Home Politic Familia PUR(a) in pragul revoltei

Familia PUR(a) in pragul revoltei

DISTRIBUIŢI

Dupa doi ani de convietuire cu -umilinta- in familia guvernamentala, unde PSD a tinut mereu carnetul de cecuri, umanistii ameninta cu… amanta liberala. Anuntul lansat in week-end de seful PUR, Dan Voiculescu, arata ca partidul nu ar putea face un mariaj electoral cu PNL. Desi intre cele doua partide ar putea exista o potrivire de -caracter- ideologic – ambele avand viziuni liberale asupra economiei – ideea nu este, se pare, decat o pisica aruncata pesedistilor in perspectiva negocierilor de maine. La aceasta noua runda de discutii familiale umanistii vor sa convinga PSD sa scoata de sub salteaua puterii si cateva cadouri pentru ei.

Tinuti in permanenta dupa usa, reprezentantii PUR sunt nemultumiti ca nu au fost lasati sa-si faca grupuri parlamentare in cele doua Camere, ca nu au primit acces la vistieriile financiare judetene si ca nu pot manevra fondurile comunitare prin intermediul ministerului pe care il detin, dotat modest de -bosii- PSD, cu doar 300 miliarde de lei. Si toate acestea in conditiile in care PUR sta cuminte in banca guvernamentala, neindraznind sa critice puterea.

Liberalii au prins pasarea din zbor, punand umanistilor conditia de a parasi barca puterii ca inceput pentru orice negociere. Surse din ambele partide arata insa ca nu au existat nici un fel de negocieri oficiale intre cele doua tabere, fara a exclude insa discutii amicale pe aceasta tema intre Dan Voiculescu si Theodor Stolojan, care sunt, de altfel, prieteni.

Nemultumiri in sanul PUR

Umanistii sunt convinsi ca seful lor a lansat aceasta pretentie numai pentru a relansa dezbaterile cu PSD, fata de care ei se arata insa sceptici. De altfel, o parte din esalonul doi al PUR face deja disidenta fata de politica oficiala a partidului instrumentata exclusiv de Dan Voiculescu, arata surse parlamentare. -Rebelii- sunt nemultumiti de lipsa de perspectiva a Partidului Umanist, de strategia negocierilor cu PSD, care au facut ca umanistii sa ramana intr-o pozitie ingrata. Preocupat sa nu lase PUR intr-o dezvoltare libera care i-ar aduce poate autonomie pe scena politica – pesedistii au retezat toate pretentiile umanistilor, lipsindu-i de bani pe sefii filialelor si de parghii electorale pe Silvia Ciornei, ministrul umanist pentru intreprinderi mici si mijlocii, care nu poate da mari satisfactii oamenilor de afaceri cata vreme Ministerul Cercetarii are acces exclusiv la -trezoreria- programelor europene. Surse din PUR arata ca Voiculescu a avut initial semnatura de la mai-marii pesedisti pentru constituirea grupurilor parlamentare (respectiv pentru 10 oameni la Camera si sase la Senat, cat prevedeau regulamentele la acel moment) dar ca a renuntat la acest obiectiv pe parcurs, fiindu-i acum imposibil sa-l mai recastige.

Nemultumitii din PUR cred ca partidul are un potential de crestere de pana la 7% (fata de 2-3%, cat atesta sondajele acum), dar observa in acelasi timp faptul ca Dan Voiculescu nu are ambitia de a atinge acest obiectiv. Toate anticiparile acestei grupari din Partidul Umanist arata ca liderul partidului nu va incerca sa obtina in viitorul mandat mai mult decat a obtinut pana acum, multumindu-se sa repete lectia din 2000 – respectiv propulsarea PUR in parlament. Ei explica in acest mod penumbra in care sta Dan Voiculescu de mult timp si anonimatul in care sunt tinuti reprezentantii partidului de catre -Antena 1-, principalul atu al partidului, care nu foloseste acest puternic instrument mediatic pentru a-i expune opiniei publice pe umanisti. Toate aceste nemultumiri s-ar putea cristaliza la congresul de la jumatatea lunii ianuarie, cand -rebelii- din Partidul Umanist vor incerca o relansare interna, pentru a-l determina pe Voiculescu sa aplice alta politica de cadre si alta tactica generala pentru partidul sau – actiune ce ar putea da dureri de cap pesedistilor.

-Ne vedem joi-

PSD si PUR se vor intalni joi pentru a analiza relatia si pentru a hotari daca vor continua aventura in doi si in 2003. Potrivit secretarului general al PSD, Cozmin Gusa, social-democratii sunt dispusi sa-i tina aproape pe oamenii lui Voiculescu: -Noua ne plac proiectele politice de aliante pe durate mai mari de timp… vorbesc de proiecte de constructie politica-. Fruntasul social-democrat nu a dorit sa polemizeze cu conducerea PUR, care, la sfarsitul saptamanii trecute, avansase ipoteza despartirii de PSD pentru o combinatie mai fericita cu partidul lui Theodor Stolojan.

Gusa a fost prudent si atunci cand presa i-a solicitat sa comenteze declaratiile sefului pesedistilor suceveni, Gavril Marza, care ceruse ca PUR sa se dizolve in PSD. Secretarul general al partidului de guvernamant sustine ca afirmatiile lui Marza nu au fost discutate in Delegatia Permanenta a PSD. -Este opinia colegului meu. Poate sa aiba o asemenea opinie-, i-a permis Gusa, care a amintit imediat ca Marza -nu are girul partidului pentru o astfel de propunere-. Altfel spus, dupa Gusa, o opinie separata. Amintim ca, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul administratiei, Octav Cozmanca, spusese ca pareri ca ale sefului PSD Suceava a intalnit in mai multe organizatii pesediste, anticipand, astfel, un curent anti-PUR in formatiunea de guvernamant.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.