Președintele Senatului Mircea Geoană este deja istorie, așa cum este și social-democratul Mircea Geoană. Geoană a înregistrat o performanță uluitoare, pierzând în mai puțin de 24 de ore și calitatea de membru al PSD și funcția de președinte al Senatului. Procedura de revocare a sa din funcția de președinte al Senatului s-a derulat pe repede-înainte, senatorii acceptând ad-hoc și un Birou Permanent neprogramat tocmai pentru a rezolva această problemă. Astfel, ieri după orele prânzului, Mircea Geoană dădea deja declarații în calitate de fost președinte al Senatului, decizia de revocare a sa înregistrând 112 voturi „pentru“, 5 abțineri și 2 voturi „împotrivă“. În urma deciziei Biroului Permanent, Senatul va fi condus de un președinte interimar, democrat-liberalul Petru Filip. Nemulțumit de decizie, Geoană a declarat că o va ataca la Curtea Constituțională. El a precizat că votul prin care s-a aprobat hotărârea de încetare a mandatului său de președinte al Senatului este unul politic, pe care îl respectă, dar a susținut că motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare și constituționale. Pozând în învingător, senatorul independent Mircea Geoană a declarat că astăzi va merge la Dăbuleni, unde va ține un „discurs important“, el invitându-i pe jurnaliști să meargă acolo pentru a afla dacă își va anunța viitorul politic. „Mâine sunt la Dăbuleni. Vă invit pe toți la Dăbuleni pentru un discurs important“, a spus Geoană. Întrebat dacă acolo își va anunța viitorul politic, Geoană a răspuns: „Veniți la Dăbuleni și aflați acolo“.
Iulian Urban crede că Geoană a fost revocat neconstituțional
Senatorul PDL Iulian Urban consideră, într-o postare pe blogul personal, că în opinia sa de jurist
„Mircea Geoană a fost revocat în mod neconstituțional, chiar dacă votul Plenului este suveran”. Potrivit senatorului Urban „președintele Senatului, în construcția constituțională actuală, pune aceasta funcție într-o zonă de protecție specială, astfel încât doar simpla retragere a sprijinului politic nu este suficienta”. Tocmai de aceea, Urban afirmă că ”juristii PSD au greșit grav neargumentând suficient și conform Regulamentului Senatului cererea de suspendare a Președintelui Senatului, astfel încât în acest moment cred că la Curtea Constituțională, decizia de azi a Senatului va fi invalidată, astfel încât PSD va fi obligat sa arate cum a încălcat Geoană Regulamentul Senatului.”
UDMR trage sforile pentru a obține șefia Senatului
După ce au rezolvat problema revocării lui Geoană de la șefia Senatului, grupurile parlamentare au început discuțiile în vederea nominalizării viitorului președinte. Cei mai activi la acest capitol par să fie senatorii UDMR, care revendică această funcție pentru un reprezentant al lor, cel mai probabil senatorul Gyorgy Frunda. Potrivit unor surse parlamentare, Frunda, un oponent al prezenței UDMR în actuala coaliție de guvernare, este susținut de PSD și PNL pentru această poziție, în speranța că politica acestuia la nivelul conducerii Senatului va fi favorabilă USL:
„În cadrul UDMR am avut o discuție azi dimineață, nu am fost înștiințați să se facă măcar negocieri la acest nivel, iar membrii grupului nostru la unison au fost de părere că trebuie să avem propriul nostru candidat. Dacă suntem într-o Coaliție, iar partidul cel mare dă primul-ministru și președintele Camerei Deputaților, atunci ar fi logic ca (…) funcția de vicepremier și cea de președinte la Senatului să aparțină UDMR”, a declarat Frunda vizibil interesat.
Se pare că pretentile UDMR la șefia Senatului i-a iritat pe oamenii lui Gabriel Oprea, care la rândul lor vor face o nominalizare. „Dacă UDMR va face propuneri îl avem și noi pe Cristi Diaconescu. Oricum avem parlamentari mai multi decât UDMR, dar aceasta chestiune trebuie clarificata în Coaliție“, a declarat un senator UNPR pentru Hotnews.ro
Nici pedeliștii nu vor sa audă că UDMR preia funcția numărul doi în stat. Senatorii PDL îl vor pe Vasile Blaga pentru funcția de președinte al Senatului , cei mai mulți exprimându-se chiar public în favoarea acestuia.
PDL, UDMR și UNPR vor discuta în interiorul Coaliției dacă vor merge cu o singura nominalizarea sau fiecare va avea propria propunere. Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat că pentru președinția Senatului coaliția guvernamentală trebuie să meargă cu un candidat comun, precizând că numele acestuia va fi discutat în ședința de luni dimineață a coaliției.
„Ideea este să mergem cu un candidat comun al coaliției“, a spus Rădulescu.
Întrebat despre numele celor care ar putea să ocupe această funcție, Rădulescu a spus că acest lucru va fi discutat în ședința de luni dimineață a coaliției, iar până luni după-amiază va fi „silentio stampa“.
Mihaela Dobrescu