Liberalii care pana acum s-au calcat pe picioare sa ocupe un loc eligibil la Camera Deputatilor sau la Senat risca sa-si piarda confortabila pozitie daca nu sunt -curati ca lacrima- din punct de vedere politic, economic si moral. Asta, pentru ca nou-infiintata Comisie de Etica din cadrul partidului se va apuca de puricat dosare, incepand cu candidatii aflati pe locurile eligibile. Asadar, cei care au fost plasati pe locuri secundare pot sta deocamdata linistiti, privind de pe margine cum trec colegii lor prin sita comisiei. Ca sa mai induceasca pilula, Adrian Iorgulescu a precizat ca -aceasta comisie nu se ocupa cu cenzura, ci doar incearca sa dea un gir moral candidatilor- astfel incat pe lista PNL pentru parlament sa nu existe tot felul de persoane cu dosare penale, colaboratori ai Securitatii sau cu alt fel de hangarale de acest gen. -Vrem sa verificam daca persoanele care candideaza merita din punct de vedere profesional, moral si al activitatii sale aceasta nominalizare-, a mai spus Iorgulescu.
Delegatia Permanenta valideaza -testul-grila-
Verificarea se va face pe baza unui chestionar la care vor raspunde candidatii din toate filialele. Potrivit lui Iorgulescu, acest set de intrebari va fi definitivat in cursul acestei saptamani, astfel incat sa poata fi supus dezbaterii in sedinta Delegatiei Permanente (DP) a partidului care se va intruni sambata la Palatul Parlamentului. -Daca DP va aproba acest chestionar, el va fi transmis tuturor sefilor de filiala care il vor da la randul lor candidatilor-, a mai spus Iorgulescu. El a precizat ca in prima sedinta a comisiei care are loc azi se vor discuta intrebarile, iar in realizarea chestionarului se va tine cont si de propunerile Societatii Academice Romane (SAR) si ale Asociatiei Pro Democratia (APD), care au initiat un set similar de intrebari, in cadrul proiectului -Pentru un parlament curat-. De altfel, Iorgulescu a spus ca aceasta initiativa nu va face decat sa-i -responsabilizeze- pe cei care candideaza pentru un fotoliu de parlamentar. -Este vorba de o declaratie data pe propria semnatura si raspundere-, a subliniat el. Reprezentantul comisiei a mai spus ca in general se va incerca o metoda de lucru cat mai discreta, dar daca vor fi cazuri flagrante sau situatii in care cei cu probleme nu vor dori sa se retraga, aceste probleme vor fi facute publice.
Profilul candidatului -curat-
Desi a recunoscut posibilitatea sa apara surprize in urma verificarii dosarelor, Iorgulescu s-a exprimat ca acestea nu vor fi spectaculoase. -Tinand cont de configuratia listelor, nu cred ca vor fi probleme deosebite-, a precizat el. Potrivit noilor cerinte, portretul-robot al candidatului -ideal- presupune, in linii mari, competenta profesionala. -Trebuie sa trimitem in parlament oameni bine pregatiti, care stiu cu ce se confrunta-, a spus Iorgulescu. De asemenea, cei care se vor parlamentari trebuie sa fie -morali-, sa nu aiba un trecut dubios, care sa recidiveze cand acestia devin parlamentari. -Nu vrem oameni care musca din cascaval atunci cand se vad in functie. Vrem oameni cu substanta etica-, a mai precizat reprezentantul Comisiei de Etica. Totodata, el a spus ca initiativa improspatarii clasei politice constituie un avantaj din acest punct de vedere intrucat oamenii tineri, aflati la primul mandat, nu au trecutul politic nebulos. Chestionarul are intrebari de genul: ce activitate politica si profesionala au avut inainte de 1989, daca au colaborat cu fosta politie politica sau au fost membri ai PCR. Comisia se va ocupa si de probleme privind modul de dobandire al averii.
Videanu: -E o problema interna a PNL pe care trebuie sa si-o rezolve-
Desi nu au discutat in forurile de conducere ale partidului problema, democratii sustin ca si-au luat deja masuri de precautie care sa impiedice accesul persoanelor cu trecut dubios pe listele pentru parlament. Vicepresedintele PD Adriean Videanu a declarat, ieri, ca Partidul Democrat nu are nevoie de o structura similara de verificare a candidatilor, intrucat, sustine el, criteriile politice care au stat la baza selectarii candidatilor prevad aceste aspecte. -Am anticipat aceste probleme, inca din momentul in care presedintele Traian Basescu a anuntat primenirea clasei politice romanesti-, s-a laudat Videanu. El a explicat faptul ca toate aceste aspecte politice sunt deja prevazute in statutul partidului, astfel incat cei care doresc sa devina militanti PD au nevoie de un trecut imaculat. Initiativa colegilor liberali nu va trece insa nediscutata, a recunoscut Videanu, adaugand ca -este o problema interna a Partidului Liberal pe care trebuie sa si-o rezolve-. La randul lor, liberalii au spus ca vor discuta cu PD despre acesta comisie, dar nu le vor cere acestora sa-si faca o structura similara sau sa-si mandateze oameni care sa faca parte din echipa PNL. -Potrivit protocolului, fiecare partid este responsabil de persoanele din partidul lui. Sigur, vom discuta cu ei (n.r. – democratii), dar ei sunt responsabili de listele pe care le intocmesc pentru parlament-, a declarat vicepresedintele liberal Paul Pacuraru.