapoarte peste rapoarte cu neregulile din activitatea lui Mantog, in speranta ca odata si odata cineva le va lua in seama, intrucat statul este prejudiciat cu milioane de euro.
Audierea de ieri s-a transformat rapid intr-un camp de lupta politica, PSD acuzand actuala putere, mai ales PD, de control asupra pietei energiei electrice.
Strans la colt de reprezentantii opozitiei si mai ales de social-democratul Victor Ponta, Codrut Seres a fost nevoit sa afirme, ca raspuns la solicitari, ca ii va cere premierului Calin Popescu Tariceanu demiterea lui Ionel Mantog.
Ministrul economiei a recunoscut ca, in mare masura, vina pentru neregularitatile de la Rovinari si Turceni ii apartine secretarului de stat democrat. Cererile pentru demiterea lui Mantog, venite din barca opozitiei, au tintit cateva zeci de minute urechile lui Seres. In frunte cu presedintele de comisie, pesedistul Mihai Tudose, deputatii l-au tras la raspundere pe Seres pentru ca nu a luat niciun fel de masura pentru a-l sanctiona pe democrat. -O solutie ar fi demiterea lui Mantog-, au sustinut mai multe voci social-democrate. In final, ministrul conservator a fost nevoit sa afirme ca a mai cerut demiterea lui Mantog in urma cu cateva luni, insa Tariceanu a refuzat sa ia masuri impotriva acestuia.
DNA ii asteapta
Ministrul Seres a fost desfiintat de parlamentarii comisiei, care au venit cu zeci de exemple si acuze la adresa lui. -Cat la suta din tranzactii au fost facute cu licitatii?-, a intrebat Mihai Tudose. Chemat la audieri pentru afirmatiile facute, Victor Ponta a reiterat datele care il fac vinovat pe Seres de permiterea unor ilegalitati. Reprezentantii opozitiei nu au fost singurii care l-au tras de maneca pe ministrul economiei, colegul sau de partid, Bogdan Pascu, fiind una dintre vocile cele mai critice la adresa sa. Dupa ce s-a laudat ca a instituit fel de fel de controale prin Curtea de Conturi, Seres a fost taxat de Pascu, care a sustinut ca -aceasta Curte de Conturi nu este cea mai buna solutie-. -Trebuiau sesizati cei de la DNA, pentru ca, timp de sase luni, anumite capuse au supt de la stat-, a spus conservatorul, acuzand faptul ca in spatele acestor afaceri sunt tot niste oameni politici influenti. Vocea lui Pascu nu a fost singulara. Rand pe rand, mai multi liberali sau pesedisti au asigurat ca DNA este o solutie potrivita pentru anchetarea situatiei, in final comisia luand decizia de a trimite rapoartele catre DNA. Incercand in acelasi timp sa atraga atentia de la firma Grivco, patronata de Dan Voiculescu, Pascu a venit si cu alte exemple incriminatorii pentru Seres, din cauza ca au semnat contracte in timpul mandatului sau.
Totul se rezuma la politica…
Audierile s-au derulat insa ca o ciocnire de forte politice, intre PD si PSD. Cei aflati la conducerea termocentralelor Rovinari si Turceni pana in urma cu cateva zile, cand au fost schimbati de Seres, au fost desemnati de Radu Berceanu in 1998 si pastrati ulterior de guvernarea PSD. Pesedisti transformati in democrati, directorii celor doua termocentrale au constituit motivul pentru care Ponta a lasat sa se inteleaga ca democratii controleaza aceste afaceri. In plus, conservatorii l-au adus in fata comisiei pe directorul firmei Grivco, Mihai Lazar. Acesta si-a exprimat convingerea ca prejudicierea statului prin cumpararea energiei de la stat si apoi prin vanzarea la preturi mult mai mari tot catre stat nu reprezinta nicio problema. -La o piata libera, nu trebuie sa se puna aceasta problema. Indiferent cum vinde Rovinari, nu se reflecta nivelul de trai al celor care lucreaza-, a spus acesta.