De cand a intrat in vigoare Legea privind informatiile clasificate, mai multi parlamentari din comisiile de aparare au criticat faptul ca legea impune verificarea abuziva a alesilor pentru a avea acces la secrete de stat. La sfarsit de legislatura, deputatul PD Costica Canacheu, membru al comisiei de resort, s-a trezit sa initieze un proiect de modificare a legii astfel incat deputatii si senatorii sa nu mai fie obligati sa obtina certificatul de securitate emis de Oficiul Registrului National pentru Informatii Secrete de Stat pentru a accede la datele clasificate.
Legea este interpretata abuziv
Canacheu sustine ca aceste prevederi ale legii vin in contradictie cu atributiile constitutionale privind controlul pe care parlamentarii il exercita asupra institutiilor statului, fiind absurd ca ei sa fie verificati, la randul lor, tocmai de cei care fac obiectul controlului parlamentar. In plus, deputatul democrat spune ca actul normativ cu pricina este adesea interpretat abuziv, fiind blocat accesul la informatii care tin mai curand de interesul public, si nu de secretele de stat. El a exemplificat prin faptul ca, in cadrul controlului parlamentar, s-a adresat MAI si a solicitat o informare banala referitoare la numarul politistilor, dar a fost refuzat pe motiv ca nu detine certificat de securitate. Refuzul este cu atat mai absurd cu cat informatia respectiva putea fi gasita in alte documente publice. -Refuzul de a-mi trimite informatiile cerute ca parlamentar este ilegal si neconstitutional si incalca principiul separatiei puterilor in stat-, a declarat acesta. In toate statele membre NATO, membrii parlamentului au acces la informatiile clasificate, legislatia din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Slovenia si Bulgaria permitand accesul parlamentarilor la informatiile clasificate in baza mandatului obtinut prin votul cetatenilor. Potrivit deputatului, parlamentarii sunt verificati pentru a li se acorda certificatul de securitate doar in tarile foste membre ale URSS si in Romania.
Se incalca dreptul la viata privata
Parlamentarul este suparat si pe faptul ca formulare ce trebuie completate pentru a obtine certificatul de securitate incalca dreptul la viata privata, fiind solicitate informatii despre relatiile de familie, inclusiv despre concubina.
-Ce drept am eu fata de acea persoana sa o anunt la o institutie?-, a intrebat Canacheu. De asemenea, el a declarat ca si din partea presedintelui Camerei Deputatilor a primit un raspuns negativ, desi adresase o intrebare despre un document al unui organ al administratiei publice, respectiv o hotarare judecatoreasca primita de un minister, in joc fiind vorba de cheltuirea banilor publici de catre o autoritate. Raspunsul primit era motivat cu prevederile din Codul civil conform carora aceste documente se trimit doar partilor implicate in proces. Deputatul a primit in cele din urma raspunsul cerut de la ICCJ. Canacheu considera ca refuzul de a trimite informatii reprezinta un atac grav si direct la statul de drept, la separatia puterilor in stat si la democratie.