Termenele legale pentru alegerea componentei Camerei Deputatilor si a Senatului au fost reduse de guvern printr-o ordonanta de urgenta care a modificat Legea 373/2004 – Legea electorala. Scopul modificarii Legii electorale a fost cel de -a desfasura alegerile in ritm accelerat, dupa dizolvarea actualului parlament-, informeaza executivul, printr-un comunicat de presa.
Conform ordonantei de urgenta, data alegerilor se stabileste si se aduce la cunostinta publica de catre guvern cu cel putin 30 de zile inainte de ziua votarii, fata de 45 de zile prevazute anterior, iar campania electorala incepe cu 15 zile inainte de data desfasurarii alegerilor, fata de 30 de zile prevazute anterior.
In termen de doua zile (fata de trei zile prevazute anterior) de la comunicarea datei alegerilor, partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale sunt obligate sa solicite conducerii serviciilor publice de radiodifuziune si de televiziune acordarea timpilor de antena. Solicitarile peste acest termen nu se iau in considerare.
Repartizarea timpilor de antena se stabileste de o comisie parlamentara speciala, constituita cu cel putin cinci zile (fata de 10 zile prevazute anterior) inainte de data inceperii campaniei electorale.
In privinta candidaturilor, acestea pot fi contestate de catre cetateni, partide politice, aliante politice si aliante electorale, in termen de trei zile de la afisare (fata de 20 de zile cat era prevazut anterior).
De asemenea, prin aceasta ordonanta s-a decis ca misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei sa poata organiza sectii de votare in localitatile in care exista comunitati de cel putin 250 cetateni romani domiciliati sau aflati in strainatate. Numarul sectiilor de votare va fi astfel majorat. De asemenea, organizatiile cetatenilor apartinand unei minoritati nationale legal constituite, care nu au obtinut in alegeri cel putin un mandat de deputat sau de senator, au dreptul, impreuna, la un mandat de deputat, daca au obtinut, pe intreaga tara, un numar de voturi egal cu cel putin 5% (fata de 10% cat era prevazut anterior) din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane