Partida dintre Ponta și Geoană, disputată ieri pe terenul neutru de la Kiseleff, s-a încheiat cu victoria lui Victoraș care a câștigat pe mâna arbitrilor. ?ê?£i nu oricare, ci a prietenului său, noua speranță din umbră a PSD, senatorul Daniel ?ê?£ova, juristul care jurizat „cartonașul roșu” primit ieri de Mircea Geoană. În calitatea sa de șef al Comisiei Naționale de Arbitraj și Integritate Morală (CNAIM) a PSD, juristul ?ê?£ova, cel care făcea banii fifty-fifty cu Ponta de la complexurile Turceni și Rovinari, a decis prima etapă a decesului pesedist a lui Geoană. Astfel, după circa o oră de discuții interne, potentații zilei au decis că Geoană nu mai este demn de PSD și trebuie să-și facă bagajele și să plece. Decizia a fost luată cu 43 de voturi „pentru“ și cinci „împotrivă“. În stilul stalinist cu care a obișnuit deja, noua haită a lui Ponta a decis mazilirea lui Geoană fără ca fostul „number one” să fie măcar prezent în sala de ședințe unde, teoretic, acesta ar fi trebuit să-și expună punctul de vedere în legătură cu așa-zisul său „comportament deviant”.
Dar nici vorbă de așa ceva. Acesta a fost chemat, ieri, la ora 14:15 imediat după finalizarea ședinței (CNAIM), fiind pus astfel în fața faptului împlinit că va fi făcută o recomandare de excludere a sa din rândurile PSD. Șova a afirmat, după ședința Comisiei Naționale de Arbitraj și Integritate Morală (CNAIM) a PSD, că în conformitate cu prevederile Statutului, Comisia a luat decizia de a propune Comitetului Executiv al PSD excluderea lui Mircea Geoană din PSD. Șova a mai precizat că, potrivit Statutului PSD, Comisia analizează faptele, eventualele încălcări ale Statutului și stabilește care sunt sancțiunile care pot fi aplicate.
„Vom înainta Hotărârea CNAIM Comitetului Executiv al PSD, care este organul executiv politic suprem, și care se va pronunța în această cauză”, a declarat el. Spre amuzamentul general, întrebat ce i s-a reproșat, exact, lui Mircea Geoană, Șova a răspuns: „E o chestiune internă”. În urma acestui episod, Geoană se confrunta tot mai mult cu o posibilă excludere a sa partid. Decizia va fi luată la următorul Comitet Executiv Național (CExN) care va fi anunțat cel mai probabil astăzi după ședința Biroului Permament Național (BPN).
Geoană, consternat
Deși se aștepta la un astfel de deznodământ, Geoană s-a declarat, ieri, pe scările clădirii din Kiseleff, consternat de această situație. Președintele Senatului nu a putut participa la ședința Comisiei de Integritate a PSD, deși a sosit la ora indicată în convocare, pentru că lucrările ședinței s-au terminat exact când acesta intra în sediul PSD. Geoană a sosit, duminică, la sediul central al PSD, unde era programată ședința Comisiei Naționale de Arbitraj și Integritate Morală, cu puțin timp după ora 14, el fiind invitat la comisie la ora 14.15. În momentul în care Geoană a urcat spre sala în care se desfășurau lucrările comisiei, membrii acesteia tocmai ieșeau, ședința terminându-se. Geoană a stat de vorbă pentru câteva minute cu câțiva dintre membrii comisiei, aflați pe hol, după care a ieșit în fața presei pentru declarații. „Am constatat că ședința tocmai își epuizase lucrările și că înăuntru au fost acuze reciproce și un ton vehement. Eu mi-am oferit disponibilitatea de a participa la ședință, din respect pentru partid, însă domnul Șova mi-a comunicat că este prea târziu și că nu mai poate convoca colegii, deși aceștia încă sunt în sediu”, a spus Geoană. Fostul președinte al PSD, a declarat, ieri, că PSD este într-o stare confuză și se va confrunta cu masive încercări de racolare de membri. „Nu șefii de la București conduc partidul, ci membrii de partid. La București se desfășoară în aceste zile o dispută păguboasă, iar PSD trece printr-o situație confuză. Fac un apel la calm și echilibru către membrii de partid. Vor exista încercări masive de racolare, nu cedați presiunii. Vom găsi o soluție, PSD este un partid prea mare și puternic pentru a intra în vrie”, a spus el.
Scindare internă
Acest episod a creat o nouă scindare în PSD. O parte a membrilor pesediști sunt de acord cu Ponta, în timp ce unii deplâng situația lui Geoană. Secretarul executiv al PSD, deputatul de Suceava Eugen Bejinariu, a declarat, dumincă, pentru MEDIAFAX că decizia privind excluderea lui Mircea Geoană din partid este statutară, aceasta urmând să fie validată de CEx al PSD, el apreciind că Geoană culege acum tot ce a semănat de-a lungul timpului. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan, a declarat, ieri că decizia CNAIM a PSD în privința lui Mircea Geoană era previzibilă, însă, din punct de vedere colegial, consideră că aceasta trebuia să fie prezent la ședință. În teritoriu, lucrurile par să îi fie favorabile lui Geoană, acolo unde primarii PSD nu sunt de acord cu mijloacele sovietice folosite de Ponta. „Felul în care a procedat CNAIM în cazul Mircea Geoană (luând o decizie în lipsa lui – n.r.) denotă mârlănie și lipsă de bun simț. Cei 43 care au votat pentru excluderea lui Mircea Geoană din PSD, pe vremea când el era președintele PSD, făceau plecăciuni în fața lui. Sunt dezamăgit de felul în care s-a procedat. Mi se pare că unii, care ajung șefi de partide, se cred patronii lui. Într-un partid intri când vrei și ieși când vrei. Am vorbit cu mulți oameni care sunt dezamăgiți, la rândul lor, de faptul că se fac vendete personale”, a declarat vicepreședintele PSD Bistrița-Năsăud și primarul comunei Feldru, Ștefan Sângeorzan.
Mircea, dragostea mea!
Mazilirea lui Geoană de ieri a avut și un moment melodramatic, atunci când reprezentanta PSD Sector 3 în Comisia Națională de Integritate a PSD, Mariana Negoiță, a ieșit în curtea sediul partidului a început să facă declarații presei. Cu lacrimi înnodându-i-se în barbă, aceasta a spus că decizia CNAIM de excludere a lui Mircea Geoană din partid a fost luată cu încălcarea prevederilor Statutului PSD. Aceasta s-a declarat revoltată de faptul că decizia s-a luat fără ca Geoană să fie audiat. Ea a spus că s-au înregistrat 43 de voturi „pentru“, 5 împotrivă“ și două abțineri. Femeia era extrem de agitată și bulversată și alerga printre jurnaliști în curtea sediul PSD.
Nicolae Bucur