Considerand ca sunt destul de imunizati ca sa reziste cu succes la -veninul- legii, pesedistii s-au grabit sa accepte donatii -fara miros si fara culoare- de la tot felul de personaje dubioase din lumea afacerilor, dar si de la o serie de societati comerciale cu zeci de miliarde datorii la stat. Gandind probabil ca e mai -sanatos- si mai profitabil sa cotizezi la finantele partidului lui Ilici decat la cele ale bugetului de stat, o serie de societati comerciale si-au facut socotelile si au varsat sute de milioane de lei in vistieria social-democrata. In total, pesedistii si simpatizantii social-democratiei dambovitene cu iz de trei trandafiri au donat in anul 2004 catre partidul bunicutei si al primului vanator al tarii peste 55 miliarde de lei: 15,5 miliarde de la diferiti membri de partid, in timp ce peste 200 de societati comerciale s-au grabit sa-si prezinte omagiile banesti catre fostul partid de guvernare varsand in total la pusculita albastruie 38,7 miliarde de lei. Printre pesedistii donatori la loc de frunte se gaseste controversatul om de afaceri Omar Hayssam cu 560 de milioane – limita maxima stipulata prin lege. Intre timp, o parte din pesedistii cu ganduri de marire au ramas pe tusa parlamentara batand din buze dupa banii aruncati in curtea din Soseaua Kiseleff.
Evaziune fiscala, spalare de bani, consemn la frontiera. Daca sirianului cu cetatenie romana si americana, Omar Hayssam, i s-ar fi prezis ca PSD va pierde alegerile, iar CV-ul sau se va imbogati pe acest an cu asemenea -recomandari-, probabil ca cele 560 de milioane de lei scoase din buzunarul hainei sale de afacerist de carton ar fi luat alt drum, mai portocaliu, la fel ca si culoarea carnetului sau de membru de partid mioritic. Intre timp, -patronii- pesedisti se fac vinovati de faptul ca au acceptat donatii din partea unor societati comerciale cu datorii la bugetul de stat, lucru interzis prin legea de finantare a prtidelor politice. In aceste conditii, circa 10 miliarde de lei din totalul de peste 38 donate de aceste societati, cad sub incidenta acestei ilegalitati si ar trebui virate de catre PSD la bugetul de stat, cu penalitatile de rigoare.
Din cei 184 de donatori, persoane fizice, care figureaza pe lista PSD cu contributii peste limita de 10 salarii minime, Hayssam iese de departe in evidenta prin cea mai mare donatie – cea maxima, reprezentand cuantumul a 200 de salarii minime pe economie, la valoarea din 1 ianuarie 2004. Hayssam nu este singurul donator cu nume exotic. Bacauanul Hatam Faraj si bucuresteanul Amareih Moh*D admira social-democratia romaneasca, si ca atare au varsat in contul PSD 30, respectiv 40 milioane de lei. La nivelul -rumanilor-, urmasi de-ai lu* Traian si Decebal, topul este condus de un anume Berna Theodor din Bucuresti cu 450 milioane de lei, in timp ce pesedistii mai vizibili din posturile de conducere in care s-au cocotat sunt mai -modesti- la deschiderea baierelor pungii: nea Nicu Vacaroiu – 214 milioane, Aristide Roibu – 265 milioane, Serban Mihailescu – 174, liderul PSD Ilfov, Gabriel Oprea – 202, iar Daea Petre, ministru al agriculturii pentru doar cateva luni, figureaza cu 30 milioane de lei. Inghesuiala mare la donatii si din partea celor care au visat un loc in parlament. Dupa alegeri, multi dintre acestia aveau sa constate cu obida, ca degeaba au dat cu banu* in fruntea partidului. Daca fostul prefect de Dolj, Ion Calin, a prins un loc la Camera, in schimbul celor 360 de milioane donate in numele sau si al fiului Daniel, Eugen Plesca a ramas fara -coledzi- poate si datorita mizilicului de 80 de milioane ce figureaza ca donatii in dreptul numelui sau si al sotiei sale. La alegerile viitoare si la mai multi bani la partid!
Datori la buget, dar cu donatii de miliarde la PSD
205 societati comerciale cu manageri sau actionari filo-PSD si un total de 38,7 miliarde de lei. Asa arata lista cu donatorii persoane juridice pe anul 2004 depusa de fostul partid de guvernamant, PSD, in perioada in care mai era la putere. Majoritatea contributiilor sunt de cateva zeci de milioane de lei, dar exista si societati sau fundatii care au contribuit cu sume intre 500 de milioane si 1,4 miliarde de lei (suma maxima admisa prin lege). De departe, favorit in inimile donatorilor a fost PSD Bucuresti, care a primit, impreuna cu organizatiile de sector, peste 16 miliarde de lei. Legea este destul de clara in ceea ce ii priveste pe cei care pot face donatii. Articolul 5, alineatul 1 din Legea nr. 43, din 21 ianuarie 2003, privind finantarea partidelor politice, prevede: -Donatiile primite de la o persoana juridica intr-un an pot fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Persoanele juridice sunt obligate ca la data efectuarii donatiei sa aiba achitate integral toate datoriile fata de bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat-. Site-ul Ministerului de Finante releva insa faptul ca multi donatori PSD cu contributii de peste 100 milione de lei au incalcat legea. Cel putin 21 de societati figurau in listele cu datornici, unele dintre ele cu datorii de zeci de miliarde. In conformitate cu legea, sumele donate de aceste societati se vor face venit la bugetul de stat, pe baza hotararii Colegiului jurisdictional al Curtii de Conturi. Adunate, contributiile celor 21 de societati valoreaza aproape 10 miliarde de lei, bani pe care PSD ar trebui sa-i dea la bugetul statului, pe langa o amenda intre 30 si 300 milioane de lei. Din cei sapre donatori cu peste un miliard, cinci au datorii uriase la stat. Poate cei care au dreptul sa-i controleze ii vor intreba de ce au preferat sa dea bani unui partid (al carui guvern a iertat multe societati -prietene- de datorii) si nu si-au platit obligatiile catre bugetul de stat.