Social-democraţii nu ar mai depune moţiunea dacă liberalii le-ar propune intrarea la guvernare şi ar accepta să introducă în programul de guvernare proiectele PSD. Cat despre noul Guvern, în condiţiile în care actualul Cabinet va cădea, PSD ar susţine un guvern democrat.
Arama pe faţă
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a spus pe nume planurilor partidului pe care îl conduce. Invitat marţi seara la emisiunea 100%, liderul social-democrat a recunoscut că moţiunea de cenzură este un instrument de presiune asupra PNL pentru intrarea PSD la guvernare. Întrebat despre posibilitatea ca PSD să renunţe la depunerea moţiunii de cenzură în cazul intrării la guvernare, preşedintele social-democrat, Mircea Geoană, a spus marţi seară că partidul său ar accepta invitaţia PNL şi ar face uitată moţiunea de cenzură. -Am spus că suntem interesaţi să avem un guvern mai puternic, cu o susţinere parlamentară şi cu proiectele noastre incluse în acest program de guvernare. Răspunsul este <da>-, a spus Geoană.
Sprijin subteran
Cat despre formula doi, în care guvernul cade şi ar trebui să se formeze o nouă majoritate parlamentară, Geoană a spus că PSD ar fi de acord să negocieze cu PD. Mai exact, liderul PSD a spus că ar susţine un guvern democrat, însă din opoziţie. -Pentru susţinerea unui guvern, da (am sta de vorbă cu PD, n.r.). Pentru participarea în comun la guvernare, probabil că este o situaţie mai delicată, pentru că există o tensiune foarte mare între electoratele noastre şi există o rivalitate destul de mare-, a spus liderul PSD.
Apropiere de Băsescu
În completare la posibilitatea unei colaborări PSD-PD, Geoană a spus că social-democraţii găsesc interesante unele dintre proiectele agreate de şeful statului, Traian Băsescu, şi că acestea ar putea fi o bază solidă de cooperare între pesedişti şi democraţi. -Preşedintele Traian Băsescu a spus acum cateva luni de zile că este interesat să găsească o majoritate în Romania, în Parlament, care să sprijine cateva proiecte. Întamplător, cateva din proiectele pe care le-a propus Domnia Sa sunt proiecte pe care şi noi le-am susţine: pactul pentru Educaţie – pe 10 ani de zile să dăm 7% sau 6% pentru Educaţie, Cercetare, formare permanentă, capital mare. Deci se pot găsi elemente…-, a adăugat preşedintele PSD.
Flit
PD susţine că moţiunea de cenzură nu este altceva decat un instrument de şantaj la adresa PNL pentru obţinerea de bani şi funcţii. Senatorul PD Radu Berceanu a spus că -e complet incoerent ce zice domnul Geoană-, fiindcă -atunci cand PNL a venit cu braţele deschise, au refuzat-, iar referitor la susţinerea unui Guvern PD, Berceanu le-a transmis pesediştilor că -depuneţi o moţiune şi discutăm-. -Jocul ăsta de glezne este numai în defavoarea lor, ceea ce nu poate decat să mă bucure-, a adăugat fostul ministru al transporturilor.
PNL: Nu, punct!
PNL exclude oricel fel de colaborare cu PSD. Întrebat dacă în urma declaraţiei lui Geoană, liberalii ar accepta cooptarea PSD în Guvern, vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti, a răspuns extrem de iritat că liberalii exclud orice negociere cu PSD pe marginea moţiunii sau intrarea PSD în Guvern. -Nu! Nu, punct! Aici nu se poate comenta nimic. Să introducă moţiunea!-, a spus nervos Haşotti.
Trupele din partid
Referitor la taberele din PSD pro şi contra introducerii moţiunii de cenzură, Mircea Geoană a spus că Ion Iliescu, Miron Mitrea şi Adrian Năstase -vor să vadă ce o să se întample după (căderea Guvernului, n.r.)-. Din aceeaşi tabără mai face parte şi Sorin Oprescu. De cealaltă parte, -sforarul- PSD, Viorel Hrebenciuc, vrea depunerea moţiunii de cenzură. În ciuda divergenţelor din partid, Geoană a anunţat că marţea viitoare, după ce vor avea loc consultările cu toate partidele, va mai avea loc o şedinţă a Comitetului Executiv al PSD, pentru a fi prezentat şi validat textul moţiunii, iar miercuri va fi depus la Parlament.