PSD si-a croit o strategie de atac la adresa partidului prezidential, PD, si la adresa sefului statului, fiind sigur ca asa va scapa de suspiciunile privind o apropiere nefireasca a partidului de presedintele Traian Basescu. Printre fluturasi cu mesaje critice despre actiunile Aliantei D.A., printre previziunile liderului PSD, Mircea Geoana, de instabilitate pe scena politica in perioada imediat urmatoare, pesedistii au programat o motiune de cenzura care i-ar putea viza pe ministrii PD Radu Berceanu si Vasile Blaga. Culmea, oamenii lui Geoana au stabilit care vor fi ministrii criticati in textul motiunii, dar nu au stabilit tema demersului lor. Mai mult, au preconizat ca, daca nu vor gasi alt subiect, un motiv bun de o motiune l-ar constitui un proiect de buget nepotrivit pe care urmeaza sa-l prezinte guvernul. In timp ce se chinuie sa se situeze cat mai departe de Basescu, reprezentantii PSD vor sa dea impresia sa nici nu le-a trecut prin minte faptul ca o motiune de cenzura, fie ea si cu destinatari directi in randul democratilor, ar putea duce la implinirea visului anticipatelor despre care a vorbit, de foarte multe ori, Traian Basescu.
Stransi, sambata, la centru ca sa-si pregateasca o strategie pentru perioada urmatoare, liderii PSD s-au gandit sa scape de povara sagetilor venite din partea altor partide, referitoare la o subordonare a social-democratilor fata de presedintele Traian Basescu. Asa ca, in frunte cu presedintele formatiunii, Mircea Geoana, pesedistii s-au pus de acord sa introduca o motiune de cenzura sau o motiune simpla care sa-i vizeze pe doi ministri democrati. Dincolo de aparente, actiunea social-democrata de a depune o motiune de cenzura in parlament ar putea implini visul lui Basescu de a se declansa alegeri anticipate.
Noile strategii ale reprezentantilor PSD, adoptate sambata in cadrul unei sedinte, la care au participat liderii de la centru si sefii de filiale, prevad ca in urmatoarea perioada social-democratii sa inteteasca atacurile la adresa Aliantei DA si mai ales la adresa PD. Acest lucru, mai ales din cauza ca mai multi reprezentanti ai partidului, printre care Victor Ponta, Miron Mitrea, Ion Iliescu si Sorin Oprescu, i-au reprosat lui Mircea Geoana ca acuzele potrivit carora PSD s-a apropiat de PD dupa nominalizarea pesedistului George Maior ca sef al SRI nu sunt tocmai benefice. In plus, liderii PSD au stabilit sa reia, chiar din aceasta luna, practica de impartire de fluturasi cu mesaje critice la adresa Aliantei DA. Cat priveste motiunea de cenzura, acuzatiile de ineficienta ministeriala i-ar putea avea ca subiect pe ministrii PD Vasile Blaga si Radu Berceanu. Oamenii lui Geoana nu au stabilit insa ce tema va fi abordata in textul acestei motiuni. Senatorul PSD Ion Iliescu a precizat totusi ca s-au conturat cateva domenii in acest sens – cel social, problemele administratiei si cel legat de capacitatea de administrare a fondurilor europene – si a confirmat ca si proiectul de buget pe 2007 care va fi prezentat de guvern ar putea face obiectul unei motiuni de cenzura. Dincolo de atacurile planuite la adresa presedintelui Traian Basescu, prin introducerea unei motiuni de cenzura, pesedistii se incadreaza perfect in planul locatarului de la Cotroceni de a declansa alegeri anticipate. Pe langa faptul ca in momentul de fata PSD si PD sunt singurele partide care se declara de cate ori au ocazia pentru anticipate, sambata, Mircea Geoana a facut si previziuni de instabilitate politica, incepand din 20 octombrie. -Scena politica va intra intr-o faza de intensa instabilitate politica-, a apreciat liderul PSD.
Geoana a acceptat ideea de congres
Daca tot s-au strans cu totii, liderii PSD au hotarat oficial si datele la care vor avea loc Congresul extraordinar al partidului si Consiliul National care il va preceda. Daca pe 3 noiembrie Consiliul National se va intalni sa discute principalele propuneri de modificare a Statutului partidului, pe 9 decembrie, in cadrul unui Congres extraordinar se vor oficializa aceste modificari. In urmatoarele saptamani, pana la Consiliul National, liderii PSD intentioneaza sa consulte membrii de partid in legatura cu schita de oferta politica a PSD, dar si cu propunerile de modificare a statutului. Una din aceste propuneri, discutata in cadrul intalnirii de sambata este ca mandatul noii conduceri alese de congres sa fie de patru ani. O alta propunere este cea conform careia presedintele sa isi aleaga intreaga echipa si sa candideze -in bloc-. Marii absenti de la sedinta de sambata au fost reprezentantii grupului de la Cluj, Ioan Rus si Vasile Dancu, acesta din urma explicand ca a fost o coincidenta si nu ceva intentionat, deoarece in aceeasi zi a fost nevoit sa se duc la o nunta.
PSD vrea sa-si mai pastreze putin europarlamentarii
Tot in cadrul intalnirii de sambata, social-democratii au venit si cu ideea amanarii alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, pana in 2009, urmand ca actualii euroobservatori sa isi continue, pana atunci, mandatele ca europarlamentari. Motivul: organizarea alegerilor pentru PE si cheltuielile bugetare aferente nu s-ar justifica, intrucat euro-parlamentarii alesi vor activa mai putin de jumatate de mandat, pana in 2009, cand sunt programate noi alegeri pentru PE, dupa cum au sustinut reprezentantii PSD. Aceasta idee vine dupa ce chiar social-democratii au criticat faptul ca actuala putere nu are o strategie in acest sens.