Într-o scrisoare deschisă adresată domnului Iurie Leancă, prim-ministru al R. Moldova, Eugen Tomac, deputat în Parlamentul României îl readuce cu picioarele pe pământ pe acesta:
Domnule prim-ministru,
Vă scriu aceste rânduri, întrucât sunt profund dezamăgit de atitudinea dumneavoastră incorectă față de ceea ce România a făcut în ultimii 10 ani pentru Basarabia.
Nu vă condamn pentru faptul ca ați ales să-l susțineți pe liderul celui mai corupt și antidemocratic partid din România la alegerile prezidențiale din acest an, devenind un aprig agent electoral al socialistului Victor Ponta. În democrație suntem liberi să ne asociem în funcție de convingeri și e firesc să fiți alături de cei care vă reprezintă. Insistența cu care încercați, însă, să dați uitării tot ceea ce a făcut Președintele Traian Băsescu pentru românii de peste Prut nu vă face cinste, mai ales că știți exact cum au evoluat relațiile moldo-române în ultimii 10 ani. Cunoașteți foarte bine ce rol a jucat Președintele României pe plan european, precum și în relațiile bilaterale, astfel încât R. Moldova să fie astăzi mult mai aproape de integrarea în Uniunea Europeană.
Ați coordonat politica externă a R. Moldova din ultimii 4 ani, ați participat la implementarea, într-un timp foarte scurt, a regimului de mic trafic la frontieră. Ați asistat, de asemenea, la inaugurarea consulatelor de la Bălți și Ungheni, instituții care au avut, alături de consulatul de la Cahul, menirea de a-i scoate pe românii basarabeni din izolare. Izolare și umilință impusă, domnule prim-ministru, de către socialiștii de la București din timpul guvernului Năstase. Aceeași care au blocat și procesul de redobândire a cetățeniei române și au impus regimul de vize dintre cele două state românești.
Poate că ați uitat că în 2009, pe 14 aprilie, la doar o săptămână după ce vocea tinerilor basarabeni a prăbușit regimul comunist în Basarabia, Guvernul de la București a modificat legea cetățeniei române, astfel încât românii basarabeni să-și poată reintra mai ușor în drepturi. Am fost parte la acest proces și vă spun că socialiștii lui Ponta au fost împotriva simplificării procedurilor de redobândire a cetățeniei.
Vă mai amintesc, de asemenea, că în anul 2010, în plină criză economică, Guvernul României a oferit un suport consistent cetățenilor R. Moldova afectați de inundații, prin construirea a peste 700 de case noi. Poate ați uitat sau poate pentru dumneavoastră acestea sunt doar vorbe goale. Probabil că și cele un milion de cărți în limba română oferite școlilor din R. Moldova sau cele 5000 de burse oferite anual, începând cu anul 2010 până în prezent, tinerilor basarabeni care vor să-și facă studiile în instituțiile de învățământ românești sunt simple promisiuni.
Vreau să vă mai amintesc, domnule prim-ministru, că toți elevii din R. Moldova au din nou în ghiozdane manuale de Istoria Românilor, pentru că ele au fost oferite de Guvernul României în anul 2011. Nu în ultimul rând, ar fi corect să spunem că toate proiectele pe care Victor Ponta se grăbește disperat să le anunțe, au fundamentul legal în Acordul ce prevede acordarea unui sprijin de 100 milioane de Euro Republicii Moldova, așa cum au decis Președintele Traian Băsescu și Guvernul României încă din anul 2010.
Am înșiruit doar câteva exemple concrete care contrazic afirmațiile neadevărate prin care ați încercați să minimalizați contribuția și efortul uriaș pe care Președintele Traian Băsescu l-a făcut pentru a susține cetățenii R. Moldova.
În încheiere, pentru că tot ați vorbit de fapte, vreau să vă spun că opinia publică din România ar fi foarte interesată să știe de ce Guvernul pe care cu onoare îl conduceți nu a oferit nici până la această oră un sediu pentru Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău sau de ce TVR1 nu se mai regăsește pe calea undelor în R. Moldova, în timp ce spațiul media este inundat de presă în limba rusă.
Am taxat întotdeauna orice politician de la București care a avut ieșiri neinspirate cu referire la Basarabia și așa voi proceda și atunci când, la Chișinău, oameni politici vor spune neadevăruri doar pentru că așa le cere conjunctura politică. După 200 de ani de ocupație rusească, românii dintre Prut și Nistru știu bine să discearnă ce înseamnă atașament total față de o cauză comună și ce înseamnă campanie electorală prost regizată.
România și R. Moldova merită să aibă un viitor comun, pentru că suntem aceeași națiune împărțită în două state. Acesta, însă, trebuie construit pe încredere reciprocă și prin acțiune politică comună, în interesul cetățenilor din ambele state.
Eugen Tomac,
Deputat în Parlamentul României