O data la patru ani, scena politica se anima, iar actorii, care pana acum stateau cu spatele la noi, spectatorii, si isi faceau jocurile fara sa le pese de opiniile criticilor, se intorc cu fata. Cu fata la noi, ei, politicenii, ne toarna in disperare promisiuni, unele mai interesante si mai apetisante decat celelalte, in speranta ca in fata urnei le vom da votul ca, pentru inca patru ani, sa ne trateze linistiti cu spatele. Daca acum opt ani, Emil Constantinescu si gasca lui de taranisti ne-au pacalit cu promisiunea ca vor face reforme si ne fluturau, hipnotizant, in fata ochilor -cheia-, iar acum patru ani Ion Iliescu ne-a tras pe sfoara cu mesaje despre -oameni si impreuna cu ei-, acum, principalii concurenti pentru fotoliul de la Cotroceni si formatiunile care ii sustin incearca sa ne fure votul cu -o noua clasa politica-. Inainte de a incepe oficial campania electorala, atat PSD, cat si Alianta D.A., PNL – PD, s-au lansat intr-un concurs de -primenire a clasei poltice-. Sesizand ca electoratul s-a cam saturat de aceeasi distributie, partidele au inceput sa promita ca incearca sa schimbe cate ceva. Adrian Nastase si PSD, la recomandarile specialistilor israelieni pe probleme electorale, s-au gandit la prealegeri interne. Si nu orice fel de alegeri, ci unele electronice. Pe liste figurau si vladica si opinca. Democratii si liberalii nu s-au lasat mai prejos. Pentru a arata cat de preocupati sunt de promovarea unui clase politice curate si morale, democratii lui Traian Basescu, inspirati, s-au folosit de societatea civila. Candidatii prezentati de filialele PD au fost trecuti prin filtrul propus de organizatiile membre ale Coalitiei pentru un Parlament Curat. La fel de inspirati au fost si liberalii condusi pana de curand de Theodor Stolojan. Acestia s-au folosit in demersul lor de -credibilizare- a listelor parlamentare de -senorii- partidului care au inca in randul opiniei publice o foarte buna imagine si credibilitate.
Dar, pentru ca intotdeauna exista un dar, cand este vorba de politicienii romani, -reformele- nu au fost duse, asa cum era de asteptat, la bun sfarsit. Procesul de reformare a listelor a fost sacrificat in favoarea interesele de grup sau financiare. La PSD, dupa tambalul cu votarea electonica, rezultatele finale au fost modificate. Alergand cu disperare dupa suportul de imagine al presedintelui Ion Iliescu, pentru a se putea mentine la putere, conducerea PSD a facut loc pe listele parlamentare pentru oamenii acestuia. Astfel, camarila Iliesciana a fost promovata pe locurile eligibile in detrimentul celor care au castigat alegerile preliminare. Zelul conducerii PSD de fost atat de mare incat unii dintre cei care se aflau in urma prealegerilor pe locuri eligibile au fost scosi efectiv de pe liste. In ceea ce priveste PD, aplicarea criteriilor societatii civile s-a facut cu jumatate de masura. Traian Basescu si ceilalti lideri din conducerea partidului au interpretat dupa bunul plac criteriile. In aceasta situatie, unui traseit politic profesionist precum deputatul Valentin Iliescu i-a fost justificata inconsecventa, iar unui afacerist dubios precum Dan Carlan i-a fost trecuta cu vederea colaborarea financiara cu celebrul Iacubov. In ceea ce-i priveste pe liberali, seniorii se pare ca nu au fost foarte atenti si le-au mai scapat unii care nu au ce cauta in parlament.
Toate acestea arata ca politicenii nostri, cu cele mai mari sanse sa ne conduca in urmatorii ani, ne cred prosti. Demonstreaza ca ei sunt inca convinsi ca spoielile electorale mai conving. De fapt, in realitate, ei sunt prosti pentru ca nu realizeaza ca nimeni nu mai crede. Sunt prosti pentru ca isi fura singuri caciula.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane