Home Politic -Generatia 2008- sau formarea noii birocratii a PSD

-Generatia 2008- sau formarea noii birocratii a PSD

DISTRIBUIŢI

– Social-democratii au lansat, miercuri, 3 mai, in prezenta presedintelui PES, Poul Nyrup Rasmussen, proiectul -Romania – Generatia 2008-.

– Proiectul vizeaza lansarea pe piata politica a unei noi generatii de politicieni care sa ocupe, in cadrul a trei esaloane, viitoarea echipa de guvernare.

Inclinatia fireasca a presei este sa opereze cu etichete, cu imagini deja formate si sedimentate in constiinta publica. Orice eveniment este interpretat si -tradus- prin apelul la aceste imagini. In cazul unui eveniment politic, acest tip de abordare poate duce imediat la erori grave de analiza. Nu pentru ca spatiul politic ar fi mai complex decat spatiul economic, de exemplu, ci pentru ca etichetele sunt mult mai prezente. Acesta este cazul si proiectului -Generatia 2008- lansat de Mircea Geoana.

Presa s-a grabit sa puna eticheta – am avea, de fapt, lansarea generatiei -vanghelizate- a PSD. Jurnalistii au decodificat in termeni de imagine un eveniment ce trebuia decodificat in termeni politici. Si astfel, in mod involuntar desigur, presa i-a facut un mare serviciu lui Mircea Geoana. Sa ne explicam.

Mircea Geoana are ca principal scop recastigarea presedintiei PSD la urmatorul congres al partidului. Acest succes i-ar permite sa detina -painea si cutitul- in momentul in care partidul se va pregati pentru alegeri. Adica sa aiba un cuvant decisiv in definitivarea listelor parlamentare, respectiv a candidaturilor la primarii si la consiliile judetene si locale. Anul trecut, in mai, dupa castigarea presedintiei, nimeni nu credea ca cel pe care il credeau -Jack of all trades- (adica -baiatul bun la toate- in partid) va reusi sa se mentina mai mult de un an in functie. Si totusi… dupa un an Mircea Geoana este inca in fruntea PSD. Ba chiar isi consolideaza pozitia: principalul rival, Adrian Nastase, a fost compromis in urma scandalului matusii Tamara si obligat sa isi dea demisia din functiile detinute, -greii- de altadata – Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea – sunt si ei sub spectrul unor anchete penale si nu au libertate de actiune, Ion Iliescu se chinuie de mai bine de un an sa puna bazele Polului Social. Si ceea ce este mai important: birocratia partidului, adica acei politicieni care detin functii in partid sau functii eligibile (parlamentari, primari, consilieri judeteni si locali s.a.m.d.), este dezorientata sub loviturile primite din justitie si din media. Toti acestia au nevoie de un nou lider, care sa ii asigure ca -totul va fi bine- si ca PSD va reveni, intr-un fel sau altul, la putere.

Exact acest lucru l-a facut Mircea Geoana in ultimele doua luni. Intr-o liniste mediatica mormantala, in care PSD disparuse ca partid de opozitie, Mircea Geoana a cutreierat filialele si a linistit activul de partid, spunandu-le ca se apropie timpul in care PSD va ajunge din nou la -cascaval-. Iar dupa aceste doua luni de munca intensa, in urma careia presedintele PSD si-a consolidat reteaua de sustinatori din teritoriu (adica pe cei care voteaza presedintele la congres), el propune si un -proiect-umbrela-. -Generatia 2008- are, in constructia gandita de Mircea Geoana, rolul de a genera noua birocratie a PSD, o birocratie unita in jurul liderului sau. Este greu de crezut ca activul de partid nu se va inscrie in -concursul- imaginat de presedintele lor. Nu isi pot permite sa nu o faca din moment ce nimeni nu lanseaza alt concurs in interiorul partidului. Dupa cum bine stim cu totii, cel mai important intr-un concurs este juriul, adica cel care face regulile si care stabileste castigatorii. Cu alte cuvinte, Mircea Geoana a pus bazele unui excelent mecanism de filtrare, in urma caruia oamenii adversarilor sai vor fi eliminati prin proceduri democratice.

Sa revenim la reactia presei. Faptul ca presa il ironizeaza acum pe Mircea Geoana nu face decat sa -adoarma- simturile adversarilor din PSD si din celelalte partide.

Pentru a intelege seriozitatea proiectului, luat in deradere de presa, si sustinerea de care se bucura acesta, este de ajuns sa ne uitam la reactia presedintelui PES, Paul Nyrup Rasmussen. Acesta a transmis o serie de mesaje mai mult decat favorabile la ceremonia de lansare a -Generatiei 2008-. Practic, este prima data, din 2004, cand un proiect al PSD este sprijinit cu atata tarie de PES. Socialistii europeni sunt constienti ca nu pot sa gireze un PSD cu o imagine de partid corupt in Parlamentul European, fara a fi trasi de maneca de propriii alegatori. Astfel incat sunt dispusi sa riste un PSD la 15-20% – adica un partener cuminte de guvernare, nu un partid care sa isi asume guvernarea – si sunt dispusi sa ii dea mana libera lui Mircea Geoana pentru ca acesta sa isi promoveze oamenii sai. Totul pentru ca PSD sa devina un partid -prezentabil-. Un partid mai mic, mai birocratic, fara figuri carismatice, dar cu politicieni de profesie, adica un partid mai apropiat de modelul european. Cat despre iluzia pe care o intretine presa, ca Marian Vanghelie va ramane marca PSD, este o falsa imagine. Marian Vanghelie are rolul de a se lupta cu adversarii de acum ai lui Mircea Geoana (vezi -iesirile- acestuia in preajma votului impotriva lui Adrian Nastase din martie), dar, odata ce misiunea sa se va incheia, va deveni un politician dispensabil.

In toata aceasta constructie mai ramane de vazut reactia parlamentarilor PSD, multi apropiati ai lui Adrian Nastase sau Ion Iliescu. In masura in care acestia se vor trezi si vor actiona in comun pentru a genera propriul proiect -birocratic-, chiar cu riscul de a produce un conflict puternic in partid, atunci problema conducerii PSD va ramane inca in suspans. In caz contrar, cunoastem deja viitorul presedinte al partidului…

Bogdan Dospinescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.