Mircea Dinescu a tinut sa demonstreze ca este adeptul transparentei in CNSAS, asa ca a oferit informatii considerate pana acum secrete. Desi legea interzice antepronuntarea in cazurile aflate in cercetare la CNSAS, Dinescu a trecut peste teama ca va fi sanctionat penal pentru declaratiile sale. Membrul Colegiului a rezumat cazurile in care sunt implicati politicieni, a descris modul in care s-au dat unele verdicte si a facut previziuni pentru deciziile viitoare ale Colegiului. -Daca ajung la puscarie, o sa am mai mult timp de citit-, a glumit Dinescu, hotarat sa spuna tot ce se intampla in sedintele Colegiului.
Marcu Tudor, -un foarte bun colaborator-
Marcu Tudor (foto 1), fratele liderului PRM Corneliu Vadim Tudor, a fost tinta atacurilor lui Dinescu, mai ales ca dezbaterile asupra cazului sau au fost cele care i-au declansat membrului CNSAS dorinta de a -lumina- activitatea institutiei.
Desi CNSAS-ul condus de Gheorghe Onisoru ii daduse lui Marcu Tudor certificat de buna purtare, Dinescu a declarat ca fratele -Tribunului- si-a turnat fara jena colegii ofiteri la Securitate. -Zilele trecute s-a descoperit un dosar al acestui domn in care se specifica de ofiterul care il monitoriza ca este un foarte bun colaborator, ca a fost pus sa se imprieteneasca cu alti ofiteri de la Securitate (…). Mai exista alte doua angajamente de colaborator. Ce insemna pe vremea aceea sa spui despre un ofiter roman ca asculta -posturi de radio dusmanoase- in unitate? Caz clar de politie politica-, a declarat Dinescu. El a sustinut ca Marcu Tudor a tot refuzat sa se prezinte la audieri, la CNSAS, astfel ca, in acest caz, nu a fost luata inca o decizie.
Stanoiu, incriminata de un grafolog
Despre fostul ministru al justitiei din guvernarea PSD, Rodica Stanoiu, Dinescu a recunoscut ca aceasta -nu are un dosar anume-, dar ca documentele au fost preluate din dosarele altor oameni. Desi pesedista a sustinut ca nu isi recunoaste scrisul, grafologul angajat de CNSAS a confirmat ca scrisul de mana de pe acele note se potriveste cu cel al lui Stanoiu. Potrivit lui Dinescu, expertul CNSAS nici nu stia despre ce persoana este vorba cand a facut verificarea grafologica. Dar Stanoiu a tinut sa-si angajeze propriul grafolog si a plecat cu o copie a dosarului sau care nu contine un angajament, ci doar note scrise de mana ei, potrivit lui Dinescu.
In timp ce membrii Colegiului o asteapta -cu toata placerea- pe Stanoiu la o noua audiere, fostul ministru PSD are ragazul de a-si pune la cale apararea. Dezvaluirile lui Dinescu au venit pe fondul unei amenintari aruncate chiar de Stanoiu, care amenintase ca pe cei care dau publicitatii informatii cuprinse in dosarele aflate in cercetare la CNSAS ii paste inchisoarea.
Serban Mihailescu, pus la zid ca maior al DIE
Dinescu a recunoscut ca CNSAS detine dovezi care atesta -negru pe alb- ca senatorul PSD Serban Mihailescu (foto 2) a fost activat in cadrul SIE inca de cand serviciul se numea Directia de Informatii Externe (DIE). Potrivit membrului CNSAS, temerile lui Mihailescu, potrivit carora documentul nu ar fi autentic, sunt nejustificate. Dinescu a descris hartia ca fiind -ingalbenita de vreme-, dar pe care se specifica faptul ca pesedistul a fost maior al DIE. Membrul CNSAS i-a mai taiat o data macaroana lui Mihailescu, infirmand varianta prezentata de acesta in apararea sa, cum ca un ofiter acoperit nu putea avea si grad de maior, si de ofiter al DIE. Dinescu a explicat ca, atat timp cat un ofiter era acoperit, acesta putea avea un grad militar si un altul in cadrul serviciului de informatii.
Gyorgy Frunda are un dosar -alambicat-
Desi in cazul senatorului UDMR Gyorgy Frunda CNSAS a dat deja un verdict de necolaborare cu Securitatea ca politie politica, Dinescu a recunoscut ca s-a abtinut de la vot. -Era un dosar alambicat si n-am putut sa votez cu inima curata, necunoscand anumite detalii-, a sustinut membrul CNSAS, ridicand alte semne de intrebare vizavi de veridicitatea verdictelor date de Colegiu.
Au fost si inalti informatori printre preoti
Mircea Dinescu s-a apucat sa povesteasca despre diferite fete bisericesti care au colaborat cu Securitatea, bazandu-se pe documente pe care a avut ocazia sa le vada de-a lungul timpului. Insa membrul CNSAS a infirmat ca ar fi vazut dosare incriminante ale unor inalti preoti, cum ar fi Patriarhul Teoctist sau parintele Iustin Marchis. -In acest moment nu avem vreun dosar care sa-l vizeze pe Patriarh. Exista niste documente de prin anii *40 care atesta totusi ca prelatul a avut un trecut incetosat. Si acestea ar trebui facute publice pentru a cunoaste detalii despre liderii bisericii-, a declarat Dinescu. Cat despre Marchis, membrul CNSAS a sustinut ca acesta a fost un caz clar de intoxicare a opiniei publice.
Olaru: CNSAS e controlat politic
Reactia istoricului Stejarel Olaru a fost sa acuze CNSAS de control politic. Consilierul primului-ministru s-a declarat dezamagit de modul in care functioneaza CNSAS si a apreciat ca activitatea Colegiului lasa de dorit. Istoricul a mai spus ca nu are incredere in discernamantul unor membri ai Colegiului, pe care ii considera controlati politic. Astfel, Olaru a pledat si el pentru mai multa transparenta, prin publicarea dosarelor pe Internet si prin renuntarea la contestatii.
Audieri neintrerupte de nimic
CNSAS nu si-a sistat activitatea doar pentru ca Dinescu a iesit sa faca declaratii in fata institutiei. Deputatul Mona Musca, senatorul UDMR Peter Ekstein Kovacs si liberalul Mircea Cosea au trecut si ei pe la sediul institutiei. Dupa ce a stat mai bine de doua ore sa isi studieze dosarul, Cosea a iesit linistit – are doar un dosar de urmarit. Totusi, Cosea a recunoscut ca a fost contactat de Securitate la sfarsitul anilor *60. Inainte, peste 20 de lideri PD din Arges au depus, fiecare in nume personal, o cerere prin care au solicitat sa fie verificati. Ministrului culturii, Adrian Iorgulescu, i s-a planuit si lui o verificare la CNSAS, din partea Mihaelei Mihai, presedintele Uniunii Artistilor din Romania. Ea a depus la CNSAS o cerere prin care a solicitat verificarea lui Iorgulescu si a doi secretari de stat din minister, Virgil Nitulescu si Ioan Onisei. Se pare ca supararea artistilor este cam mare, mai ales dupa ce ministrul culturii a sugerat ca CNSAS sa-i verifice si pe artisti.