Pe Mona Musca au ajuns-o din urma atat informarile date organelor de Securitate, dar si declaratiile pe propria raspundere pe care le-a semnat inainte de a intra in parlament. Deputatul ramas independent dupa ce a fost exclus din PNL tocmai din cauza angajamentului semnat cu Securitatea este pandit de o alta excludere. Dupa ce Asociatia Civic Media a facut o plangere penala prin care sesiza tocmai falsul din declaratii dat de Mona Musca, conducerea Camerei Deputatilor i-a delegat pe deputatii juristi sa ia o decizie in acest caz. Riscul de a se crea un precedent periculos pentru stabilitatea parlamentara i-a determinat pe reprezentantii comisiei responsabile in aceasta situatie sa aleaga amanarea drept cea mai sigura solutie. Comisia juridica vrea sa astepte o decizie finala a instantei, iar Mona Musca nici nu se gandeste sa renunte la locul sau din banca de deputat.
Asociatia Civic Media a trimis la Camera Deputatilor plangerea penala in care se sesizeaza falsul in declaratii facut de Mona Musca in momentul candidaturii la functia de parlamentar, cand aceasta a afirmat, pe propria raspundere, ca nu a colaborat cu Securitatea. Potrivit verdictului confirmat recent de CNSAS, deputatul a fost gasit vinovat de politie politica, ceea ce a adus conducerea Camerei intr-o situatie delicata. Deputatii din Biroul Permanent au sustinut ca nu pot stabili daca Mona Musca merita sa fie exclusa din parlament, astfel ca au pus responsabilitatea pe umerii Comisiei juridice.
Planuri de amanare
Comisia juridica de disciplina si incompatibilitati are intr-adevar atributii ce tin de statutul parlamentarilor, inclusiv de validarea si invalidarea mandatelor. Dar, potrivit vicepresedintelui Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, cazul Monei Musca va putea fi luat in discutie abia peste aproximativ doua saptamani, cand parlamentarii preconizeaza ca vor termina cu dezbaterile aflate acum in desfasurare.
Mai rezervat, presedintele comisiei, conservatorul Sergiu Andon, a sustinut ca deputatii juristi vor astepta sa treaca termenul legal in care Mona Musca poate face toate contestatiile, astfel incat sa discute pe seama unui -act oficial-. -Putem aprecia ca demers moral (sesizarea Asociatiei Civic Media, n.r.), dar Comisia juridica nu poate avea forta decat daca are o decizie oficiala-, a explicat Andon.
Roncea: -demisia, un exemplu de urmat-
Potrivit coordonatorului Asociatiei Civic Media, Victor Roncea, Mona Musca ar fi putut da -un exemplu de urmat- daca si-ar fi dat demisia din functia de parlamentar, odata ce a primit verdict de colaborare cu Securitatea din partea CNSAS. Reprezentantul organizatiei a sustinut ca Musca a avut in propriile maini sansa sa demonstreze ca are o coloana vertebrala dreapta, facand un astfel de gest -de onoare-, dar ca deputatul a preferat sa ramana sa-si indeplineasca responsabilitatile parlamentare. Tocmai aceasta incapatanare a Monei Musca de a continua sa-si reprezinte electoratul a starnit revolta lui Roncea, care a amintit ca deputatul nu a mintit numai in declaratiile pe propria constiinta pe care le-a semnat, ci si in toate declaratiile facute de-a lungul vremii, prin care a infirmat colaborarea cu Securitatea.
Vina cade pe liberali in frunte cu Tariceanu
Mona Musca a sustinut ca nu ia in calcul varianta retragerii din parlament, ba chiar vrea sa mearga mai departe cu contestarea deciziei CNSAS in justitie. -Stiam ca CNSAS nu-si va schimba decizia. Nu conteaza legea pentru domniile lor. Sustinerea contestatiilor era o simpla formalitate-, a declarat Musca intr-o emisiune tv. Deputatul a renuntat sa mai arate semne de remuscare fata de -greseala- din trecut, cand a semnat un angajament cu Securitatea. Incoltita de verdictul de colaborator primit de la CNSAS, Musca a aruncat vina pe liberali pe care i-a acuzat ca i-au orchestrat eliminarea din viata politica. -In perioada 2000 – 2004 am fost varful de lance al opozitiei. In egala masura si-au dat mana cei care au fost atunci la putere cu cei care sunt acum, pentru a ma elimina din viata politica. Liberalii au fost foarte fericiti, mi-au retras sprijinul politic imediat, m-au eliminat din partid-, a declarat Musca, afirmand ca principalul vinovat a fost liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu.