Micute, discrete, reprezentand politic si parlamentar cele 18 minoritati nationale, formatiunile politice ale comunitatilor etnice se ghideaza dupa principiul tac si fac, situatie valabila nu numai in modul in care isi urmaresc propriile interese si ale comunitatii pe care o reprezinta, ci si in gestionarea sumelor primite ca donatii de la diverse firme. Mizand probabil pe faptul ca nu prea au cum sa ajunga in lumina reflectoarelor si atentiei autoritatilor de control, acestea nu au ezitat sa primeasca bani de la societati comerciale cu datorii de miliarde si zeci de miliarde la bugetul de stat. UDMR si Forumul Democrat al Germanilor constituie doar doua exemple in acest sens, mai mult de jumatate din putinele firme ce figureaza pe listele lor ca donatori fiind certate cu Fiscul.
Caz atipic pentru formatiunile politice ce bantuie scena politica damboviteana, UDMR pare a se baza mai mult pe donatiile facute de catre membrii si simpatizantii sai, persoane fizice, decat pe donatiile primite din partea societatilor comerciale. Din cele peste 26 miliarde de lei primite ca donatii de Uniunea lui Marko Bela in anul trecut, numai 152 milioane apar mentionate ca donatii primite din partea a doar trei societati comerciale, cifre modice daca sunt comparate cu zecile de miliarde primite de catre PSD sau Alianta D.A. din partea altor peroane juridice. Din cele trei firme donatoare, doua – SC Roseal SA si SC Viaduct SA – ambele cu sediile in Odorheiu Secuiesc, au probleme la plata datoriilor fiscale catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat, doua conditii care ar trebui sa restrictioneze primirea de astfel de donatii de catre partidele sau formatiunile politice romanesti. Cum legea are savoarea sa de gustat numai pentru a fi incalcata, nici UDMR nu pare a aface exceptie. Daca in cazul banilor primiti de la cele cinci fundatii si asociatii, mandatarul financiar al Uniunii s-a prevalat de la prevederile legii ce-l obligau sa precizeze si data la care au fost primite respectivele sume, facand dificila verificarea posibilitatii acordarii acestor sume in plina campanie electorala, ramane de vazut cum va explica Verres Emod prezenta sa pe lista donatorilor celor doua societati buclucase. Cu numar de inregistrare R 6682608, SC Viaduct SRL figureaza in evidentele Ministerului de Finante cu 12 miliarde datorii la stat si alte 1,2 miliarde la bugetul asigurarilor sociale si cu 50 de milioane amarate in scriptele UDMR. Pe langa aceste sume, societatea in cauza mai are de onorat plata a inca 1,7 miliarde catre bugetul de sanatate si somaj. Cu 27 de milioane donate in contul Uniunii, SC Roseal ar trebui sa scoata aproape 60 de miliarde pentru a-si onora obligatiile la bugetul de stat si alte 5,9 miliarde la asigurarile sociale. Inca 3,3 miliarde de lei sunt asteptate spre achitare la sanatate si somaj.
Verboten!? Nein!
SC Ambient SRL, SC SINTUR, SC CONCEFA, SC TRANSFEROVIARIA si SC AMBI-MAT sunt cinci firme sibiene care au contribuit impreuna cu vreo 250 milioane de lei la bugetul Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). Totalul donatiilor primite in 2004 de la societatile comerciale de catre FDGR este de 850 milioane de lei, la care se mai adauga inca 500 de milioane acordate de persoane fizice. Cele cinci firme mentionate se remarca prin faptul ca reusesc sa gaseasca prin cotloanele conturilor zeci de milioane de lei pentru sustinerea campaniei electorale a unui partid, dar nu si miliardele datorate la bugetul de stat. Cifrele sunt infime comparativ cu datoriile unui Rafo Onesti, nescuzand insa gestul de acceptare a donatiilor respective de catre politicienii acestei etnii. Societatea AMBI-MAT inregistra la sfarsitul anului trecut o datorie catre stat de peste 15 miliarde de lei, dintre care 10 numai la bugetul de stat si 3,5 la asigurarile sociale. Sase miliarde are de platit si SC SINTUR, 2,9 – TRANSFEROVIARIA, in timp ce SC CONCEFA SA figureaza cu 6,8 miliarde catre bugetul de stat si 1,7 miliarde catre asigurarile sociale. -Mezina- este Ambient SRL, cu o datorie de numai 2,7 milioane lei la stat, dar cu o donatie catre FDGR de 100 de milioane.