Home Politic Dinescu a pierdut sprijinul PD pentru CNSAS

Dinescu a pierdut sprijinul PD pentru CNSAS

DISTRIBUIŢI

Surse din zona Aliantei sustin ca, la interventiile directe ale Cotroceniului, democratii intentioneaza sa ii retraga sprijinul politic acordat lui Mircea Dinescu pentru un loc in CNSAS. Aceleasi surse mai spun ca, in aceasta situatie, liberalii ar fi gata sa-l sustina ei pe Dinescu si sa renunte la Stejarel Olaru. Decizia oficiala va fi luata in cadrul viitoarei sedinte a CNC-ului Aliantei.

Subiectul conducerii CNSAS a luat o noua turnura, dupa ce discutiile privind viitorii candidati au intrat in impas. Potrivit unor surse din cadrul Aliantei, democratii si-au schimbat pozitia si intentioneaza sa retraga sprijinul politic acordat lui Mircea Dinescu, decizia fiind luata ca urmare a faptului ca acesta ar fi cazut in dizgratia Palatului Cotroceni.


Motivul pentru care democratii s-au lepadat de Dinescu ar fi atacurile vehemente ale acestuia la adresa presedintelui Traian Basescu, precum si atitudinea adoptata in scandalul public declansat de dosarul lui Dinu Patriciu. Aceleasi surse mai spun ca, in aceasta situatie, liberalii sunt gata sa renunte la unul dintre cei doi candidati ai partidului, respectiv la Stejarel Olaru, pentru a-i acorda portofoliul lui Dinescu, semn ca lucrurile in alianta merg la fel ca inainte, adica prost. O decizie politica ar urma sa fie luata in cadrul viitoarei sedinte a Consiliului National de Conducere al Aliantei.

Liderii grupurilor parlamentare nu au reusit de altfel sa ajunga la nicio intelegere cu privire la repartizarea posturilor in Colegiu CNSAS, certandu-se pe algoritmul politic si raportul de forte dintre putere si opozitiei. Procedurile parlamentare prevad desemnarea candidatilor de catre fiecare partid, pentru ca apoi acestia sa fie audiati de comisiile juridice si validati in sedinta plenului reunit al forului legislativ, programata pentru 23 martie.

Alesii celor doua palate

In ceea ce priveste componenta Colegiului CNSAS, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu si-au desemnat reprezentantii pentru singurele posturi din Colegiu care le revin celor doua palate. Administratia prezidentiala a anuntat ca Basescu l-a nominalizat pentru functia de membru al Colegiului pe fostul director al Institutului Roman de Istorie Recenta (IRIR), Dragos Petrescu. In ceea ce priveste propunerea executivului, purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, a anuntat ca, potrivit ordonantei de urgenta adoptate recent, prin care premierul poate propune un membru al Colegiului CNSAS, Calin Popescu Tariceanu l-a nominalizat pe Constantin Ticu Dumitrescu. Asta, in conditiile in care, la inceputul saptamanii, Alianta si-a asumat desemnarea lui Constantin Ticu Dumitrescu pentru functia de presedinte al Colegiului. Conform regulamentului, din cei 11 membri ai Colegiului CNSAS, noua sunt propusi de grupurile parlamentare, unul de guvern si unul de presedintie.

PRM viseaza la desfiintarea Consiliului

Intarzierea cu care CNSAS a trimis parlametului rapoartele de activitate ale Consiliului a iritat majoritatea membrilor celor doua comisii juridice din Camera si Senat.

PRM a fost unul dintre cei mai duri -jucatori- la dezbaterile la care cele doua comisii au discutat rapoartele de activitate ale CNSAS din 2003 si 2004, iar partizanii lui Vadim au propus renuntarea la discutiile referitoare la rapoarte. Mai mult, deputatul PRM Dragos Dumitriu a acuzat CNSAS ca nu a prezentat parlamentului rapoartele anuale privind modul in care au gestionat banii primiti de la bugetul de stat. Dumitriu a fost completat de colegul sau de partid Mircea Costache, care a propus chiar desfiintarea CNSAS. -Pentru a scuti pe eventualii parlamentari din 2012 sa mai studieze rapoartele din anul 2006, eu propun desfiintarea de acum a CNSAS-, a spus Costache. Parlamentarii PRM au fost -dublati- de deputatul PD Cornel Stirbet, care a catalogat cea mai mare parte din recomandarile si mentiunile rapoartelor drept invechite si a propus ca documentele sa nu mai fie dezbatute in plenul parlamentului. De partea cealalta, deputatul PNL Petre Ungureanu a spus ca cele doua comisii trebuie sa verifice temeinic rapoartele pentru a obliga CNSAS sa respecte in viitor termenele legale si -sa stie de comisia care le e stapan-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.