Home Politic Dudu castiga prima batalie in razboiul cu Andrei Marga

Dudu castiga prima batalie in razboiul cu Andrei Marga

DISTRIBUIŢI

Comitetul National de Conducere al PNTCD a configurat mai clar taberele rivale din partid, care s-au confruntat sambata pentru prima data public, de la Congresul din ianuarie. Pentru prima data de la preluarea puterii in partid, triada Andrei Marga – Vasile Lupu – Catalin Chirita a suferit o infrangere usturatoare la CNC, crescand in contrapartida cota vicepresedintelui Dudu Ionescu in interiorul partidului. Prin votarea noului statut al partidului, s-a introdus o prevedere care decapiteaza practic toata conducerea Organizatiei de Tineret a PNTCD, sustinatoare apriga a intereselor lui Andrei Marga. Conform noii prevederi, tinerii din organizatie trebuie sa aiba cel mult 30 de ani, varsta pe care actualii lideri ai organizatiei au depasit-o deja. Desi au incercat prin diverse metode sa revina asupra votului, utilizand ca argument forte chiar prestigiul lui Marga si practica europeana, membrii CNC nu s-au mai lasat dusi de nas si nu au mai acceptat revenirea la o cutuma deja adoptata. -Cream un precedent periculos daca revenim asupra unor lucruri hotarate-, a declarat vicepreseditele Dudu Ionescu, fapt acceptat de altfel de majoritate. Un -succes- asemanator a avut si incercarea presedintelui Marga de a desfiinta organizatia de studenti a partidului, pe motiv ca nu este de nici un folos. De fapt, Marga dorea sa-l loveasca indirect pe Dudu Ionescu, intrucat membrii TUNTCD il sustin neconditionat pe vicepresedintele taranist. Dorinta presedintelui PNTCD s-a lovit atat de rezistenta membrilor TUNTCD, cat si de impotrivirea lui Victor Ciorbea, care dupa fuziunea PNTCD – ANCD a devenit numarul doi in partid, detinand functia de presedinte al CNC. Legea compensatiilor functioneaza si la nivelul PNTCD, astfel incat seria esecurilor a fost urmata de unele atacuri directe ale presedintelui Marga la adresa rivalilor sai. Astfel, lui Remus Opris i-a fost refuzat dreptul de a lua cuvantul, de un tratament asemanator bucurandu-se si Ioan Muresan. De asemenea, presedintele partidului nu s-a sfiit sa caracterizeze varianta de program oferita de Dudu Ionescu drept -politisto-securista si folclorico-artistic-, asta dupa ce specialistii sai in programe au preluat generos o buna parte din structura si prevederile variantei vicepresedintelui taranist, oferite de acesta pe Internet.

Presati de apropierea orei meciului Romania – Ungaria, taranistii s-au grabit sa adopte atat statutul partidului, cat si programul, pe care nici nu l-au mai dezbatut de altfel pe fond. In rest, nu au mai votat nici o declaratie, refuzand dezbaterea unui text referitor la solidaritatea in partid propus de vicepresedintele Ion Caramitru.

Reuniunea de la Hotelul Bucuresti a beneficiat si de un moment festiv, in care s-a semnat fuziunea PNTCD – ANCD si s-au votat noii membri cooptati la varful partidului, in urma acestui proces.

Ciorbea revine in forta in PNTCD

Fuziunea PNTCD – ANCD il readuce pe ex-premierul Victor Ciorbea in varful ierarhiei taraniste. El este presedintele Comitetului National de Conducere si a obtinut pentru oamenii sai inca doua functii de vicepresedinte, fapt ce-i sporeste puterea si influenta in partid. Putini taranisti isi mai aduc aminte astazi de traseul sinuos parcurs de Ciorbea in politica romaneasca. Co-presedinte in 1992, alaturi de Miron Mitrea, in partidul intitulat Conventia Solidaritatii Sociale, Ciorbea a renuntat dupa alegeri la partenerul sau politic, luand calea sindicatelor. Astfel, el a devenit liderul Conventiei Sindicatelor Democratice din Romania, structura cu care a intrat apoi in CDR, fapt ce i-a deschis pe mai departe drumul spre politica. Majoritatea liderilor PNTCD stiu ca el a fost sprijinit constant in ascensiunea sa de Ion Diaconescu, cel care l-a si propus de altfel candidat la Primaria Capitalei la alegerile din 1996. De aici pana la functia de prim-ministru nu a mai fost decat un pas, pe care Ciorbea l-a parcurs in doar cateva luni, devenind in decembrie 1996 premierul coalitiei de guvernare, in urma insistentelor lui Emil Constantinescu. In aceasta functie, el nu a rezistat decat un an si jumatate, fiind inlocuit, in urma unui scandal de proportii cu ministrii democrati, de catre Radu Vasile. Acest esec l-a marcat profund pe Victor Ciorbea, care nu si-a iertat colegii de partid, parasind PNTCD in aprilie 1999, in fruntea unui grup de radicali, cu ajutorul carora a fondat ulterior ANCD. Iata ca, la doi ani de la marea despartire, s-a produs marea impacare, iar Ciorbea a revenit pe un loc de frunte in PNTCD, in urma unei fuziuni care, la prima vedere, pare sa aduca foloase doar deja defunctei ANCD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.