Home Politic Enervat de românii din străinătate, noul ministru pentru diaspora le răspunde securistic

Enervat de românii din străinătate, noul ministru pentru diaspora le răspunde securistic

DISTRIBUIŢI

Angel Tîlvăr este fiul unui mare șef din fosta Securitate care tăia și spânzura ca CI-ist principal pentru Securitate și Miliție. Propulsat în Parlament de PSD(of course) acesta tocmai a fost numit Ministru pentru românii de pretutindeni, funcție din care se poate plimba elegant, în toată lumea, pe banii statului. Dar, când lumea-i era mai dragă, ce să vezi? Organizații de români din toată lumea au semnat o scrisoare deschisă prin care cer să se desființeze Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Enervat că-și pierde privilegiile abia obținute, fiul lui Petrică Tîlvăr s-a cerut repede la un interviu la Agerpres, răspunzând ca un autentic pui de securist.

Va prezentăm câteva din punctele cerute de românii din diaspora și scurte extrase din interviu cu răspunsurile pline de tupeu ale fiului de securist prin care de fapt ne comunică tuturor că NU se va da curs scrisorii diasporei.

1. Diaspora:„Caracteristica esenţială a acestei diaspore majoritare este faptul că NU ESTE DE VÂNZARE!”

AGERPRES: Practic, bugetul Departamentului s-a dublat în comisiile parlamentare. Se vorbește de 9,9 milioane de lei…
Angel Tîlvăr(foto Agerpres):Eu consider că cifra de 9,9 milioane este o sumă asemănătoare cu cea care a fost la dispoziția Departamentului anul trecut și aș putea să vă spun că am motive serioase să cred că la rectificările bugetare voi reuși să îmi conving colegii din Executiv să îmi mai acorde susținere financiară pentru proiectele pe care le am.”

2. Diaspora: „Nu ne puteţi cumpăra cu concerte de gusturi dubioase sau cu sindrofii consulare. Cum este posibil ca DPRRP să propună concursuri de creaţie literară, dacă avem deja ICR?”

AGERPRES: Veți continua din proiectele dumnealui(ale lui Bogdan Stanoevici, n.r.)?
Angel Tîlvăr: Sigur că da, le voi continua, pentru că ele, la momentul acesta, au un grad de certitudine ridicat.”

3. Diaspora: În concluzie, de ce avem nevoie de DPRRP când avem ICR? De ce trebuie să plătim un departament care nu-şi are rostul? Dialogul cu diaspora vi-l asigurăm noi, românii din Diaspora, fără instituirea unui departament inutil.

AGERPRES: Ce părere aveți, în acest context, despre votul prin corespondență? E o necesitate, se poate suplini prin înființarea unui număr mai mare de secții de vot în străinătate?
Angel Tîlvăr: Vizavi de această temă care a stârnit o dezbatere publică și un imens interes, eu văd lucrurile din perspectiva românilor de peste hotare. Mandatul meu mă obligă să o fac și dat fiind faptul că preocuparea lor a fost atât de mare nu-mi rămâne decât să mă implic în acest sens.”

4. Diaspora: „Singurele zone in care astfel de finanțări sunt necesare, sunt comunitățile de români care riscă identitatea națională în țări unde democrația e opțională: Republica Moldova, Ucraina ori Serbia, în niciun caz în țările bine dezvoltate ca Italia, Franța, Spania, Germania și multe alte țări cu un nivel de trai ridicat. Care este scopul?”

AGERPRES: Ce agendă externă aveți pentru prima parte a anului viitor? Cu ce comunitate românească din afara granițelor ați dori să vă vedeți pentru prima dată?
Angel Tîlvăr: Așa cum bine știți, sunt comunități istorice și comunități create prin mobilitate. Am discutat și cu domnul Stanoevici ieri (n.r. joi) și cu echipa pe care o am la dispoziție la Departament și cred că prima vizită o vom face în Republica Moldova, urmată la foarte scurt timp de o vizită într-una dintre comunitățile create prin mobilitate.”

5. Diaspora: „Nu e nevoie de “strategiile” DPRRP pentru a dialoga şi a înţelege diaspora. E suficient doar bunul simț.
Ne întrebăm şi vă întrebăm şi pe dvs, domnilor politicieni: care este rolul real al acestui departament? Nouă, românilor de pretutindeni, această instituţie alipită MAE nu ne-a demonstrat utilitatea sa, nici prin viziune şi nici prin acţiuni cât de cât memorabile.”

AGERPRES: Ce v-a determinat să preluați acest minister?
Angel Tîlvăr: Am dat trei telefoane la trei prieteni din străinătate și le-am spus că există posibilitatea să fiu nominalizat. I-am întrebat ce părere au și toți trei, fără ezitare, mi-au spus că merită să îmi asum această înaltă onoare.”

Așadar, dragi români care locuiți în străinătate, nu vă lăsați și nu îi lăsați!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.