Home Politic -Draft–ul de politica externa – un ghiveci

-Draft–ul de politica externa – un ghiveci

DISTRIBUIŢI

Raportul trimis Comisiei Europene are si o sectiune de politica externa. In fapt, un ghiveci, in care oficialii romani au inserat toate actiunile de politica externa din lunile iunie-septembrie a.c., ajungand abia spre final la relatiile cu institutiile europene, precum Consiliul Europei.

Sectiunea de politica externa si de securitate comuna debuteaza cu referirile la -vecinatatea estica-: -Problematica conflictului din Transnistria a constituit, si in perioada iunie-septembrie 2005, subiect prioritar pe agenda discutiilor oficialilor romani cu partenerii europeni. Partea romana a initiat un sir de consultari cu partile mediatoare in conflict – Ucraina si Federatia Rusa-. Rezultatele acestor consultari au constituit doar obiectul unor -informari- pentru partenerii europeni ai Romaniei.

Din raport nu putea lipsi un intreg -draft- referitor la cooperarea in zona Marii Negre. Perioada la care face referire raportul a fost marcata de vizita in Turcia a presedintelui Traian Basescu, dar si de promisiunile extrem de generoase ale acestuia privind sustinerea pe care Romania o va acorda Turciei in procesul de integrare in UE.

Este amintit, de asemenea, faptul ca Romania va prelua luna viitoare presedintia in exercitiu a Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN).

Pe larg sunt descrise si implicarea Romaniei in procesul de stabilizare si democratizare a Afganistanului, precum si implicarea in procesul de reconstructie din Irak.

Un alt punct important pe care autoritatile de la Bucuresti se lauda ca l-au bifat este infiintarea, prin hotarare de guvern, a Institutului National pentru Studierea Holocaustului, care va fi inaugurat oficial cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei de Comemorare a Holocaustului (9 octombrie).

Dupa cum aminteam, cooperarea in cadrul principalelor organizatii internationale europene este lasata spre final: -In perioada de referinta, Romania a urmarit si a participat activ la dezbaterile privind reforma organizatiei (n.r. – OSCE)-.

Raportul le da prilejul autoritatilor de la Bucuresti sa remarce si faptul ca -Romania s-a aliniat la pozitiile UE- in mai multe domenii – de la politica de neproliferare a diverselor tipuri de arme la cea dusa in domeniul sanctiunilor. Sunt insiruite, de asemenea, si toate exercitiile militare la care au participat trupe romanesti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.