Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a amendat in punctele-cheie Raportul de tara referitor la Ungaria, introducand referiri la Legea statutului maghiarilor. Amendamentele adoptate cer ca privilegiile acordate de catre Budapesta cetatenilor de etnie maghiara din Bazinul Carpatic sa fie corelate cu acquis-ul comunitar si sa tina cont de doleantele statelor vecine. Cu un singur vot impotriva, Raportul Queiro a fost astfel adoptat si modificat la sugestia socialistilor europeni si a -verzilor-. Ungaria a scapat insa ieftin. Parlamentarii europeni nu au acceptat alte doua propuneri de modificare, mai severe, care contineau referiri la -discriminare- si -efecte de extra-teritorialitate, susceptibile sa genereze tensiuni etnice-. Decizia Comisiei Legislativului UE reprezinta pentru Romania un puternic balon de oxigen, inaintea anuntatei intalniri de vineri, de la Snagov, dintre ministrii de externe roman si ungar. Potrivit lui Victor Micula, purtator de cuvant al MAE, Mircea Geoana va transmite omologului sau de la Budapesta un aide-memoire cuprinzand elementele esentiale ale pozitiei partii romane asupra Legii statutului, dar si propunerile privind organizarea Comisiei mixte interguvernamentale, in baza Tratatului bilateral.
Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European atrage atentia Budapestei asupra necesitatii corelarii Legii statutului maghiarilor cu acquis-ul comunitar, dar si asupra respectarii doleantelor tarilor vecine. Decizia in sine reprezinta pentru diplomatia romaneasca un balon de oxigen inaintea intalnirii de vineri dintre ministrii de externe, Mircea Geoana si Martonyi Janos.
Budapesta, somata sa respecte doleantele tarilor vecine
Spre deosebire de Consiliul Europei, Parlamentul European se arata a fi mai sever cu Ungaria in privinta Legii statutului maghiarilor. Comisia pentru afaceri externe a legislativului UE a amendat Raportul Queiro pentru Ungaria, introducand anumite referiri la Legea statutului. Amendamentele cer ca reglementarile si privilegiile speciale destinate cetatenilor straini de origine maghiara sa fie in conformitate cu acquis-ul comunitar si sa respecte doleantele tarilor vecine. Parlamentul European a luat act de adoptarea Legii statutului si a cerut Comisiei Europene -sa evalueze aceasta legislatie din perspectiva compatibilitatii cu acquis-ul comunitar si a spiritului de buna vecinatate si cooperare intre statele membre-.
Geoana ii va inmana lui Martonyi propunerile Romaniei legate de Statut
Decizia Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European reprezinta practic un ascendent diplomatic pentru Romania inaintea intalnirii de vineri, de la Snagov, dintre ministrii de externe roman si ungar, Mircea Geoana si Martonyi Janos. Purtatorul de cuvant al sefului diplomatiei romanesti, Victor Micula, a anuntat ieri ca, in cadrul intrevederii, va fi remis ministrului ungar de externe un Aide-memoire cuprinzand elementele esentiale ale pozitiei partii romane asupra Legii statutului maghiarilor. Mircea Geoana va transmite omologului sau de la Budapesta propunerile partii romane cu privire la organizarea in acest an a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare si parteneriat activ intre Romania si Ungaria si a comitetelor de specialitate din cadrul acesteia, inclusiv a celui pentru minoritati. Micula a mai anuntat ca Martonyi va avea si o scurta intrevedere cu premierul Adrian Nastase.
Cele doua amendamente formulate de grupul -Partidul Socialistilor Europeni- si de grupul -verzilor- au fost preferate altor doua, mult mai severe, care contineau referiri la -discriminare- si -efecte de extrateritorialitate susceptibile sa genereze tensiuni etnice-.
Inaintea votului, care a inregistrat doar o singura impotrivire, baroneasa Emma Nicholson si Cristoph Konrad (crestin-democrat german) au aratat ca privilegiile acordate prin noua lege trebuie analizate din perspectiva -preocuparii pentru efectele pe care le-ar putea avea asupra Tratatului bilateral- dintre Romania si Ungaria.
Prisacaru ii sugereaza lui Geoana sa ceara suspendarea legii
Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Ghiorghi Prisacaru (PSD), i-a sugerat ministrului roman de externe Mircea Geoana sa ceara, la intalnirea de vineri cu omologul sau ungar, Martonyi Janos, suspendarea asplicarii Legii statutului. El a aratat, la Suceava, ca actul normativ adoptat la Budapesta -care consacra principiul discriminarii intre minoritatea maghiara a tarilor respective si populatia majoritara, include principiul extrateritorialitatii in implementarea acestei legi, ceea ce poate produce tensiuni intre aceste populatii si sa favorizeze instabilitatea regionala-. Sustinand cu tarie ca Guvernul Orban a dezinformat opinia publica internationala cand a afirmat ca a consultat tarile vecine privind intentiile de promovare a unei asemenea legi, Prisacaru spune ca -prin eventuala punere in aplicare a legii se ascut si se accentueaza tendintele nationaliste si revizioniste din Ungaria prin apelul care se face la posibilele reparatii in raport cu Trianonul-.
Croatia este de partea Ungariei
Croatia nu are o atitudine critica fata de Legea statutului. Dimpotriva. Potrivit AFP, care citeaza declaratiile sefului diplomatiei croate, Nenad Prelog, aflat in vizita la Budapesta, Zagrebul considera ca aceasta lege -nu va prejudicia relatiile bilaterale si ar putea consolida stabilitatea din regiune-. Prelog a mai declarat ca -legea ii va ajuta pe maghiarii din Croatia sa-si pastreze identitatea si va favoriza ramanerea lor in tara-. Conform ministrului croat de externe, Zagrebul pregateste o legislatie similara. In Croatia, minoritatea maghiara numara 25.000 de persoane.