Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice a fost adoptat cu 195 de voturi pentru, 20 împotrivă și 75 de abțineri.
Comisia juridică și cea de IT din Camera Deputaților au admis săptămâna trecută proiectul de lege.
„Proiectul a fost adoptat într-o formă benefică și corectă pentru toată lumea. Au rămas în acest proiect doar datele de identificare ale persoanei, nu date de trafic și pentru pre-pay, și pentru wi-fi, pentru conexiunile de internet. Orice om care își va cumpăra sau va deține o cartelă pre-plătită are la dispoziție, de la intrarea în vigoare a legii, un an de zile în care poate consuma creditul sau poate să meargă la operator și să-și declare datele, în sensul că el este proprietarul numărului respectiv, dacă nu, numărul va fi anulat”, a precizat la acea dată președintele Comisiei pentru tehnologie informațională din Camera Deputaților, Daniel Oajdea.
Potrivit acestuia, legea va intra în vigoare, dacă textul va fi adoptat în această formă, la 1 ianuarie 2015.
Președintele Comisiei IT a mai explicat că persoana care cumpără o cartelă pre-plătită trebuie să pună la dispoziția vânzătorului numai datele de identificare din buletin sau pe cele din pașaport ori din permisul de conducere.
Cât privește accesul la internet, inclusiv pe o rețea wi-fi, Oajdea a spus că nu se rețin decât datele de identificare ale utilizatorului.
„Spre exemplu, este o procedură cunoscută ce se aplică și în Germania, îți dai numărul de telefon mobil, pe acesta primești automat un cod, cod pe care-l pui, te autentifici acolo și atât. În momentul în care, teoretic, s-ar putea săvârși o infracțiune, se poate ști cine e persoana. Nu interesează pe nimeni și nu am fost de acord cu reținerea datelor de trafic pe internet, care vin și în contradicție cu decizia Curții Europene, nu s-a votat așa ceva, ci doar identificarea utilizatorului. Nu cred că este o problemă pentru cineva care e de bună credință și corect, dacă îl poți identifica, că a intrat pe rețea și atât. Prin urmare, forma finală este în regulă”, a susținut Daniel Oajdea.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind decizională în acest caz.