Europa a luat, in sfarsit, decizia politica de a ne accepta printre membrii sai cu drepturi depline in ianuarie 2007. Ultimul Consiliu European de la Bruxelles a decis ca peste patru ani Romania si Bulgaria sa se alature familiei Uniunii Europene, cu conditia sa fim pregatiti de integrare pana la acea data. Practic, daca ne facem temele de negociere, in ianuarie 2007 suntem -condamnati- sa fim europeni. -Cred ca anul 2007 va fi cu certitudine anul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana- – ne-a declarat optimist seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, ambasadorul Jonathan Scheele. Acesta este scenariul pozitiv, pentru ca datorita variabilei aduse pe scena politica interna de alegerile de anul viitor, exista, potrivit unor voci autorizate, si un scenariu negativ, in cazul ascensiunii extremismului la putere in Romania la sfarsitul lui 2004. Surse diplomatice europene sustin ca orice formula de guvernare, dupa 2004, ce va include Partidul Romania Mare va pune serios sub semnul intrebarii aderarea noastra la UE, deoarece -va fi extrem de greu sa convingem parlamentele tarilor europene sa ratifice tratatul de aderare in aceste conditii-, dupa cum afirma sursele noastre.
Practic, oricat de bine ne-am face temele in cadrul procesului de aderare, totul ar fi anulat de prezenta PRM la conducerea tarii. Schimbarea la fata a lui Corneliu Vadim Tudor pare sa nu convinga Europa, asa cum nu convinge nici pe plan intern. Tocmai de aceea exista convingerea la Bruxelles ca nici unul dintre partidele sau aliantele ce vor ajunge la putere in 2004 nu va face -prostia- de a se asocia cu reprezentantii extremismului in Romania de dragul puterii, periclitand soarta aderarii la UE.
Un an crucial pentru aderare
Guvernul de la Bucuresti se afla, anul viitor, intre ciocan si nicovala. Pe de-o parte, trebuie sa faca in asa fel incat sa incerce sa asigure inca un mandat la putere pentru PSD, partidul premierului Adrian Nastase, iar pe de alta parte trebuie sa faca reforme credibile, menite sa ne asigure inchiderea capitolelor de negociere in relatia cu Uniunea Europeana. Desi obiectivul finalizarii negocierilor de aderare in plin an electoral pare extrem de dificil de indeplinit, ambasadorul Scheele considera ca -totul depinde de ce se intampla aici, in Romania-. Dar, dupa cum sustine seful delegatiei CE la Bucuresti, -este un angajament foarte puternic al CE de a primi in 2007 Romania si Bulgaria si de aceea Bruxellesul sustine necesitatea semnarii tratatului de asociere la inceputul lui 2005-.
Cu toate acestea, comisarul european pentru extindere, Gunter Verheugen, a sustinut teza adoptarii anului 2007 ca an al aderarii Romaniei si Bulgariei, fara a se preciza luna ianuarie. -Cred ca declaratia lui se bazeaza pe experienta cu cei 10. Ezitarea lui are la baza chestiuni tehnice, legate de ratificare si de buget. In aceasta etapa cred ca a dorit sa aiba o marja de timp, pentru finalizarea negocierilor si pentru ratificare-, a explicat Jonathan Scheele afirmatiile comisarului european.
Romania si Bulgaria vor fi livrate Europei la pachet
Desi presa a speculat multa vreme posibilitatea despartirii Bulgariei de Romania in procesul de aderare la UE, ultimele mesaje venite de la Bruxelles dunt clare: cele doua tari vor adera in ianuarie 2007, dupa ce in prealabil, in 2005, vor semna un tratat comun de asociere.
-Romania si Bulgaria vor adera la UE in 2007, pe baza aceluiasi tratat de aderare. Daca exista o diferenta, acum ea trebuie estompata pana la semnarea tratatului de aderare-, a subliniat ambasadorul UE la Bucuresti. -Este o abordare falsa, aceea ca trebuie sa fie tratate separate de aderare pentru ca este vorba de tari diferite. Romania si Bulgaria si-au exprimat dorinta de a adera in 2007 si de aceea este normal sa existe un singur tratat de aderare-, a tinut sa precizeze Scheele. Cert este insa ca Bulgaria mai are de inchis anul viitor doar patru capitole de negociere si, potrivit surselor noastre, nu exista nici o problema ca acest obiectiv sa nu fie indeplinit de Sofia pana la sfarsitul anului viitor.
Negocieri versus campanie electorala
Pentru anul viitor, Romania mai are de negociat opt capitole extrem de importante si unele extrem de dificile. In termenii campaniei electorale, guvernul are doua optiuni in acest moment: poate spune gata sunt alegeri, ne intoarcem la instrumentele politice traditionale, cum ar fi, spre exemplu, bugetul. -Cat de departe ajungi cu aceasta tactica este greu de spus-, dupa cum sustine reprezentantul UE la Bucuresti. Or, poate merge cu discursul de integrare, noi nu vrem sa facem rau populatiei, noi trebuie sa facem integrare si ne vom concentra pe indeplinirea programului si a planului de aderare. -Cred ca, conform calculelor facute, ideea aderarii la UE are sprijin politic suficient pentru a adopta aceasta ultima strategie-, sustine Jonathan Scheele. Nimeni nu stie insa daca aceste calcule sunt corecte, pentru ca nu exista certitudinea ca negocierile vor fi incheiate inainte de decembrie 2004.
Conform surselor noastre, pana in vara Romania are toate sansele sa incheie capitolele de negociere privind libera circulatie a serviciilor, concurenta si energia. Dar, pietrele de moara, agricultura, mediul si justitia si afacerile interne, continua sa atarne greu la gatul guvernantilor romani, existand sanse extrem de mici pentru inchiderea lor inainte de viitoarele alegeri din Romania. Din punct de vedere al negocierilor cu UE nu este o tragedie, pentru ca Bruxellesul ne preseaza sa semnam tratatul de asociere cu Bulgaria abia in 2005, dar din punct de vedere al politicii interne, poate fi o tema de campanie fatala pentru partidul la putere.
Aceasta poate fi si explicatia atitudinii guvernului de la Bucuresti, care intarzie sa explice populatiei ce inseamna aderarea la UE. Lipsa de informare a populatiei, pe aceasta tema, poate aduce mai multe voturi in buzunarele PSD, mai ales din mediul rural, unde se afla bazinul electoral al partidului de guvernamant.
Stop extremismului
Valurile facute in politica romaneasca, in ultima vreme, de posibila ascensiune la putere a PRM, dupa alegerile viitoare, au ajuns si la Bruxelles, unde exista speranta ca nici un partid sau alianta din Romania nu va face -prostia- sa aduca partidul lui Corneliu Vadim Tudor in pozitia de partener la guvernare.
Analistii europeni considera ca exista un interes din partea PSD de a intari PRM ca o contrapondere la Alianta. Dar nimeni nu crede ca pesedistii vor face si pasul urmator, sa ia PRM intr-o alianta, daca au nevoie pentru a obtine majoritatea in parlament, fie doar si pentru simplul sprijin parlamentar, deoarece acest lucru ar duce automat la izolarea Romaniei. Ca si la Bucuresti, si la Bruxelles nimeni nu crede in schimbarea liderului PRM, noua atitudine a lui Corneliu Vadim Tudor fiind vazuta mai mult ca o actiune pur electorala.
Libertatea presei – sub lupa
Ultimele actiuni ale politicienilor de la Bucuresti, care au declarat practic razboi presei, nu au trecut neobservate la Uniunea Europeana. -Este inacceptabil ca ziaristii sa fie batuti pe strada-, ne-a declarat Jonathan Scheele, precizand ca politia trebuie sa lamureasca cine l-a agresat pe ziaristul de la Timisoara. Seful Delegatiei CE crede ca presa romana este -victima- presiunilor de tot felul, deoarece dezvoltarea economica in acest sector lasa inca de dorit. Daca nu exista o economie puternica, nu exista nici o piata publicitara dezvoltata si, in consecintai nici presa nu sta prea bine.
Lui Jonathan Scheele nu i-a scapat nici remarca premierului Adrian Nastase care, la Gala Premiilor Clubului Roman de Presa, a afirmat ca si guvernul trebuie premiat deoarece este cel mai mare contributor de publicitate in presa scrisa.
-Este adevarat, dar nu este o situatie de dorit-, a precizat oficialul european.
De altfel, in ultimele rapoarte de tara, Bruxellesul ne-a atentionat frecvent pe teme legate de libertatea si independenta presei, fapt ce nu pare sa fi ingrijorat insa pe nimeni la Bucuresti.