Home Politic Emil vrea sa devina liderul Dreptei

Emil vrea sa devina liderul Dreptei

DISTRIBUIŢI

Dupa doi ani de absenta din ringul politic, fostul presedinte Emil Constantinescu a decis ca este timpul sa revina in forta. In cadrul unei conferinte de presa extraordinare, el a anuntat, ieri, ca vrea sa fie liderul unei constructii de Dreapta, care sa plece de la -responsabilizarea fiecarui cetatean-. La fel de ambiguu ca si pana acum, Constantinescu nu a oferit prea multe detalii legate de viitoarea constructie politica, dar a precizat ca ea va fi formata doar din -oameni onesti si corecti-. Ambitia fostului presedinte este ca aceasta constructie de Dreapta sa fie recunoscuta de Partidul Popular European, intrucat, sustine el, -Romania nu va intra in UE daca nu are un sistem politic bipartizan, format dintr-un partid social-democrat, recunoscut de Internationala Socialista, si un partid de Dreapta, recunoscut de PPE-.

Emil Constantinescu nu crede ca solutia pentru PNL este Theodor Stolojan, care, in opinia sa, ar fi -mai nimerit sa conduca un partid de Stanga-, deoarece a ramas in istorie ca prim-ministrul care a luat cele mai -antiliberale masuri-, din considerente -populiste-.

Fostul presedinte a coroborat anuntul revenirii sale in arena politica cu un atac virulent pe adresa premierului Adrian Nastase. Tendintele autoritare, slabiciunile premierului in fata baronilor din tara au fost amintite cu amanunte in discursul lui Constantinescu, pentru care Nastase nu este altceva decat -un om slab si complexat , care face galagie pentru a nu se observa ca nu are autoritate-.


Emil Constantinescu nu a renuntat la politica. Dupa aproape doi ani de la anuntul privind retragerea sa din politica, fostul presedinte a anuntat, ieri, ca vrea sa fie liderul unei constructii de Dreapta, care sa plece de la -responsabilizarea fiecarui cetatean-. La fel de ambiguu ca si pana acum, Constantinescu nu a fost prea darnic cu amanuntele legate de aceasta constructie de Dreapta, multumindu-se sa precizeze doar ca va fi formata din -oameni cinstiti si corecti- , care vor pune umarul la realizarea unui partid recunoscut de Partidul Popular European.


Partidul oamenilor -onesti si corecti-

-Eu umblu mult prin tara si am avut ocazia sa vorbesc cu oamenii direct. Exista oameni onesti si corecti. Lor ma adresez individual, nu maselor, nu organizatiilor civice-. Astfel si-a definit, ieri, Emil Constantinescu electoratul-tinta pentru constructia de centru-dreapta pe care si-ar dori sa o conduca. El a precizat ca va face o -prospectare- a celor care vor sa se inscrie tiparului moral propus de el pentru a pune impreuna umarul la aceasta constructie politica. Fostul presedinte crede ca sansele acestei constructii sunt strans legate de existenta in Romania a unui sector economic puternic, care sa nu depinda de Executiv. In ciuda insistentelor ziaristilor, Emil Constantinescu nu a oferit un orizont de timp pentru realizarea acestei formatiuni, afirmand ca -asteapta un raspuns din partea oamenilor-.

-Nu intram in UE fara sistem politic bipartizan-

Previziunile fostului presedinte pentru anul electoral 2004 sunt sumbre. -E mai importanta crearea unui partid european de Dreapta decat castigarea alegerilor de un partid de Dreapta, satelit al Puterii-, a declarat Constantinescu. Mai mult, el a declarat ca, indiferent cat va fi PIB-ul tarii noastre, Romania nu va intra in UE daca nu are un sistem politic bipartizan, format dintr-un partid social-democrat, recunoscut de Internationala Socialista, si un partid de dreapta, recunoscut de catre Partidul Popular European-. In acest moment, singurul partid roman recunoscut de catre PPE este PNTCD, formatiune pe care Constantinescu o vede ca o posibila baza a constructiei de Dreapta, cu conditia -sa mai creasca ceva-.

In ceea ce priveste Uniunea pentru Reconstructia Romaniei, fostul presedinte a reiterat ideea ca nu are nici o legatura cu acest partid, chiar daca a colaborat cu unii dintre liderii tinerei formatiuni. Cu toate acestea, el a apreciat aparitia URR ca o -tentativa bine venita pentru coagularea grupurilor de tineri, care au pozitii diferite fata de actualul Guvern-.


Atac la Stolojan

Despre venirea lui Theodor Stolojan la carma PNL, Constantinescu a avut numai cuvinte de -bine-, apreciind ca -liberalii sunt in pericolul de a deveni un partid-satelit al PSD-. Fostul presedinte considera, de asemenea, ca alegerea lui Stolojan in functia de presedinte al PNL -este un semnal extrem de important in tara si in afara tarii, deoarece el este cunoscut ca prim-ministrul care a luat cele mai antiliberale masuri in scopuri populiste, in timpul presedintiei lui Iliescu-.

Emil Constantinescu a afirmat ca el il cunoaste pe Stolojan si stie ca este -un om corect, foarte nimerit sa conduca un partid de Stanga-.

In acelasi context, fostul presedinte s-a intrebat ce cauta in conducerea liberalilor si Teodor Melescanu, pe care el si-l aminteste la alegerile din 1996, cand acesta se afla in dreapta lui Iliescu in calitate de sef de campanie.


Adrian Nastase – inamicul numarul unu

Mai bine de jumatate din timpul rezervat conferintei de presa sustinuta de Emil Constantinescu a fost acordat atacurilor directe la adresa premierului Adrian Nastase. Analizand discursul de la Snagov al premierului, Constantinescu a ajuns la concluzia ca este un adversar al pluralismului si un adept al fascism-comunismului. -S-ar putea sa asistam la o noua noapte a cutitelor lungi-, a apreciat fostul presedinte, referindu-se la declaratiile despre PD ale premierului.

Emil Constantinescu nu a omis sa aminteasca de slabiciunile lui Nastase in fata baronilor, pe care, in opinia sa, premierul nu reuseste sa-i controleze. -Este un om slab si complexat, care face galagie pentru a nu se observa ca nu are autoritate-, a afirmat Constantinescu. In opinia sa, singura masura viabila pentru combaterea coruptiei este declararea publica a averilor demnitarilor si justificarea provenientei lor, si nu declaratiile populiste facute de actualul Guvern.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.