Peste 300 de oameni ingramaditi in sala New York de la World Trade Center, pentru a da impresia de multime, au asistat ieri in direct la nasterea Actiunii Populare, in noua sa forma, de partid politic, avandu-l in frunte pe nimeni altul decat Emil Constantinescu. Cel care se declara in urma cu doi ani profund dezamagit si scarbit de politica, de politicieni si de ziaristi a semnat ieri primul lista cu membri fondatori ai AP, acceptand, in aplauzele salii, si functia de presedinte interimar al noului partid politic. Mai mult, daca tara ii va cere, Constantinescu a declarat ca este gata sa candideze din nou la alegerile prezidentiale din 2004.
Gustul spectacolului
Lui Emil Constantinescu i-a placut mereu spectacolul politic. De la lansarea cartilor sale la Ateneu, asezonata cu videoclipuri electorale, la lansarea noului sau partid politic, totul arata gustul sau pentru show. Sustinatorii sai au tinut cont de acest lucru si i-au organizat o revenire intocmai. Dupa ce mai multi studenti, oameni de afaceri si fosti parlamentari s-au perindat pe la microfonul tribunei vorbind despre necesitatea infiintarii unui nou partid de centru-dreapta, presedintele miscarii civice Actiunea Populara , Marian Milut, a afirmat ca, observand -optiunea unanima a participantilor la discutii pentru transformarea AP intr-un partid politic, noi, cei prezenti in aceasta sala, ne declaram Comitetul National de Organizare al miscarii politice Actiunea Populara-. In aplauzele salii, Milut a anuntat propunerea ca -domnul Emil Constantinescu sa fie presedintele AP-.
De unde pana atunci asculta grav, in primul rand al salii, discursurile celor care s-au perindat la tribuna, fostul presedinte a sarit sprinten, strangand maini in dreapta si in stanga, ca in vremurile bune. -Actiunea Populara s-a nascut ca o miscare care sa dea posibilitatea cetatenilor Romaniei sa-si spuna cuvantul. E nevoie de AP pentru ca partidele existente s-au inchistat si au pierdut contactul cu realitatea-, si-a declarat Emil Constantinescu noul crez politic. Dovedindu-se un adept al cliseelor, el a facut din nou apel la -Romania profunda si tacuta – pe care a mai invocat-o si cu ceva vreme in urma.
Partid nou cu oameni vechi
Desi fostul presedinte a subliniat ca mai mult de jumatate din simpatizantii AP nu au facut parte niciodata din partide politice, conducerea, chiar si interimara a Actiunii apartine unor politicieni cu state vechi pe esichierul politic.
Decebal Traian Remes, Zoe Petre, Vlad Rosca sunt doar cativa dintre demnitarii administratiei Constantinescu care se regasesc in frunte noii AP. Fostul locatar al Cotrocenilor crede ca acestia au pierdut increderea electoratului in 2000 pentru ca au facut reforma, fapt ce i-a costat scump. De asemenea, Constantinescu s-a declarat deschis celorlalte partide de centru-dreapta, asteptand noi membri atat din partidul lui Lupu, cat si de la taranisti, singura rezerva fiind ca doritorii sa nu fie implicati in scandaluri de coruptie. El a subliniat insa ca nu doreste sa intre in polemica cu PNTCD sau cu Victor Ciorbea. -Ar fi culmea ridicolului sa intru in polemica cu Victor Ciorbea-, a punctat Constantinescu.
Cat despre inscrierea oficiala a noului partid, el a precizat ca mizeaza pe semnaturile celor aproape 30.000 de simpatizanti ai AP, care au sustinut necesitatea transformarii miscarii in partid. Surse din AP afirma ca procesul de inscriere oficiala a partidului la tribunal se va incheia cel mai probabil in luna iunie.
PSD – dusmanul nr. 1
Potrivit declaratiilor liderului AP, -guvernul PSD si sistemul mafiot sunt dusmanii nostri si ai Romaniei-. El a facut apel la unitatea tuturor crestin-democratilor oferind si pilde din Evanghelii.
De asemenea, documentul programatic distribuit ieri, intitulat manifestul Actiunii Populare, cuprinde o serie de principii de orientare crestin-democrata, de la demnitate, morala crestina si solidaritate pana la economie de piata libera si renasterea satului romanesc. Ca element inovator, Constantinescu a anuntat ca AP va crea structuri regionale consultative, care vor lucra pentru programe de dezvoltare economico-sociala.
–
Promisiuni neonorate
Dragi compatrioti,
Ma adresez astazi dumneavoastra, cetateni ai Romaniei, pentru a va aduce la cunostinta decizia mea de a nu candida pentru un nou mandat de presedinte al Romaniei, in alegerile din noiembrie 2000.
In incheiere, pentru a evita orice neintelegere, vreau sa declar ca nu voi candida pentru a ocupa un loc in parlament. Nici acum si nici vreodata de acum inainte. Nu am nevoie sa ma protejez in spatele unei imunitati parlamentare.
De asemenea, vreau sa precizez ca nu voi accepta sa conduc nici un partid politic existent sau care s-ar forma in viitor. Voi continua insa sa-mi slujesc cu devotament patria si voi fi gata s-o fac ori de cate ori va fi nevoie ca interesele poporului roman sa fie aparate in tara sau in strainatate.
Cred cu fermitate ca-ti poti sluji tara si ca presedinte, si ca simplu cetatean si sper ca astfel voi da incredere si altora ca pot lucra dupa puterile lor pentru binele tarii.
Emil Constantinescu, 17 iulie 2000 – mesaj catre tara
Scrisoare pentru cei care se recunosc
Aceste randuri nu se adreseaza scribilor comunisti sau neocomunisti; nu se adreseaza oamenilor mai vechi sau mai noi ai Securitatii lui Ceausescu, care pare mai vesnica si mai vioaie ca oricand; nu se adreseaza slujbasilor imperiilor de presa ale marilor profitori ai tranzitiei.
Se adreseaza voua, celorlalti, pe care nu stiu cum sa va numesc. Nu va pot spune anticomunisti, pentru ca, de fapt, chestia asta atat de depasita nu va mai intereseaza. Mi-e jena sa va spun democrati dupa ce v-am vazut cu cat alean tanjiti dupa o mana forte. (…)
Cred doar ca, pentru un timp, v-am oferit o tinta pentru descarcarea sacului plin de ura, suspiciune, frustrare in care ati crescut si de care nu mai puteti scapa.
Inteleg ca v-am creat dificultati. V-ati fi simtit mult mai bine cu un presedinte agramat pe care sa-l ironizati, cu un presedinte cu care sa va etalati in polemici, cu un presedinte corupt pe care sa-l demascati sau cu un presedinte care sa se inconjoare de privilegii de care sa va puteti arata dezamagiti. (…)
De fapt, regimul de acum, de dupa 2001, va place foarte mult. Puteti sa fiti ceea ce nu ati fost in stare sa fiti in timpul lui Ceausescu: opozanti. (…)
Distrugeti tot, chiar si speranta unei Opozitii reale inainte de a se naste.
Un blues la tintirim
Sunteti groparii Romaniei. Nu sunteti nici macar cei care talharesc, siluiesc sau omoara incet, incet, Romania. Sunteti doar cei care o ingroapa, cei care o vor ingropa atat de frumos, aproape inaltator. In fond, jazzul nu l-au inventat afro-americanii din Louisiana care se veseleau pe drumul de la cimitir spre carciuma din centrul orasului? Si nu e jazzul minunat? Intr-o tara vestita pentru parastase, sunt sigur ca bocetele voastre vor suna minunat si va veti elogia reciproc pentru frumusetea lor. (…)
Va scriu pentru a ma desparti de voi. Definitiv. Nu pot spune ca-mi pare rau ca v-am cunoscut. A fost o experienta interesanta. Pe unii v-am iubit, poate pentru ca atunci chiar meritati sa fiti iubiti, pe altii v-am iubit din naivitate sau din prostie. Nu va urasc. Nici nu va dispretuiesc. In felul vostru, colorati aceasta nefericita tara. Imi pare doar bine ca, un timp, nu trebuie sa va mai vad, sa va aud, sa va citesc.
martie 2002, Romania
Emil Constantinescu
fragment din -Timpul daramarii, timpul zidirii-