Senatorul UDMR Biro Rozalia s-a declarat nemulțumită de proiectul legii votului prin corespondență.
„Timpul este atât de scurt, însă recomandările internaționale spun că trebuie să existe o dezbatere, un consens politic în ce privește introducerea acestei proceduri. Practic, pe masa Senatului s-a pus luni, iar marți am votat-o. Să sperăm că, la Camera Deputaților, dezbaterea va fi mai amplă. Este nevoie de părerea sectorului civil, părerea cetățenilor, cărora li se dă această posibilitate, nicăieri nu există și noi, până la sfârșitul lunii noiembrie, trebuie să adoptăm această lege ca să poată fi aplicabilă pentru alegerile de anul viitor”, a spus, într-o conferință de presă, Biro Rozalia, președinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senat.
„Uitați-vă unde am ajuns, întregul parlament ales în acest fel (prin vot uninominal-n.r.) este criticat timp de patru ani. Ce căutăm 588 de persoane, când ar fi suficient și trei sute șamd. Poate, dacă nu avem o dezbatere normală și fundamentată, cu concluzionări prin care se modifică acest proiect de lege, vom ajunge tot acolo ca să nu putem prevedea efectele negative ce vor putea apărea. Neavând timpul de a face o testare a sistemului înainte de alegeri, ne vom trezi cu probleme care, în lege, nu sunt stabilite cum se reglementează, cu greșeli care nu sunt stabilite cum se sancționează și cu neconstituționalitatea”, a precizat Biro.
Senatorul UDMR a indicat articolul 13 care spune că „misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale din străinătate asigură imprimarea buletinelor de vot”, dar la alineatul 3 se precizează că buletinele de vot prin corespondență pot fi imprimate prin grija alegătorilor, „lasându-se o poartă deschisă pentru orice fraudă”.
Biro și-a arătat nemulțumirea că nu se prevăd sancțiuni pentru cei care nu asigură transportul la timp al plicul cu vot, că nu este foarte bine definit ce înseamnă vot valabil și că nu este definită nici modalitatea de contestare a procedurii.
„UDMR își va prezenta propunerile în dezbaterea din Camera Deputaților. Dacă forma votată a proiectului de lege conține aspecte de neconstituționale, atunci vom încerca să adunăm semnăturile necesare pentru a fi atacat la Curtea Constituțională”, a mai spus Biro Rozalia.