Dupa aproape un an de tacere autoimpusa, ex-presedintele Emil Constantinescu a decis ca a sosit timpul pentru a iesi din nou in lumina reflectoarelor. Declaratiile date postului national de radio au fost urmate, la scurt timp, de un interviu-fluviu acordat Agentiei Mediafax, in care fostul sef de stat critica Guvernul si societatea civila, se reconciliaza cu Iliescu, ia apararea PNTCD si-l lauda pe Mugur Isarescu, pe care-l considera, de altfel, cel mai bun premier al Romaniei postdecembriste. Cat despre planurile sale de viitor, Emil Constantinescu evita sa dea prea multe detalii, precizand doar ca are -datoria- fata de poporul roman sa fie -un cetatean activ , interesat de ceea ce se intampla in tara lui-. El promite actualei Puteri o monitorizare stricta, incepand cu 2002, data ce corespunde, dupa toate aparentele, reactivarii sale politice.
PSD si societatea civila, puse la zid de fostul presedinte
Constient ca, daca va reintra in 2004 in competitia electorala, va avea in fata un adversar nou, Adrian Nastase, Emil Constantinescu isi indreapta tirul acuzelor spre Guvern, care, in opinia sa, -a ratat acest an-, deoarece -nu a fost capabil sa-si asume masurile nepopulare impuse de pregatirea aderarii la NATO si la UE si a continuat promisiunile populiste din campania electorala printr-un sir de programe demagogice-. Popularitatea de care se bucura Guvernul in sondajele de opinie este explicata de fostul presedinte prin campania de imagine dusa de Palatul Victoria si prin lucrul in echipa promovat de actualul Executiv. Daca criticile la adresa Cabinetului Nastase sunt justificate, din perspectiva sa de viitor adversar politic, mai putin clar este mobilul pentru care fostul presedinte ataca lipsa de reactie a societatii civile. -Sunt consternat de lipsa de reactie a organizatiilor civice fata de abuzurile Puterii, cum este recenta decizie de schimbare a Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Radio-, declara Emil Constantinescu.
Marea impacare
Preluand modelul promovat de presedintele Ion Iliescu de la inscaunarea sa in functia de sef al statului, Emil Constantinescu se reconciliaza cu trecutul. Prima persoana aflata in vizorul sau este actualul locatar de la Cotroceni, care nu mai reprezinta nici un pericol electoral, in perspectiva alegerilor viitoare. Astfel, comentand ultimul an de activitate desfasurata la Palatul Cotroceni, Constantinescu declara ca -presedintele Iliescu este o personalitate puternica, un om politic capabil sa ia decizii personale care sa influenteze imaginea PSD si nu invers-. Mai mult, fostul presedinte ridica perdeaua si face publice contactele sale cu Ion Iliescu atat din perioada in care se afla la Cotroceni, cat si din prezent. Astfel, aflam ca Emil Constantinescu s-a consultat cu succesorul sau cu privire la dreptul de survol al NATO spre Iugoslavia, cu privire la revoltele minerilor, discutiile fiind de cele mai multe ori cu caracter personal. De asemenea, in ultimul an, Constantinescu sustine ca, inaintea oricarei intalniri externe pe care a avut-o, s-a consultat cu Iliescu, transmitand si mesajul acestuia catre participantii la diverse reuniuni.
Despre taranisti si Isarescu, numai de bine
Uitand ca prin deciziile sale a contribuit in buna masura la bulversarea taranistilor in perioada in care acestia se aflau la guvernare, Emil Constantinescu considera ca a venit timpul sa le planga pe umar. -PNTCD continua sa fie tratat drept chiaburul si sabotorul societatii romanesti-, sustine fostul sef al statului, precizand ca acest cliseu se datoreaza in buna parte faptului ca acest partid -a refuzat sa se situeze pe coordonatele ?çte cumpar?ê sau ?çte santajez?ê-. Constantinescu are o parere foarte buna si despre liderii acestui partid, care, cu mici exceptii, -nu au putut fi cumparati pentru ca nu se ocupa de afaceri si nici nu aveau cum sa fie santajati pentru trecutul lor-.
Nici ex-premierul Mugur Isarescu nu este sarit de pe lista destinatarilor laudelor transmise public de Emil Constantinescu. Fostul presedinte considera ca Mugur Isarescu a fost -cel mai bun premier din Romania postdecembrista-, propulsat prin decizia sa si prin -generozitatea PNTCD-.