Mircea Dinescu s-a intors impotriva colegilor sai din Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Desi a fost membru al Colegiului inca de la infiintare, Dinescu s-a trezit abia ieri ca nu mai vrea sa ia parte la modul in care functioneaza institutia. Dinescu a amenintat ca renunta la locul sau in Colegiu daca CNSAS nu va dovedi ca vrea sa faca publice dosarele, in loc sa pastreze tocmai secretul Securitatii. Membrul CNSAS a indemnat la transparenta totala, la publicarea pe internet a dosarelor de la Securitate, la liberul acces al presei la sedintele in care se dau verdicte sau chiar la dizolvarea Colegiului. Totul a izbucnit de la sedinta Colegiului de marti, cand cazul lui Marcu Tudor, fratele liderului PRM Corneliu Vadim Tudor, a fost pus pe ordinea de zi. Atunci, Dinescu s-a revoltat pentru ca trimisul PRM in Colegiu, Constantin Buchet, a fluturat un document proaspat intrat in sediul Consiliului, prin care Marcu Tudor era descris drept un -turnator bun-. Asa ca Dinescu si-a scos o masa si un scaun in fata scarilor CNSAS, de unde a facut o radiografie a tristului mod in care merge deconspirarea politicienilor.
In cateva minute, Mircea Dinescu si-a aranjat o masa si un scaun chiar in fata CNSAS, de unde a sustinut, mai bine de o ora, o conferinta de presa prin care a vrut sa bage mintile in cap celor responsabili cu bunul mers al deconspirarii. -Imi scot masa in fata CNSAS, stam in aer liber, ca e mai sanatos asa-, a glumit Dinescu, apoi a anuntat si tema discursului sau: -Noi (CNSAS, n.r.) nu suntem aici cu reconspirarea Securitatii-.
Indignat de -situatia ambigua- in care se afla CNSAS, Dinescu a promis ca se va posta, cu tot cu masa, in fata insitutiei dupa fiecare sedinta a Colegiului. -Dupa fiecare sedinta a CNSAS, pana se rezolva ce vreau eu, imi iau masa mea-, a protestat membrul Colegiului.
Dinescu a povestit cum secretara pe care si-a adus-o cu el de la Uniunea Scriitorilor, -o femeie foarte credincioasa-, l-a avertizat ca CNSAS este -sediul diavolului-. -Atunci am ras, dar dupa aceea am simtit si eu-, a marturisit Dinescu, descriind nelinistea pe care a afisat-o fostul presedinte al CNSAS, Claudiu Onisoru, de fiecare data cand simtea mirosul de tamaie provenit de la biroul secretarei. -Dracu* si-a bagat coada si in institutie, si in afara ei-, a ales Dinescu sa descrie -blestemul- suferit de CNSAS dupa ce presedintele Traian Basescu a hotarat declasificarea dosarelor politicienilor.
-Acum e momentul pentru transparentizare-
Principala nemultumire a lui Dinescu a fost lipsa de transparenta pe care a demonstrat-o, in timp, CNSAS, dar si presiunile politice care se fac asupra membrilor din Colegiu. -S-a creat aici o institutie care comunica din an in Paste cu presa. Daca activitatea Colegiului ar fi fost transparenta, nu s-ar mai fi facut nicio manevra, nicio manarie-, a sustinut Dinescu. Acum, ca in parlament se discuta o modificare a legii CNSAS, Dinescu a considerat ca este momentul potrivit pentru a pune piciorul in prag si de a incepe o deconspirare cu sanse reale de reusita a colaboratorilor cu Securitatea. Concret, Dinescu a sugerat fie aprobarea prezentei presei la sedintele Colegiului, fie publicarea pe internet a dosarelor fostilor turnatori. Altfel, Dinescu a declarat ca se va retrage din CNSAS, poate chiar alaturi de Constantin Ticu Dumitrescu, si el dezamagit de functionarea institutiei.
In opinia lui Dinescu, SRI este la fel de nevinovat ca Securitatea pentru situatia in care se gasesc acum turnatorii integrati in clasa politica. -Am fost pusi in situatii dramatice. Au venit la CNSAS fise de distrugere a dosarelor, iar noi suntem nevoiti sa dam fisa de porumbel al pacii unui politician care are la dosar doar fisa de informare (…) Eu acuz SRI ca a protejat anumiti politicieni, desi stiau ca ei sunt comunisti. Acesti oameni au fost lasati special sa intre in politica pentru ca erau vulnerabili, puteau fi manevrati din umbra-, a acuzat Dinescu -cardasia- dintre SRI si politicienii care au crezut tot timpul ca nu vor pati nimic pentru raul facut in trecut. In acest sens, membrul CNSAS a dat exemplul Monei Musca, pe care a sfatuit-o sa se retraga din politica -in munti-.
PRM si-a bagat coada
Protestul lui Dinescu de a face lumina la CNSAS a fost declansat de sedinta de marti a Colegiului – atunci, Constantin Buchet, propus in Colegiul de PRM, a fluturat un document din afara institutiei care il scotea pe Marcu Tudor, fratele liderului PRM Corneliu Vadim Tudor, drept un colaborator al Securitatii care nu a facut rau. -Atunci cand s-a discutat cazul lui Marcu Tudor, reprezentantul PRM in Colegiu a adus o hartie a unuia dintre ofiterii turnati de Marcu Tudor, prin care omul arata ca nu a avut de suferit de pe urma actiunii acestuia. Asta in conditiile in care, teoretic, Marcu Tudor nu si-a vazut dosarul. De unde a aparut acea hartie?-, s-a intrebat Dinescu, acuzand ca Buchet ii face jocurile lui Vadim Tudor.
Dinescu s-a lansat intr-un atac dur la adresa PRM, formatiune condusa -de un fost turnator-. Potrivit membrului CNSAS, Vadim Tudor avea trecere la generalii Securitatii, pe care ii vizita saptamanal in perioada comunista, ba chiar lucra la o revista (-Saptamana-, n.r.) care se transformase intr-o unealta a fostului regim.
Dinescu a raspuns si la -promenada- in interes de serviciu pe la CNSAS, a deputatului PRM Daniela Buruiana. In calitate de secretar al Comisiei pentru controlul asupra SIE, Buruiana a vrut sa vada cum s-au transferat dosarele din arhiva serviciului de informatii la CNSAS, dar a aruncat, voalat, si o acuzatie prin care ii imputa lui Dinescu un dosar de colaborator al Securitatii. -Am ajuns sa traim scene de cosmar. Doamna Buruiana a fost numita in parlament la o subcomisie care controleaza CNSAS-, s-a revoltat Dinescu asupra modului in care -un fascist- controleaza o institutie care critica fascismul.
Buchet s-a dat de partea PRM
Reprezentantul PRM in Colegiu, Constantin Buchet, l-a asteptat pe Dinescu sa isi incheie pledoaria si i-a luat locul pe scaun, amplasat in strada, in fata cladirii CNSAS. Buchet i-a dat replica, la cald, colegului sau din Colegiu, pe care l-a acuzat ca minte vorbind despre un presupus document care l-ar incrimina pe Marcu Tudor. -Daca vorbeste despre transparenta, Dinescu sa mearga pana la capat si sa-si publice propriul dosar-, a declarat reprezentantul PRM in Colegiu, dovedindu-se fidel curentului din formatiunea lui Vadim Tudor – atacul constant la adresa lui Dinescu din partea liderului PRM, cat si -aluziile- senatorului PRM, Daniela Buruiana.
De fapt, Constantin Buchet nu s-a dat in laturi de la a critica intreg demersul -de transparentizare- al lui Dinescu. Buchet a dezaprobat clar promisiunea facuta de colegul sau din Colegiu de a oferi detalii referitoare la activitatea CNSAS pana la adoptarea unei legi care sa legalizeze furnizarea unor astfel de informatii. Buchet a sustinut ca intreg demersul lui Dinescu a fost ilegal, mai ales ca membrul CNSAS nu a fost mandatat de Colegiu pentru a face publice detalii legate de cazuri aflate in cercetare. -Mi-as dori sa fiti prezenti la sedinte, pentru ca doar asa ati putea vedea presiunile pe care le face Mircea Dinescu. Le-a facut in cazurile Voiculescu si Bejinaru-, a venit si propunerea de transparentizare a lui Buchet, izvorata din dorinta de a-l critica pe Dinescu.
Ticu Dumitrescu, gata de plecare
Initiatorul legii CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu, a recunoscut ca se gandeste la posibilitatea de a renunta la functia de membru al Colegiului CNSAS, precum si la cea de presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici. Prezent la lucrarile celui de-al 13-lea Congres al asociatiei de la Constanta, Ticu Dumitrescu a confirmat declaratiile lui Dinescu, potrivit caruia initiatorul Legii Ticu ii sustine opiniile privind mersul CNSAS. Insa motivele pe care le-a sugerat Ticu Dumitrescu tin de sanatatea acestuia, nu neaparat de modul in care functioneaza Colegiul.