Home Politic Disputele din Alianta lasa MEC orfan

Disputele din Alianta lasa MEC orfan

DISTRIBUIŢI

Acum nimeni nu mai vrea Ministerul Economiei si Comertului. Democratii au renuntat la MEC chiar daca isi anuntasera miercuri propunerea de ministru. Pradat de cea mai de pret perla a sa, faimosul de acum, OPSPI, MEC nu mai face cu ochiul nici liberalilor, care nu sunt deloc impresionati de -generozitatea- PD. De altfel, si bunavointa, si usurinta cu care liberalii au cedat MEC partenerilor de Alianta, transferand astfel toate ministerele importante in mana democratilor, ar fi trebuit sa trezeasca suspiciuni. Negocierile pana tarziu in noapte, iesirile teatrale si contradictorii ale liderilor PD, respectiv PNL, pun un mare semn de intrebare in dreptul -coloanei vertebrale a acestei guvernari-, asa cum a numit ieri Alianta DA liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Premierul Tariceanu este insa pornit si pe secretarii de stat care au fost sau sunt inca membrii PC, care ar trebuit sa demisioneze, pentru ca nu pot ocupa o functie in executiv daca nu sunt apartenenti ai unui partid politic aflat in coalitia de guvernare. La inchiderea editiei, liberalii erau in plina sedinta a Delegatiei Permanente unde s-a vorbit despre anularea Congresului extraordinar programat pentru luna ianuarie, dar si despre lansarea PLD si OPSPI.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a pasat pisica inapoi la democrati. Chiar daca acestia au oferit MEC inapoi liberalilor, dupa ce si-au anuntat si propunerea pentru functia de ministru, liderul PNL spune ca nu pare interesat de propunerea colegilor de la PD. O astfel de oferta ar fi trebuit sa se faca, afirma premierul, -in cadrul negocierilor bilatrale care s-au intrerupt ieri seara (miercuri, n.r.)-, si nu prin intermediul presei. In acest context, propunerea confirmata si de presedintele PD, Emil Boc, este catalogata drept una -neserioasa-. Ministerul Economiei si Comertului (MEC) ramane astfel, pana la alte ordine, fara ministru. Insa miza disputelor dintre cei doi parteneri de alianta ramane Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Acesta gestioneaza, printre altele, actiunile statului la Petrom, Electrica, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Ba e legala!

Secretarul General al Guvernului, liberalul Radu Stroe a anuntat ca OPSPI va trece in subordinea AVAS, condusa tot de un liberal, cu intreg portofoliul sau, exceptand insa companiile din domeniul energetic, solutia prezentata de acesta fiind considerata una de compromis. Insa nici capra si nici varza nu au ramas impacate dupa ultimele declaratii ale liderilor celor doua formatiuni din Alianta. Dimpotriva. PD insista ca OUG respectiva este ilegala. Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, afirma contrariul. Acesta ii acuza pe democrati ca lipsa lor de informare vine tocmai din faptul ca au parasit sedinta Executivului inainte ca aceasta sa fie incheiata. -Daca ministri PD ar fi participat la discutarea ordonantei in sedinta de Guvern, si-ar fi dat seama ca aceasta este absolut legala-, a declarat Olteanu. Mai mult, PD nu poate administra un minister atat de important, crede acesta, infirmand totodata posibilitatea declansarii unei crize energetice tocmai pentru ca acest domeniu ramane in continuare in subordinea MEC.

Stroe a subliniat si inutilitatea discutiei despre legalitatea ordonantei. Acesta a precizat ca -nu suntem in situatia de a ne pronunta in legatura cu faptul ca actul normativ ar fi nelegal, nu suntem in situatia nici macar de a lasa a se intelege ca aceasta nelegalitate a fost facuta cu buna-stiinta sau in lipsa ministrilor PD si asa mai departe-. In plus, singurul lucru asupra caruia se poate pronunta Ministerul Justitiei (MJ) este legalitatea actului normativ si nicidecum oportunitatea acestuia. Decizia luata a fost una -politica-, ba mai mult, chiar necesara, in conditiile in care recomandarile UE spun ca procesul de privatizare trebuie derulat printr-o singura structura guvernamentala. Stroe a mai precizat ca OUG referitoare la OPSPI va intra in vigoare pe baza procedurii privind aprobarea tacita, in cazul in care MJ nu se pronunta asupra actului normativ intr-un termen de cinci zile. Monica Macovei il contrazice pe Radu Stroe si spune ca actul normativ i-a parvenit cu o zi inainte de sedinta de Guvern si ca a transmis deja o adresa Monitorului Oficial, in care precizeaza ca OUG privind modificarea unor acte normative in domeniul privatizarii nu are avizul de legalitate al MJ. Aceasta a precizat intr-un comunicat ca a solicitat secretarului general al Guvernului sa i se puna la dispozitie stenogramele sedintei din 6 decembrie si casetele martor ale acesteia.

Ba am vrut anticipate!

Liberalii nu sunt de acord cu Adriean Videanu nici in privinta anticipatelor. Bogdan Olteanu a precizat inainte de inceperea sedintei Delegatiei Permanente a PNL ca liberalii au propus de trei ori sa se discute subiectul anticipatelor, insa democratii au refuzat acest lucru. Motivul invocat de PD, potrivit lui Olteanu a fost… -asigurarea stabilitatii guvernamentale-. La momentul inchiderii editiei, sedinta PNL era inca in plina desfasurare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.