Home Politic Erste Bank, noul proprietar al BCR

Erste Bank, noul proprietar al BCR

DISTRIBUIŢI

Erste Bank din Austria este noul actionar majoritar al Bancii Comerciale Romane, oferind, in schimbul a 61,8% din actiunile institutiei bancare, cel mai bun pret, respectiv 3.751.554.805 euro. Pretul pe actiune oferit de austrieci, 7,65 de euro, este apreciat de analisti ca fiind unul bun pentru institutia bancara autohtona, considerata a fi cea mai mare din tara noastra. -Era de asteptat o asemenea suma. La asemenea cifre sunt banci putine in Europa si putem fi mandri de acest lucru-, a precizat, la scurt timp dupa anuntarea castigatorului, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

Cele 3,75 miliarde de euro vor fi achitate statului roman in termen de cel mult 90 de zile de la semnarea contractului de privatizare, care va avea loc astazi, la guvern. Banii vor fi virati intr-un cont escrow intr-o banca londoneza aleasa de Comisia de privatizare, in functie de nivelul comisioanelor solicitate. Plasarea banilor intr-o banca straina a vizat evitarea unei eventuale -inundari- a pietei interne cu valuta, ceea ce ar fi afectat raportul leu-euro.

Referitor la viitoarele intentii ale noului actionar majoritar la BCR, analistii anticipeaza o restructurare rapida, prin reducerea masiva a costurilor operationale, Erste Bank avand in spate o vasta experienta, prin preluari similare in tari din Europa.

Noul actionar majoritar al BCR a demarat deja un plan de integrare a tuturor filialelor intr-un program de eficientizare, ceea ce inseamna ca vor oferi aceleasi produse si servicii peste tot. Este de asteptat ca Erste Bank sa faca schimbari semnificative rapide la nivelul managementului de top, daca contractul de privatizare nu prevede nici o clauza in acest sens. Analistii considera totodata ca schimbarile nu vor putea fi produse mai devreme de trei-patru luni, intrucat sunt de indeplinit anumite formalitati.

Erste Bank are active de peste 140 miliarde de euro, peste 11 milioane de clienti in regiune si cunoaste foarte bine zona Europei Centrale si de Est, ca urmare a faptului ca a achizitionat o serie de banci din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Serbia.

Oferta celui de-al doilea finalist, Millenium BCP, nu va fi facuta public, varianta electronica a acesteia fiind distrusa. Veniturile din privatizare vor fi transferate la Fondul de Dezvoltare a Infrastructurii, pentru finantarea proiectelor din transport, sanatate si educatie, existand totodata posibilitatea ca o parte din aceste sume sa fie utilizata si pentru sistemul privat de pensii.

Privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) este -cea mai spectaculoasa din domeniul privatizarilor in ansamblu, nu doar din cel bancar-, declara Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, in conditiile in care BCR reprezinta cea mai mare banca din Romania, cu active de 9 miliarde de euro, ceea ce face ca miza sa fie enorma pentru piata bancara si pentru economia romaneasca.

Cristina Tivers

[email protected]

Analistii considera ca noul actionar majoritar va avea un comportament agresiv pe piata, ceea ce ar putea duce la aparitia unor produse noi, la perfectionarea celor existente, la o directionare inspre mai multa eficienta a activitatii bancii, ceea ce ar putea insemna mai putini salariati in BCR in anul viitor. E de asteptat ca, o data cu privatizarea BCR, concurenta sa se intensifice si sa fie in beneficiul consumatorului, al potentialului titular de credite sau al potentialului titular de depozite.

-Nu vom vinde repede-

Presedintele SIF Transilvania ne-a declarat ca discutia de luni seara cu Sebastian Vladescu, la care au fost convocati toti presedintii SIF-urilor, a vizat prezentarea programului de privatizare a bancii, si nu intentia de vanzare a participatiilor detinute de societatile financiare la BCR.

Fercala a mentionat ca discutiile cu privire la intentiile de viitor ale noului actionar majoritar vor fi purtate dupa incheierea contractului de privatizare.

Presedintele SIF Transilvania crede ca salariatii BCR (detinatori a 8% din actiuni) vor avea acelasi punct de vedere ca si SIF-urile (care detin circa 30%), cu privire la negocierea de catre SIF-uri a noului act constitutiv. -Sper sa se obtina un pret cat mai mare in aceasta licitatie, pentru ca acesta va fi un pret de referinta pentru cursul de tranzactionare a actiunilor bancii. Noi speram ca listarea se va produce cand banca va fi foarte bine pregatita, cand managementul strain va fi implementat in BCR, iar influenta sa va incepe sa se faca simtita. Nu vom vinde repede pentru ca nu ne putem face o idee repede. Abia dupa ce se va lista banca, in functie de cotatiile bursiere si politicile bancii, vom putea lua o decizie de pastrare in continuare sau de vanzare in parte sau totala a participatiei la BCR-, in conditiile in care -valoarea bancii e mult mai mare decat valoarea contabila-, a mai mentionat Fercala.

O strategie similara are in vedere si presedintele SIF Oltenia ,Vasile Salapa, care ne-a declarat: -Nu vrem sa vindem, cel putin pana nu vom cunoaste strategia investitorului, care va fi dezvaluita abia dupa transferarea dreptului de proprietate. Asteptam listarea BCR la bursa in maxim trei ani, in conditiile in care noi vedem o evolutie ca si la BRD, care a crescut de cateva zeci de ori in urma listarii la Bursa, inclusiv prin majorarea capitalului-.

Privatizarea implica schimbari in bine

-O data cu privatizarea BCR, ne asteptam sa avem un mediu bancar mult mai propice pentru desfasurarea activitatii bancare, in special in conditiile in care ne indreptam spre Uniunea Europeana, unde vom da de competitia externa. Bancile externe au mai multa traditie, produse si resurse de finantare decat noi, ceea ce va insemna un plus de finantare si de know-how pentru lansarea de produse si servicii noi, de calitate superioara-, ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Erste Bank are active de peste 140 miliarde de euro, peste 11 milioane de clienti in regiune si cunoaste foarte bine regiunea Europei Centrale si de Est, ca urmare a faptului ca a achizitionat si opereaza o serie de banci din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Serbia, dar nu a reusit sa preia, in urma cu doi ani, institutia bulgara de credit DSK.

Millennium, cea mai mare banca privata din Portugalia, este prezenta pe pietele din Polonia si Grecia. Portughezii de la Millennium detin si ei active de 72 miliarde de euro, banca infiintata in urma cu 20 de ani, preocupandu-se constant de achizitii in regiunea Europei de Centrale si de Est.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.