Home Politic Doi presedinti pentru un partid de 1%

Doi presedinti pentru un partid de 1%

DISTRIBUIŢI

Ramasitele din ceea cea a fost candva PNT-CD s-au adunat ieri intr- sala mica din apropierea sediului central, pentru a pune la cale -salvarea- partidului de la disolutia finala anuntata de catastrofalul scor de 2% obtinut in alegerile locale. Cei 191 de delegati ai Comitetului National al taranistilor au validat deciziile Delegatiei Permanente care se tinuse cu o seara inainte, departe de ochii presei. De altfel, suparati pe jurnalisti, care ar fi responsabili de deteriorarea imaginii partidului, taranistii anuntasera initial ca presa nu va avea acces nici la lucrarile Comitetului. Delegatii au stabilit convocarea congresului extraordinar al partidului pe 7 august pentru inscaunarea oficiala ca lider PNT-CD a timisoreanului Gheorghe Ciuhandu, singurul supravietuitor al naufragiului taranist. Paradoxul consta insa in faptul ca, pana in august, taranistii vor avea practic doi presedinti, desi artizanul principal al dezastrului din alegeri, actualul presedinte Victor Ciorbea, a demisionat. Demisia lui va intra in vigoare abia la congresul extraordinar, invocandu-se motive statutare. Pana atunci, el ramane presedintele PNT-CD si se va ocupa de problemele administrative, financiare si organizatorice, atributiile politice de reprezentare a partidului fiind delegate lui Ciuhandu, in baza unei intelegeri intre cei doi. Paradoxul a starnit confuzie si nedumerire chiar in randurile propriilor delegati, care nu au inteles prea bine ce au votat si cine va fi presedinte pana in august. Situatia a capatat si accente comice, vorbitorii adresandu-se cu apelativul de -domnule presedinte- atat lui Ciorbea, cat si lui Ciuhandu. Ciorbea va fi prezent si in echipa de negocieri cu celelalte partide crestin-democrate si cu Alianta D.A. Demonstrand inca o data ca nu au invatat nimic din ceea ce li s-a intamplat si oferind o noua mostra a dezbinarii, unii taranistii au inceput sa strige -securistule, ce cauti aici- la colegii lor care vorbeau de la tribuna.

Omul de sacrificiu

-Nu vreau sa-mi parasesc orasul natal, am obligatii fata de electorat si avem foarte multe de rezolvat in Timisoara, singura administratie crestin-democrata din tara-, si-a inceput discursul Ciuhandu, adaugand ca preluarea presedintiei PNT-CD -este o intreprindere foarte riscanta-. El a facut apel la solidaritate in interiorul partidului, aratand ca principala cauza a colapsului taranist este aceea ca mai toti colegii si-au pierdut timpul intr-un razboi fratricid. Ciuhandu a mai spus ca nu va accepta conducerea PNT-CD, daca din prima zi va auzi tot felul de contestatii, cum ca unul sau altul din echipa sa nu e bun. -Daca dumneavoastra credeti ca am venit ca unii sa plateasca politele altora, va inselati-, a avertizat banateanul. El si-a asumat misiunea imposibila de a aduce partidul pe cont propriu sau prin aliante la pragul de 5% necesar intrarii in parlament, precizand ca neatingerea obiectivului il va determina sa-si depuna mandatul dupa scrutinul general, taranistii urmand sa decida ce mai este de facut. Ciuhandu este constient ca obiectivul este extrem de greu de atins, dar a precizat ca acesta trebuie sa fie scopul oricarui partid.

Victor Ciorbea a pozat in victima

Ciuhandu le-a spus delegatilor ca nu vrea sa santajeze pe nimeni, insa le cere sa sustina ceea ce a convenit cu Victor Ciorbea pentru ca altfel nu va candida la congres. El i-a obligat astfel sa accepte ca actualul presedinte sa mai zaboveasca in fotoliul de presedinte. Ciuhandu considera ca interimatul nu era o solutie eficienta si a precizat ca, potrivit statutului, demisia lui Ciorbea ar fi antrenat dizolvarea tuturor structurilor de conducere ale partidului, ceea cea ar fi creat un haos imposibil de gestionat pana la congres. Agatandu-se pana in ultima clipa de scaunul de presedinte, Ciorbea s-a plans ca a fost gasit tap ispasitor, asta dupa ce a inventariat motivele pentru care isi da demisia. -Cei care ma urasc pot spune ca tot ceea ce a fost rau in PNT-CD s-a datorat lui Ciorbea-, a declarat el, acuzand faptul ca a condus un partid in care -gasculetele sau diverse grupuri- au uneltit impotriva cate unui coleg sau impotriva sa, intr-un demers in care toata lumea a actionat cu -voiosie-.

Niste dobitoci

-Mai bine sa nu ma inteleaga niste dobitoci, decat sa ma cobor la nivelul lor-, comenta pe culoare ex-liderul taranist, Ioan Avram Muresean, al carui discurs extrem de critic la adresa conducerii Ciorbea a fost boicotat de cei din sala. -Parca traiti in alta lume domnilor, ne umplem de ridicol-, a strigat Muresean la delegati, afimand ca nu a inteles nimic din decizia privind transferul de putere dintre Ciorbea si Ciuhandu. El considera ca electoratul taranistilor a fost furat de Alianta D.A. si partidul nu mai are ce negocia in fata lui Basescu. Rezolutia adoptata de Comitet prevede discutii cu Alianta, chiar daca liberalii si democratii nici nu vor sa auda de taranisti, cel putin inainte de alegeri. Din echipa de negociatori vor face parte Ciuhandu, Ciorbea, Ticu Dumitrescu, Ion Caramitru si Cornel Boiangiu. Ei vor sa negocieze si cu Actiunea Populara, desi il considera pe Emil Constantinescu -groparul- PNT-CD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.