După eșecul moțiunii de cenzură din vară, PSD a reușit să-și subordoneze PNL-ul în pregătirea ultimului asalt major din Parlament împotriva Cabinetului Boc – și, implicit, a puterii portocalii -, sub forma a încă unei moțiuni de cenzură care va fi citită în plen pe 20 octombrie și votată pe 28 octombrie. Pe de altă parte, concomitent cu propaganda toxică de la posturile moguliene, coaliția Grivco mai poartă un război tacit al boicotului la ședințele Biroului Permanent al Camerei, miza fiind obținerea demisiei Robertei Anastase – văzută ca un trofeu imagistic al lui Ponta -, și nu proiectele de legi care au rămas blocate pe masa BP al Camerei. În fapt, calculul coaliției Grivco este simplu și are la bază, în afara recesiunii economice cu care încă ne confruntăm, și posibilele trădări ale unor parlamentari din arcul coaliției, în special de la UDMR, care par oscilanți în declarații în ultima perioadă de timp, pentru impunerea unei majorități asemănătoare celei din toamna trecută din jurul marionetei Klaus Johannis, care să-i forțeze mâna lui Băsescu. Depunerea acestei moțiuni de cenzură social-democrate cu sprijin liberal va altera și mai mult climatul politic din această toamnă, când liderii PSD-PNL vor încerca destructurarea arcului coaliției de guvernare pentru strângerea celor 236 de voturi necesare dărâmării Cabinetului Boc, văzut drept unicul vinovat al căderii economice a țării la 20 de ani de la falimentul statului social, construit de „tataia Iliescu“. Îmbătați de sondaje toxice și de nemulțumirile populației, liderii PSD-PNL își joacă ultima carte din războiul civil declanșat în aceste săptămâni cu sprijinul sindicaliștilor, sub auspiciile parlamentarismului și sub masca moțiunii de cenzură, potrivit regulilor democratice.
În așteptarea căderii lui Boc?
„Sunt convins de faptul că Guvernul Boc, care și-a întemeiat existența și funcționarea de zi cu zi pe șantajarea parlamentarilor și cumpărarea parlamentarilor, sunt convins că va folosi aceleași metode. Dacă va mai fi măcar un singur parlamentar care să își vândă cariera politică și obrazul și onoarea (…) nu știu să vă spun, mi-aș dori să nu se întâmple. Dar așa s-a format Guvernul Boc, șantajând cu dosare și oferind bani și funcții unor parlamentari, nu cred că s-au schimbat între timp și nu vor folosi aceleași metode, altele nu au“, a spus președintele PSD. Potrivit acestuia, „în momentul în care se numără toate bilele albe din urnă, atunci se știe exact câte voturi sunt“. La rândul său, președintele PNL, Crin Antonescu, a susținut ieri că nu există, într-un sistem democratic, garanții privind modul în care se va vota; în fața urnei, „fiecare dintre parlamentari are două bile și o conștiință“. „Avem speranțe mari. Garanții nu putem avea pentru că, dacă ar fi voturi pe garanții, atunci nu ar mai fi un proces democratic“, a adăugat liderul PNL. În fond, semnatarii moțiunii de cenzură (n.r. – în număr de 209 parlamentari) depuse ieri doresc să realizeze un guvern de criză, să organizeze alegeri anticipate în maximum șase luni și să renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. Între măsurile alternative se regăsesc: renegocierea angajamentelor-cadru convenite de România în acordul de împrumut convenit cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană; revizuirea politicilor economice și sociale ale actualului Guvern cu aplicabilitate de la 01.01.2011 și revenirea asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, readucându-le la nivelul de dinainte de 1 iulie 2010.
În fața acestor măsuri alternative, vicepreședintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ieri că moțiunea de cenzură anunțată de opoziție nu va trece, precizând că decizia de a rămâne în sală la votul moțiunii va aparține grupurilor parlamentare ale democrat-liberalilor. „PDL votează împotriva acestei moțiuni. Coaliția este unită și solidară și va respinge categoric această moțiune“, a spus Flutur, care nu a putut însă să precizeze dacă parlamentarii PDL vor sta în sală la votul moțiunii de cenzură. Potrivit acestuia, grupurile parlamentare vor stabili modul concret de manifestare la votul privind moțiunea de cenzură. În acest sens, surse din coaliție au susținut, săptămâna trecută, pentru Mediafax, că parlamentarii din partidele care formează majoritatea guvernamentală ar putea, la votul la moțiunea de cenzură, să nu ridice bilele de vot pentru a le introduce în urne, ei urmând să fie doar prezenți la ședința respectivă.