Alegerea secretarului general al Senatului a consemnat primul succes serios al alesilor D.A. asupra opozantilor social-democrati, dar si o confirmare a faptului ca senatorii n-au trecut inca de genunchiul-broastei la capitolul lupta politica. Intr-o atmosfera ce aducea aminte mai mult de harjoana unor copii de gradinita decat de o institutie parlamentara, pretendentul la scaunul de urmas al controversatului Constantin Sava, democratul Dan Vasiliu a fost desemnat in aceasta functie.
Neobisnuit de moderat si linistit pe parcursul intregii proceduri de alegere a secretarului general, Vacaroiu a suportat resemnat criticile primite din partea propriilor colegi de partid, care nu pareau inca sa se obisnuiasca cu pozitia de perdant si-l faceau in buna masura responsabil pe presedintele Senatului de situatie. In cele din urma, Dan Vasiliu a fost ales secretar general al Senatului cu 70 de voturi, preferata lui Vacaroiu, Constanta Calinoiu, fiind votata de numai 63 de senatori. Senator PD intre anii 1992-2000 si consilier senatorial intre anii 2001-2004, Vasiliu s-a prezentat in fata plenului cu insigna Partidului Democrat la guler, anuntand ca nu va mai fi -mana dreapta a lui Vacaroiu, a ci tuturor celor 37 de senatori-.
Grupa mare – in actiune, educatoarea – lipsa la apel
Disputele pe tema noului secretar general au inceput inca din debutul sedintei, cand reprezentantii puterii si cei ai opozitiei s-au acuzat reciproc ca vor fura la vot. Cu toate ca decizia de alegere pe buletine, prin vot secret, le permitea aliatilor sa monitorizeze la vedere desfasurarea procedurii de vot, senatorul Radu Berceanu a cerut contrasemnarea celor 137 de buletine pentru a preveni aparitia altora in plus. Loviti in amorul propriu de solicitarea lui Berceanu, senatorii PSD au cerut sa semneze si ei intr-un colt al fiecarui buletin de vot.
-Nu am avut suspiciuni, ci doar dorinta de corectitudine-, a replicat Berceanu, la protestele pesedistului Adrian Paunescu, in timp ce colegii acestuia recomandau ironic prezidiului sa faca si o -festanie- pentru a potoli suspiciunile senatorilor D.A. De altfel, contrele scolaresti au continuat pe tema comisiei de numarare a voturilor, ambele grupari aruncandu-si in obraz banuielile de fraude.
Emotia lui Berceanu si orgoliul unui bard
Cel mai vehement partizan al corectitudinii procedurii de vot avea sa fie acela care avea sa calce putin pe laturi, cu concursul chestorului PSD Serban Nicolae. Emotionat de importanta momentului, Radu Berceanu a taiat, din greseala, ambii candidati inscrisi pe buletinul de vot, provocand ilaritatea intregii sali de sedinta. Plin de solicitudine, Serban Nicolae i-a anulat buletinul de vot, punandu-i la dispozitie un alt buletin, desi aceasta atributie era de competenta lui Vacaroiu, fapt care a provocat criticile acestuia din urma la adresa ambilor senatori si a dat apa la moara taberei pesediste. In timp ce social-democratii cereau reluarea votului, senatorii coalitiei sustineau ca buletinul nu a fost depus in urna, si ca atare poate fi anulat si inlocuit dupa modelul votului la electorale. -Nu am facut nici un comentariu, dar m-a deranjat modul in care s-a procedat. Propun sa nu reluam votul, asa cum au cerut unii colegi, desi nu este normal sa se intample asa ceva in Senat-, a declarat Nicolae Vacaroiu, incercand sa impaciuiasca recalcitrantii pusi pe galagie. Atitudinea lui Vacaroiu a provocat spiritul critic al senatorului Adrian Paunescu, care i-a reprosat -excesul de zel si slabiciunea-. Foarte intepat si prea plin de propria persoana, -bardul- s-a luat si de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care comenta pe margine tocmai comportamentul de scolari al alesilor, recomandandu-i acestuia sa nu mai faca -pe inteleptul Extremului Orient- – aluzie la stramosii maghiari care pornisera de dincolo de Urali spre Panonia.