Cum mergi pe fosta Ana Ipatescu, rebotezata mai nou Lascar Catargiu, aproape de sediul de sector al PD se afla un bloc, construit in perioada interbelica, care adaposteste la etajul trei Uniunea pentru Reconstructia Romaniei (URR). Pana nu ajungi in fata usii, nimic din cladire nu aminteste de faptul ca acolo se gaseste sediul unui partid politic. Pasind dincolo de usa pe care e lipit un insemn cu numele partidului, interiorul e sobru, iar singura nota vesela e data de portocaliul scaunelor. Intalnirea cu presedintele si cu secretarul general al partidului mai destinde un pic atmosfera. El, 33 de ani, costum bleumarin, cravata portocalie. Ea, blonda, ochi albastri, costum bleumarin, la care a asortat o camasa bleu. El, presedinte de partid, director general la GfK Romania, ea secretar general de partid, full-time in sediul din Lascar Catargiu. Cosmin Alexandru si Diana Uriciuc sunt doar doi dintre cei cinci lideri ai URR, care spun ca s-au saturat de fetele actualilor politicieni si cred ca a sosit timpul pentru o schimbare. Pentru inceput, tinerii ureristi trebuie sa lupte cu imaginea de partid, coordonat din umbra de fostul presedinte Emil Constantinescu, si cu monopolul politic al actualei clase politice.
-Obiectivul nostru electoral pentru 2004 – 12%- – sustine Cosmin Alexandru
– De ce credeti ca eu sau oricare alt tanar din tara ar trebui sa voteze URR?
– In primul rand, pentru ca URR e un partid de tineri, in al doilea rand pentru ca e un partid de tineri care au avut in domeniile lor o cariera de succes, au demonstrat ca pot face lucruri bune, intr-un mediu foarte competitiv si, nu in ultimul rand, pentru ca propunerea pe care o facem, a unei noi clase politice, in masura in care v-ati lamurit ca si noi ca nu prea mai e mult de ales din clasa politica romaneasca. In ce ne priveste, zguduitor a fost turul doi al alegerilor prezidentiale din 2000, din care noi am tras concluzia ca, daca dupa 12 ani, clasa politica romaneasca ne poate oferi ca alternativa Iliescu sau Vadim, problema este foarte dureroasa din punctul nostru de vedere. Atunci am decis ca trebuie sa muncim ca sa oferim oamenilor altceva, in afara de Iliescu si Vadim.
– Daca tot e sa alegem tineri, de ce sa nu alegem garnitura de tineri din PSD, pregatita de Adrian Nastase?
– Pentru ca tinerii din URR nu-l au ca model pe Adrian Nastase. Si cred ca acesta e un lucru foarte important.
– Care este modelul vostru?
– Fiecare are modelele pe care le doreste, dar cu siguranta nu pe Adrian Nastase si nici pe oamenii ca el. Cred ca acest lucru este foarte important pentru ca oamenii pe care-i urmezi, pe care-i admiri spun foarte mult si despre principiile in care crezi, despre felul de viata pe care-l ai sau ai vrea sa-l ai. Cred ca ne diferentiaza foarte multe lucruri. Noi, in URR, nu ne-am intalnit si nu ne vom intalni niciodata ca sa invatam cum sa ne imbracam sau cum sa mancam, pentru ca aceste lucruri le-am invatat acasa.
Dincolo de asta e vorba de un crez politic. In ce ma priveste, nu cred ca este vreun tanar care s-a dus sau se duce in PSD pentru doctrina social-democrata. Tinerii se duc in PSD pentru a avea un traseu similar cu al baronilor PSD. Se duc acolo sa acumuleze bani, putere, functie, conturi, tablouri, case si altele. Ministrii PSD sunt cei mai bogati oameni din Romania si presupun ca asta invata ei sa faca acolo, nu neaparat o doctrina social-democrata.
– Cu ce mesaj merge URR la alegerile din 2004? Cu ce mesaj va merge Cosmin Alexandru la taranul din satul Dalga, spre exemplu, care primeste o pensie de 200.000 de lei si abia isi duce zilele?
– Eu nu o sa merg cu nici un mesaj la taranul de la Dalga pentru ca, in mod evident, trebuie sa vorbim pe limba oamenilor cu care ne intalnim. Mi-ar fi destul de greu la momentul asta sa merg sa spun acestor oameni lucruri care sa fie pentru ei de interes. In 2004 vom avea oameni de acolo, care sa mearga sa le vorbeasca, sa le inteleaga problemele si sa poata sa le explice solutiile. Mesajul general national cu care vom iesi este cel cu care am si iesit deja, si anume ca propunem o alternativa, o noua generatie. Asa cum in toate domeniile e nevoie sa apara o noua generatie, si in politica trebuie sa apara o noua generatie de politicieni, care dorim sa nu fie construita pe calapodul vechii generatii. In principal, ceea ce vad eu in organizatiile de tineret ale partidelor existente sunt deja niste replici, ceva mai tinere biologic, dar impartasind aceleasi mentalitati, aceleasi metehne si moduri de a face politica, ceea ce nu inseamna mare diferenta. Noi am vrea sa propunem un model care sa fie semnificativ diferit.
– Sa inteleg ca mesajul pentru campania electorala nu este destinat exclusiv tinerei generatii?
– Nu, bineinteles.
– Veti avea si un candidat la Presedintie?
– Vom avea cu certitudine un candidat la Presedintie, dar, pentru moment, nu am stabilit care va fi acela.
– Ce scor electoral va propuneti la alegerile viitoare?
– Pentru moment ne-am gandit la 12%.
– In perspectiva viitoarelor alegeri va ganditi sa faceti parte dintr-o structura unitara de Dreapta, de tip conservator?
– Stiu despre subiect, dar nu am avut nici un fel de discutii de tatonare pentru ca, asa cum am mai declarat, nu suntem interesati sa participam la asa ceva, in principal din cauza ca ar fi o alta structura creata insa pe aceleasi persoane, iar noi vrem tocmai sa propunem altceva, alte persoane si alta modalitate de a face politica. Nu cred ca problema principala a Romaniei este acum titulatura sub care se strange Dreapta, daca este un partid de Dreapta sau cinci partide separate. Problema e ca sunt aceleasi persoane care fac aceleasi lucruri.
– Ati incercat sa intrati intr-un partid de Dreapta pentru a schimba din interior lucrurile?
– Nu. Probabil era o cale mai usoara ca proces, dar era o cale mai grea ca si rezultat. Experienta mea in preajma presedintelui Emil Constantinescu, am stat acolo sase luni, mi-a permis sa vad si cum se desfasoara lucrurile in partidele de Dreapta, ma refer la PNTCD, PNL, UFD. Or, mie mi-a fost destul de clar ca a reforma lucrurile din interior poate parea mai usor, pentru ca structurile sunt deja formate, dar ar fi un mare dezavantaj cand ne gandim la rezultate. Structurile acelea sunt formate de ani buni, sunt formate de oameni care asa au crescut, care nu vad lucrurile altfel. Erau situatii in care eu propuneam o solutie care nu fusese abordata pana atunci si nu mi se spunea decat ca asa ceva nu se poate. Noi aici ne-am adunat pentru ca credem ca se poate.
– Ce ati face daca maine presedintele Emil Constantinescu ar veni si ar spune ca vrea sa se inscrie in URR?
– I-am multumi de intentie si i-am spune ceea ce i-am mai spus, si anume ca drumurile noastre sunt separate pentru totdeauna. Discutia asta am avut-o cu dumnealui si i-am spus ca noi am ales calea asta si mergem pe ea asa. De aceea banuiesc ca lucrurile sunt foarte clare si fostul presedinte nu va veni sa se inscrie in URR, pentru ca stie despre ce este vorba.
– Cum ramane cu membrii URR care nu indraznesc sa iasa in fata de teama represaliilor Guvernului asupra companiilor in care lucreaza?
– Nu mai e cazul ca ei sa nu-si afirme adeziunea publica la URR. Nu discutam despre membrii din conducerea URR, pentru ca in conducere se afla cinci oameni. Luna asta or sa fie publice conducerile filialelor de sector. La inceput, cand am iesit, au fost oameni reticenti sa iasa public, pentru ca era o chestie noua si se asteptau la represalii din partea PSD, s-au temut.
Lucrurile intre timp s-au lamurit, ne-am linistit. Au fost oameni care au renuntat intre timp, au zis ca nu vor sa iasa public cu aderarea la URR si atunci am renuntat sa colaboram, pentru ca e o problema de responsabilitate. Au fost insa si altii care au zis OK, sunt de acord sa fiu membru si sunt in continuare pe listele noastre de membri si au activitate in cadrul partidului.
– Toti membrii URR sunt tineri de succes, cu cariere deosebite, cu studii in strainatate?
– Nu, sunt si persoane obisnuite. Cei mai multi sunt, bineinteles, oameni cu studii superioare, mai putini care lucreaza la stat, cei mai multi sunt in domeniul privat.
– Credeti ca acesti oameni de succes in meseriile lor au trecere la electoratul roman care, dupa 12 ani, nu s-a schimbat prea mult ca mentalitate si structura?
– Probabil ca, in mod majoritar, electoratul roman va vota tipul de politician-golan, altminteri nu-mi explic de ce actualii politicieni de la Putere au atatea procente in sondaje. Dar, dincolo de asta, obiectivul nostru electoral pentru 2004 este 12%. Zicem ca o sa gasim 12% din populatia Romaniei care sa nu ia drept model politicianul-golan, care sa nu aiba drept model esecul partidelor de Dreapta de pana acum si care cauta o alternativa semnificativ mai consistenta.
– In afara de mesajul unei schimbari radicale la nivelul clasei politice romanesti, cu ce alt mesaj veti merge in 2004?
– Vom merge cu mesaje cuprinzand solutii concrete, vom aborda problemele la nivel sectorial. Nu vom propune electoratului solutii macroeconomice, ci politici sectoriale, specifice, lucruri pe intelesul oamenilor. Intentionam sa ne adresam foarte fragmentat si focalizat oamenilor care lucreaza in invatamant pentru a le spune ce trebuie facut in acel domeniu, celor care lucreaza in sanatate sa le spunem ce vrem sa facem in sanatate. Vrem sa coboram politica de la nivelul de declaratii generale, rata somajului, rata inflatiei, care sunt lucruri goale de orice substanta, in randul oamenilor, sa le spunem lucruri care au legatura cu serviciul lor, cu spatiul public in care traiesc, lucruri foarte concrete.
– Credeti ca acest tip de mesaj va va aduce cele 12 procente?
– Da.
– Si daca nu va veti indeplini acest obiectiv?
– Vom vedea ce avem de facut de atunci incolo. Depinde ce obiectiv ne vom indeplini, daca nu e 12, e 11, e 10, e 5. Vom vedea atunci ce e de facut. Oricum, initiativa pe care am luat-o si munca pe care o desfasuram nu e pentru 2004. Nu putem provoca aceste schimbari intr-un an jumate-doi. Suntem aici, ramanem, am hotarat sa nu plecam din tara, suntem la o varsta la care ne putem gandi si la a fi o clasa politica matura si redutabila si peste sase ani, si peste opt ani.
– Nu credeti ca relatiile temporare cu Emil Constantinescu si ceilalti vor atarna in balanta la viitoarele alegeri?
– Partidul asta nu e Cosmin Alexandru. O sa avem multiple modalitati de a replica la acest mesaj. Va fi clar pentru toata lumea ca traseul politic al fostei Puteri nu are legatura cu traseul nostru politic. Nu am de ce sa contest sau sa neg o realitate care exista, aceea ca am lucrat acolo. Am lucrat pentru ca am vrut si am plecat pentru ca am vrut. De aceea nu cred ca sansele noastre de viitor sunt grevate de asa ceva.
– Imaginea URR este cea a unui partid al arogantilor, condus de oameni care vin de pe pozitia omului care castiga lunar mii de dolari si are pretentia ca stie si care-i treaba cu politica. Cum veti reusi sa scapati de acest cliseu format deja?
– Nu cred ca aceasta imagine este consistenta pentru ca nu suntem aroganti. A fost o prima iesire a noastra la rampa, care poate n-a fost cea mai fericita alegere. Invatam. Politica nu e o meserie pe care sa o cunoastem la perfectie acum, de asta spuneam ca nu am intrat in lumea politica pentru a da tot ce putem in doi ani. O sa incercam sa ne repozitionam mesajul pentru a fi cat mai real. Daca eram aroganti, intram in alte partide, pentru ca sunt destule locuri pentru aroganti in politica romaneasca.
Femeile politice sunt inchise de partide intr-un -tarc-, sustine secretarul general al URR, Diana Uriciuc
– De ce sunt asa de putine femei in politica romaneasca?
– Femeile nu vin in partide pentru ca atunci cand ele fac acest pas sunt inchise intr-un -tarc-. Care este organizatia de femei. Acolo, ele sunt ceva aparte, departe de politica, fac ce vor ele, daca fac ceva. Dar efectiv implicate in politica ele nu sunt.
– Deci la URR nu exista organizatie de femei?
– Nu si nu va exista pentru ca politica e facuta de oameni, si nu de barbati si femei. Din momentul in care fac o organizatie de femei consider din start ca fac o discriminare, pentru ca altfel ar trebui sa existe si o organizatie a barbatilor.
– Mai functioneaza complexul Elena Ceausescu in politica din Romania?
– Sunt inca foarte multi barbati, mai ales in mediul rural, care au inca prejudecati, dar sunt progrese, sunt femei care au ajuns primar si au facut lucruri importante pentru localitatile lor. Dar, in continuare, cred ca problema se pune gresit. Am lucrat o perioada si in continuare sunt trainer la Pactul de Stabilitate, pe implicarea femeilor in politica. Si, timp de cateva zile, am facut training-uri cu toate femeile din partidele politice. Pot sa spun ca cele care ajung sa coordoneze organizatiile de femei nu stiu ce sa faca cu acele organizatii. Am organizat un training si pentru femeile PSD, care l-au asteptat ore in sir pe domnul prim-ministru, cuminti la o masa, ca altfel nu puteau sa inceapa training-ul. Iar cand le-a intrebat ce vor ele, au raspuns intr-un glas: -Noi suntem foarte multumite de felul in care-l conduceti dvs. Si nu vrem nimic-.
– Cate femei sunt in URR si de unde provin ele?
– La nivel de procente putem vorbi de un 25-30%. Majoritatea au mai fost in partide inainte. Ele vin din zona de Dreapta, PNL, UFD si ce-au patit acolo ele nu vor sa se intample in URR. Stiu de la un prieten, care este in alt partid, ca cea mai buna modalitate de a scapa de tineri este sa-i instruiesti, sa-i duci la training-uri, sa-i specializezi. Ei sunt foarte incantati, se intorc in structura de baza, dar nu pot aplica nimic din ce au invatat pentru ca structura de baza nu le permite.
– Cate filiale are in acest moment partidul?
– Avem 13 filiale in constructie, asta inseamna cele sase sectoare din Bucuresti si inca sapte judete, Timis, Cluj, Mures, Iasi, Brasov, Craiova si Constanta. Pana pe la sfarsitul lunii octombrie, ele vor aparea una dupa alta, inclusiv pe pagina noastra web. Asta e prima etapa de dezvoltare. N-ar fi strategic sa ne extindem deodata in toata tara. Apoi urmeaza inca 18 pana la sfarsitul anului. Etapizat o sa ajungem in toata tara.
– Cum a fost sa lucrezi pentru Emil Constantinescu?
– Din anumite puncte de vedere bine, pentru ca am castigat foarte multa experienta. Am lucrat un an si jumatate inainte de 2000, pe un proiect specific, Identificarea problemelor comunitatilor rurale, dupa care am venit la Bucuresti, atunci l-am cunoscut si pe Cosmin Alexandru, la ASPEC, unde am lucrat pana dupa campania din 2000 a CDR, am condus Departamentul de organizare evenimente la nivel national. M-am gandit tot timpul ca e un loc de munca in care capat experienta si de aceea nu m-am implicat politic in acea campanie.
– Cu cine ai votat in 2000?
– La primul tur, cu Mugur Isarescu, si la al doilea tur cu Iliescu, motiv pentru care, imediat dupa acel tur, ne-am intalnit prima data noua persoane pentru a discuta ce putem face.
– Va cunosteati dinainte?
– Punctul de legatura a fost Cosmin Alexandru. Eram foarte nervosi dupa alegerile din 2000, trecusem prin socul Vadim Tudor, la mine a fost si socul campaniei CDR din interior. Am inceput cu principii, valori si cu ce facem pana la urma. Sa intram intr-un partid si sa incercam sa schimbam din interior lucrurile am zis noi ca nu e dificil, ci practic imposibil. E lupta cu morile de vant. Politica la noi, indiferent de partid, de zona, e formata din oameni, care sunt aceeasi de 12 ani.
– Si, din acest motiv, ati ales sa infiintati URR?
– Problema majora e ca, daca toti ceilalti care sunt frustrati, in momentul de fata, nu realizeaza ca e momentul sa se implice si sa faca ceva, nu doar sa mearga la o bere cu prietenii si sa spuna m-am saturat ca pe televizorul meu sa scrie Adrian Nastase, nu vom reusi sa facem mare lucru. Daca ei trec de faza de bere si se implica, chiar daca luam 2%, nu vom fi dezamagiti. Daca structura e buna, poti merge mai departe si noi sunt tineri, avem timp.