La 14 ani de la revolutia din decembrie, iese la iveala faptul ca dosarul sotilor Ceausescu – executati in decembrie 1989, ca urmare a unei condamnari date de Tribunalul Militar Extraordinar – a disparut la scurt timp dupa impuscarea cuplului si dupa sinuciderea judecatorului care l-a condamnat, sustin surse judiciare. Intr-o adresa din 22 noiembrie 1994, Sectia Parchetelor Militare era informata de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti despre faptul ca dosarul sotilor Ceausescu a disparut imediat dupa redactarea sentintei, respectiv in ianuarie-februarie 1990.
Judecatorul care i-a condamnat la moarte pe Elena si Nicolae Ceausescu, colonelul de justitie Gica Popa, s-a sinucis la 1 martie 1990.
Cereri fara raspuns
-Din 1994 s-au inregistrat, la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, mai multe cereri din partea Sectiei Parchetelor Militare si a altor institutii prin care se solicita dosarul sotilor Ceausescu-, a declarat, ieri, pentru Mediafax, general-magistrat Ion Panaitescu, presedintele Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti (TMTB). Ion Panaitescu a adaugat ca nu se putea reveni mereu cu tot felul de adrese-raspuns in care sa se precizeze ca actele privind procesul cuplului Ceausescu nu sunt in arhiva instantei militare. Astfel ca, in calitate de presedinte al instantei militare, Panaitescu a initiat reconstituirea dosarului, in baza articolului 508 din Codul de procedura penala (CPP), care reglementeaza procedura refacerilor sau inscrisurilor oficiale disparute. -De cate ori era cerut dosarul de catre cei interesati, raspunsul era ca nu se afla in evidenta instantei-, a spus generalul Panaitescu. Potrivit articolului 508 CPP, in cazul disparitiei dosarelor judiciare sau inscrisurilor oficiale, presedintele instantei din a carui arhiva au disparut actele intocmeste un proces-verbal de constatare si dispune masuri pentru cautarea documentelor. Textul legii mai prevede ca ori se inlocuieste dosarul, ori se reconstituie, in cazul in care documentele nu sunt gasite.
-Nu mai exista vreun alt exemplar, astfel ca dosarul trebuie reconstituit-, a adaugat Panaitescu. Generalul mai spune ca vor fi audiati toti cei care au avut legatura cu modul in care a fost facut acest dosar.
Reconstituirea
Pe 15 decembrie, magistratii Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti vor lua in discutie reconstituirea dosarului 1/1989, in care s-a pronuntat, pe 25 decembrie 1989, judecatorul Gica Popa al Tibunalului Militar Teritorial Extraordinar. Procurorul militar Dan Voinea a solicitat, in decembrie 1989, condamnarea sotilor Ceausescu pentru genocid, subminarea actiunii de stat prin organizarea de actiuni armate impotriva manifestantilor, distrugerea bunurilor obstesti, subminarea economiei nationale; incercarea de a fugi din tara si de a intra in posesia a aproximativ un miliard de dolari (suma aflata, la acea data, in bancile din strainatate). Primul lucru care a disparut din acest dosar a fost caseta video cu filmul procesului si executiei sotilor Ceausescu, la garnizoana de la Targoviste.