Reprezentantii societatilor civile membre ale fostei Coalitii Pentru un Parlament Curat (CPPC) continua sa dea cu flit orgoliului presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, incondeiat de catre acestea ca fiind incompatibil moral cu calitatea de demnitar si ales al neamului. Chemati in judecata de catre seful Senatului pentru daunarea imaginii sale, Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia, si directorul Societatii Academice Romane, Alina Mungiu-Pippidi, nu s-au prezentat nici la cea de-a doua infatisare la tribunal in procesul intentat lor ca persoane fizice si, cum legea nu-i obliga sa fie prezenti acolo, ci doar reprezentati prin avocati, ei nu au de gand sa apara nici la cel de-l treilea termen fixat pentru data de 5 aprilie. Intre timp, Vacaroiu, ca -parte vatamata-, isi freaca bucuros mainile la gandul -umilirii- acestora prin aducerea lor in fata instantei prin mandat silit -manu militari-.
Ogoirea orgoliului senatorului PSD prin astfel de cataplasme mai are insa de asteptat de vreme ce reprezentantii societatii civile il acuza ca incearca sa-i intimideze, dovada ca procesul a fost intentat unor persoane fizice si nu organizatiilor pe care le reprezinta. Mai mult, antrenarea actualului ministru al justitiei, Monica Macovei, si a consilierului prezidential Renate Weber, fosti activisti ai societatii civile si implicate in proiectul CPPC, ca parti acuzate de acelasi -delict- il face sa creada pe Parvulescu ca recurgerea la instanta de catre Vacaroiu si a celorlalti colegi de partid ai acestuia se vrea mai mult o manevra politica de discreditare a acestora.
Vacaroiu si Talpes, acuzati de politizarea demersului in justitie
-Cata vreme nu sunt obligat prin lege sa ma prezint in fata instantei in asemenea cazuri, nu vad de ce as face-o-, ne-a declarat presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, apreciind, totodata, ca -Vacaroiu nu face altceva decat sa se foloseasca de acest proces pentru a crea o presiune neinspirata asupra unor organizatii civice-. Potrivit lui Parvulescu, raspunsurile la interogatoriul avocatului partii asa-zis vatamate pot fi redate sub forma scrisa prin propriii avocati. -Erau convenite cu ei niste intrebari ce privesc organizatia Pro Democratia-, a aratat Parvulescu, adaugand ca el va raspunde la acestea in calitate de reprezentant al Asociatiei, si nu ca persoana fizica, cum ar dori Vacaroiu. Intrebat daca se va prezenta la noul termen fixat la data de 5 aprilie, acesta a spus ca se va afla cu treburi in tara si ca foarte putin probabil va putea onora termenul de prezentare. -Oricum, acest proces tinde sa fie politizat-, a mai apreciat Parvulescu, referindu-se la gestul lui Talpes de a da in judecata pe actualul ministrul al justitiei, Monica Macovei, si consilierul prezidential Renate Weber, pentru daune similare cu cele suferite de catre Vacaroiu. -Talpes le-a introdus in proces abia dupa ce au devenit demnitari-, a atras atentia acesta.
Vacaroiu, invitat la talk-show
Nici directorul SAR, Alina Mungiu-Pippidi, nu vede de ce ar fi nevoie de prezenta sa la tribunal. -Pe 1 aprilie plec la Universitatea Standford, California, dar daca domnul Vacaroiu doreste neaparat sa ma vada, nu-l impiedica nimic sa ne intalnim in urmatoarele zile in cadrul unui talk-show-, a declarat Alina Mungiu-Pippidi. Directorul SAR sustine ca, de vreme ce institutia pe care o conduce este reprezentata prin avocatii pusi la dispozitie de catre APADOR-CH, nu intelege de ce ar trebui sa fie prezenta pentru a raspunde la intrebarile avocatilor lui Vacaroiu.