Ideea eliminării examenului de rezidențiat a fost lansată în urmă cu o lună de Raed Arafat. Mulți medici însă nu sunt de acord cu ideea pentru că, spun ei, ar permite intrarea la specializări a multor medici pe pile și șpăgi după cum s-a văzut recent la manverele cu listele de examen pentru medici specialiști.
Și candidații UDMR la Camera Deputaților în județul Mureș, Vass Levente și Tubak Nimrod, au prezentat, azi, în cadrul unei conferințe de presă, proiectele pe care le au în vedere cu scopul îmbunătățirii serviciilor medicale. Medici de profesie, ambii candidați cunosc îndeaproape problemele și neajunsurile cu care se confruntă sistemul de sănătate din România.
Potrivit candidaților UDMR, o soluție reală pentru problema emigrării medicilor ar fi eliminarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții facultăților de medicină.
‘Examenul de rezidențiat nu este altceva decât o reevaluare a cunoștințelor asimilate în timpul anilor de studiu. Considerăm inutil ca absolvenții, tinerii medici, să fie reexaminați pentru a doua oară pentru aceleași competențe, cunoștințe pentru care, în urmă cu câteva luni, au susținut un examen pentru diploma de licență. Examenul de rezidențiat este organizat anual de Ministerul Sănătății, de regulă, în luna noiembrie. Fără acest examen niciun absolvent de medicină nu poate intra în rezidențiat, iar în cazul unui eșec, trebuie să aștepte încă un an pentru a avea o nouă șansă de a susține examenul. Acest sistem este aplicat în România și Franța, însă în alte țări europene, precum Ungaria, Germania sau Marea Britanie, sunt așteptați absolvenții din România și angajați doar pe baza unui interviu. Din cauza examenului de rezidențiat, tinerii medici se angajează mai greu în țară decât în străinătate. Vrem să aducem o schimbare în acest domeniu’, a afirmat în intervenția sa Tubak Nimrod. El a mai adăugat că, în locul examenului de rezidențiat, managerii de spitale ar trebui să poată angaja medicii rezidenți în baza unui interviu de evaluare.
Tubak Nimrod este de părere că această modalitate ar fi mai avantajoasă deoarece, astfel, toți ar avea posibilitatea de a-și alege specializarea în funcție de abilitățile pe care le au, nu în funcție de punctajul, baremul obținut la examenul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății. Inițiativa eliminării examenului de rezidențiat va fi susținută și argumentată și de un sondaj de opinie ce va fi realizat săptămânile următoare în rândul studenților UMF Târgu-Mureș.
Cei doi candidați la Camera Deputaților ar introduce și alte măsuri în vederea sprijinirii accesului pe piața forței de muncă, a specializării medicilor tineri și menținerea lor în sistemul medical românesc.
Vass Levente consideră că trebuie create posibilități ca, prin implicarea medicilor din mediul rural, spitalele județene și cele din municipiile care nu sunt reședință de județ, să devină spitale didactice și să participe la formarea, specializarea absolvenților de medicină.
‘În actualele spitale didactice numărul rezidenților este prea mare în raport cu cel al medicilor iar, astfel, nu au foarte des acces în sălile de operații. Dacă ar participa și spitalele din mediul rural la procesul de formare profesională a medicilor, atunci această problemă ar fi soluționată, iar rezidenții ar avea parte de mult mai multe cunoștințe și experiențe de ordin practic. Totodată, ar fi un bun prilej pentru dotarea spitalelor din provincie, iar calitatea serviciilor de sănătate ar fi îmbunătățită prin introducerea de noi tratamente si proceduri de diagnosticare obligatorii’, a subliniat Vass Levente.
El susține că transformarea spitalelor din mediul rural în spitale didactice, cu rol formator, este garanția predictibilității și dezvoltării durabile, iar tinerii medici care vor dori să se întoarcă în țară, vor alege mai degrabă aceste instituții, vor fi mai dedicați în munca lor, vor acorda servicii mai bune pacienților.
În ceea ce privește sprijinirea angajării medicilor absolvenți, Vass ar obliga CNAS ca, în termen de 30 de zile de la finalizarea perioadei de rezidențiat, să încheie un contract cu noii medici specialiști. În prezent, tinerii medici trebuie să aștepte luni de zile pentru a intra în sistemul asigurărilor de sănătate, timp în care nu pot prescrie pacienților medicamente compensate și nici nu pot elibera bilete de trimitere, etc