Home Politic Europa e pregatita, noi doar parem pregatiti

Europa e pregatita, noi doar parem pregatiti

DISTRIBUIŢI

Decizia ministrilor de interne si de justitie din tarile membre UE privind ridicarea vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in spatiul Schengen este asteptata astazi cu sufletul la gura la Bucuresti. Cabinetul Nastase spera sa poata bifa astazi o noua realizare importanta a Guvernului, la un an de la investitura. Desi a facut un lobby diplomatic sustinut pentru a obtine acest succes asteptat de multa vreme, Guvernul nu s-a grabit sa ia si masurile necesare din punct de vedere tehnic pentru asigurarea liberei circulatii a romanilor in Europa. Ordonanta intens mediatizata in ultima vreme, prin care se stabilesc sumele ce trebuie prezentate la punctele de frontiera de romanii care pleaca din tara, nu reuseste sa clarifice modul in care tara noastra va asigura libera circulatie paralel cu securizarea frontierelor, promisa membrilor UE.

Guvernul arunca praf in ochii Europei

Praf in ochii Uniunii Europene, aceasta este, in realitate, ordonanta Guvernului privind impunerea unei sume minime de bani pe care trebuie sa o aiba cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in strainatate. Dorind sa faca impresie si sa se prezinte cu -temele facute-, ministrul Ioan Rus a semnat o hotarare care, practic, nu poate fi aplicata decat in parte.

In mod concret, Politia de Frontiera nu are posibilitatea, tehnica, de a verifica daca un anumit cetatean are sau nu suma minima prevazuta de lege, in cazul in care acesta prezinta o carte de credit, un cec de calatorie sau o scrisoare de garantie bancara. Chiar si in cazul in care plecarea se face de la Aeroportul Otopeni, cel mai modern al tarii, Politia este pusa in situatii absolut penibile, asta in cazul in care se oboseste cineva sa incerce sa verifice bonitatea persoanei respective. Astfel, cartea de credit va fi verificata la bancomatele instalate in aeroport, unul dintre politisti insotindu-l pe calator la ATM-ul respectiv si citind ceea ce apare pe extrasul de cont. Cecurile de calatorie vor fi verificate la casele de schimb din incinta aeroportului, in cazul in care este o casiera amabila. Cat despre scrisorile de garantie bancara, nu s-a stabilit o modalitate de verificare, dar -se va gasi ceva-, sustin reprezentantii Ministerului de Interne. Toate aceste improvizatii pot fi aplicate in punctele de frontiera in care exista ATM-uri sau case de schimb. Altfel, toate bune si frumoase, fie iei banii in numerar, te inarmezi cu mult curaj si pleci in calatorie, fie renunti. Daca ai putin -noroc-, scapi de griji imediat dupa ce ai plecat de acasa, existand destui hoti interesati de banii respectivi. Chiar si in cazul in care treci granita in Bulgaria, de exemplu, si ai in portofel cateva mii de dolari, ai toate sansele sa dai de o patrula de racheti care te -amedeaza-.

Romanii pot dormi linistiti, pentru ca Guvernul… discuta problema

Pentru rezolvarea acestor -mici neajunsuri-, expertii MI discuta intens cu reprezentantii Ministerului Finantelor si cu cei de la Ministerul Turismului. Intentia ar fi aceea de a introduce, in toate punctele de frontiera, suportul tehnic necesar verificarii cardurilor si cecurilor, dar cum aceste echipamente costa, -se mai discuta-. De asemenea, exista extrem de multe puncte de frontiera in care nici macar nu exista un computer, drept pentru care, chiar daca s-ar gasi banii necesari, tot ar mai trece cativa ani buni pana cand se va putea instala o asemenea retea. Pana atunci, calatorim ca in secolul XIX, cu un kilogram de bani asupra noastra, daca-i avem.

Optimismul lui Rus

In ciuda acestor impedimente majore de ordin tehnic, ministrul de interne, Ioan Rus, a plecat la Bruxelles cu sentimentul datoriei implinite. -Plec la Bruxelles cu maximum de optimism si cred ca ne-am facut temele in integrum-, a declarat ministrul de interne la plecarea de pe Aeroportul Otopeni. In opinia sa, tara noastra -si-a demonstrat capacitatea de partener viabil pentru tarile spatiului Schengen-, chiar daca datele tehnice ale problemei sunt total diferite.

Austria si Italia manifesta reticenta

Chiar daca astazi ministrii de interne si de justitie din tarile UE vor vota eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, continua sa fie state, precum Austria si Italia, care isi pastreaza anumite rezerve tacite. Reticenta lor fata de libera circulatie a romanilor in spatiul Schengen este data de insuficienta securizare a frontierelor Romaniei, care face posibila migratia ilegala.

La polul celalalt se situeaza insa Germania, care dupa ce a fost unul dintre cei mai virulenti critici ai eliminarii vizelor pentru romani, s-a transformat in avocatul Romaniei in Europa, in aceasta problema. Modificarea atitudinii Berlinului are la baza negocierea unui troc profitabil pentru Germania, prin care tara noastra se angajeaza sa-i primeasca pe apatrizii de origine romana aflati pe teritoriul statului german la schimb cu obtinerea bunavointei autoritatilor germane pentru ridicarea vizelor romanilor dornici de a se plimba prin Europa. Ministrul german de interne, Otto Schily, a devenit peste noapte unul dintre prietenii Romaniei, dupa ce Aeroportul Otopeni a devenit scena unor scandaluri legate de primirea ilegala in tara a unor apatrizi expulzati din Germania, fiind incalcate cu aceasta ocazie mai multe conventii si tratate internationale in materie de apatrizi.

Comisia Europeana sprijina Romania

Ministrul de interne Ioan Rus s-a aflat inca de ieri la Bruxelles pentru a avea ultimele contacte cu omologii sai cu drept de vot inaintea deciziei finale. Dupa intalnirea lui Rus cu comisarul european Antonio Vitorino, acesta din urma a reiterat sprijinul CE pentru scoaterea Romaniei de pe lista neagra a vizelor. Cei doi au analizat, de asemenea, modalitatile prin care Comisia Europeana poate sprijini Romania pentru consolidarea frontierei, combaterea migratiei ilegale si a traficului de orice fel, in conformitate cu Planul de Actiune Schengen, aprobat recent de Guvernul roman. Tot ieri, Rus a mai avut discutii cu ministrii de interne din Spania si Germania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.