Home Politic Frontiere prea sigure ca sa fie adevarat

Frontiere prea sigure ca sa fie adevarat

DISTRIBUIŢI

In urma campaniei pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii romani care vor sa calatoreasca in spatiul Schengen, Romania a facut pasi importanti pentru securizarea frontierelor, in special cele de est. Cu toate acestea, in momentul de fata problema cea mare vine tot din interior, frontierele fiind -erodate- de luptele dintre vamesi si politistii de frontiera. In fine, in procesul pentru securizarea frontierelor sunt implicate mai multe ministere, in speta fiind vorba de MAI, MAE, MTCT, dar si institutii precum ANV si STS. Termenul de finalizare a intregului proces este decembrie 2004. Printre obiectivele impuse se numara si definitivarea procesului de profesionalizare a Politiei de Frontiera, continuarea procesului de demilitarizare integrala a Politiei de Frontiera prin transformarea a 2.656 politisti de frontiera angajati pe baza de contract in agenti de politie de frontiera. In acelasi scop se vrea si crearea si implementarea interfetelor de comunicatii intre institutiile statului in ceea ce priveste combaterea criminalitatii, obiectiv care ar trebui finalizat luna aceasta, cand trebuie sa fie si completate posturile libere. De asemenea, pana in septembrie viitor va trebui sa fie angajati aproximativ 4.300 de functionari (22,3% din numarul total de posturi). De asemenea, printre alte cursuri de profesionalizare, politistii de frontiera va trebui sa fie specializati in domeniile: informatii, cercetari penale si combaterea infractionalitatii transfrontaliere. Pana in decembrie 2004, politistii de frontiera vor participa la programe de instruire comuna cu -colegi- din vama, politie si justitie, sansele ca acestia sa se obisnuiasca unii cu altii fiind insa extrem de mici, date fiind divergentele care tin mai degraba de impartirea -zonelor de actiune-. In fine, un alt obiectiv consta in fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei prin amenajarea fluxurilor in punctele de trecere la standarde UE, obiectiv care ar trebui atins tot in decembrie a.c. Cetatenilor li se promit asigurarea functionarii ghiseelor unice de plata in toate punctele de control trecere frontiera, introducerea formatului uniform al stampilelor de intrare-iesire si a culorilor de cerneala pentru marcarea intrarii-iesirii la punctele de trecere folosite de cetatenii statelor membre UE.

In ceea ce priveste realizarea studiului de fezabilitate pentru sistemul integrat de observare, supraveghere si controlul traficului la Marea Neagra, termenul de fializare este tot luna aceasta. Un alt obiectiv interesant consta in -elaborarea conceptiei si calendarului pentru crearea sistemului de informatii despre pasageri si supunerea pentru aprobare Grupului Interministerial Roman pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat. Se mai vrea incheierea unor acorduri cu tarile vecine, pe probleme de profil, adaptarea Planului Schengen si multe, multe altele.

Primim fonduri, dar ce facem cu ele?

Spre deosebire de alte state angrenate in procesul de integrare europeana, Romania nu a fost in stare sa gestioneze fondurile alocate de UE. Pentru ca acum Romania nu-si mai permite sa se joace cu fondurile de preaderare, se impun masuri pentru gestionarea eficienta a acestora. In agricultura, unul dintre obiective este pregatirea pentru gestionarea Fondului European pentru Orientare si Garantare in Agricultura, prin eficientizarea Autoritatii de Management Programul Operational Sectorial pentru Agricultura, Dezvoltare Rurala si Pescuit. Un alt obiectiv este definitivarea structurii functiilor publice si structurii organizatorice a Autoritatii de Management pentru Prioritatea nr. 5 -Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii de transport, mediu si energetice (POS)- din cadrul Planului National de Dezvoltare pe anii 2004-2006, prin operationalizarea functionarii Autoritatii de Management.

In ceea ce priveste imprumuturile externe BIRD, se urmareste implementarea unui sistem informatic de management financiar, inclusiv pentru gestionarea fondurilor de preaderare si de tipul Fondului Social European (FSE), la nivel judetean. Un alt capitol la care tara noastra a lasat mult de dorit este cel al programelor PHARE. In acest sens, unul dintre obiective consta in definirea si descrierea sarcinilor si responsabilitatilor MMSSF si ANOFM in ceea ce priveste administrarea si implementarea FSE si elaborarea unui concept privind sistemul de monitorizare si evaluare a proiectelor si programelor de tip FSE. In ceea ce priveste sursele de finantare, se impune definitivarea structurii functiilor publice si structurii organizatorice a Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar, un alt aspect extrem de important in gestionarea fondurilor de preaderare. In acest sens se vrea dezvoltarea capacitatii de protejare a intereselor financiare ale Comunitatii, prin intarirea capacitatii administrative a Corpului de Control al Guvernului in calitate de institutie de coordonare in domeniul protectiei intereselor financiare ale Comunitatii (RCE, FP, PA) si stabilirea unor retele de comunicatii cu celelalte institutii implicate in lupta antifrauda. Printre alte masuri se prevede si formarea a 35 de functionari publici din cadrul Ministerului Finantelor, precum si de la institutiile implicate privind implementarea metodologiilor de calcul a contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene si perfectionarea procedurilor de lucru privind managementul fondurilor comunitare de preaderare prin intermediul Fondului National si Oficiului de Plati si Contractare PHARE.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.