Conform unui verdict dat de Curtea Constitutionala a Romaniei, Senatul functioneaza dupa un regulament cu 11 prevederi contrare legii fundamentale, se arata intr-un comunicat al institutiei. Prevederile neconstitutionale din Regulamentul Senatului, sesizate in urma unei atentionari venite din partea a 42 de senatori, fac referire la activitatea si libertatile comisiilor parlamentare, dar si la o sintagma din articolul in care este prevazuta modalitatea de calcul al numarului de senatori din fiecare partid.
Un exemplu este articolul din Regulamentul Senatului privind numarul senatorilor propusi de fiecare partid in cadrul Comisiei de validare. Acesta se calculeaza in functie de numarul membrilor partidului, raportat la numarul total al senatorilor, si se stabileste apoi in urma negocierilor dintre reprezentantii formatiunilor politice. Ceea ce Curtea a sesizat ca fiind o incalcare a Constitutiei este formularea -numarul membrilor sai- din prevedere, care se refera la numarul membrilor partidelor, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice sau aliantelor electorale, si nu la configuratia politica rezultata din alegeri, dupa cum cere Constitutia.
O alta problema vizeaza numarul locurilor ocupate de senatori in cadrul comisiilor parlamentare, ce revine fiecarui grup reprezentat in parlament. Faptul ca liderul de grup este cel care negociaza si tot el poate propune inlocuirea reprezentantilor din comisii contravine prevederilor constitutionale, astfel de decizii fiind responsabilitatea liderului grupului parlamentar. Referitor tot la functionarea comisiilor parlamentare, articolul care atribuie acestor comisii permanente sa controleze modul in care ministerele si celelalte organe ale administratiei publice indeplinesc programul de guvernare aprobat de parlament incalca Constitutia.
Actualul Regulament al Senatului limiteaza libertatea forului de a institui comisii de ancheta sau comisii speciale, cat timp se accepta sanctionarea persoanelor care nu raspund solicitarilor initiate de comisiile Senatului, si obliga -orice persoana- care cunoaste detalii in legatura cu obiectul unor cercetari sa le dezvaluie.