Procesul de reformare a PSD prin eliminarea persoanelor care au contribuit la imaginea negativa a partidului, prin afacerile murdare pe care le-au facut, este afectat chiar de catre acestia. Mai multe personaje de acest fel incearca sa ajunga in parlament si s-au inscris pe listele partidului care vor fi votate in precampanie, mizand si pe sustinerea pe care o mai au la nivelul greilor partidului si demonstrand, astfel, ca ceea ce se sustine la nivel declarativ nu corespunde deloc realitatii -din teren-. Un asemenea caz exista la nivelul filialei Suceava a PSD.
Dupa ce a defrisat -la greu- padurile Sucevei, fostul director al Directiei Silvice, Gheorghe Nichiforel, s-a inscris cu tupeu in precampania PSD pe listele pentru Camera Deputatilor, fara sa fi fost oprit de nimeni. Asa cum arata situatia la inchiderea listelor, Gheorghe Nichiforel nu se afla pe undeva ascuns pe la coada clasamentului, unde sa nu-l poata vedea nimeni, ci chiar in fata. Pe listele care vor fi supuse la vot pe 5 septembrie membrilor PSD, fostul -defrisator-sef- se afla pe locul al doilea. Inscrierea lui Gheorghe Nichiforel pe liste este destul de ciudata, deoarece acesta nici macar nu a reusit sa stranga numarul cerut de conducerea centrala a PSD. Fostul director a convins numai 216 de membri sa-i acorde semnatura.
-Curentul- a semnalat de mai multe ori o serie de ilegalitati facute de Gheorghe Nichiforel la Directia Silvica Suceava, care au fost confirmate si de catre Regia Nationala a Padurilor. Dupa ce mai multe echipe de control ale regiei au -scanat- anul trecut intreaga activitate a celei mai mari directii silvice din tara, a reiesit clar ca el este principalul vinovat pentru jaful din codrii Sucevei.
Principala deficienta constatata de catre echipele de control in ceea ce priveste fondul forestier de pe raza Directiei Silvice Suceava a constat in nerespectarea -normelor tehnice privind evaluarea masei lemnoase din doboraturi si rupturi in masa-. De asemenea, a iesit in evidenta faptul ca -pentru stocurile de masa lemnoasa ramase pe picior si faze, la 31 decembrie 2002, nu s-au incheiat acte aditionale, ci noi contracte- si s-a tergiversat -exploatarea masei lemnoase, prin neaplicarea la timp a clauzelor de reziliere-. S-au descoperit cereri de participare la licitatie neinregistrate si contracte neincheiate in termen de 10 zile de la licitatie. Este surprinzator ca au fost gasite o serie de autorizatii de exploatare emise inainte de inregistrarea contractelor si totodata au fost situatii cand nu fost calculate penalitati contractuale. In plus, la ocoalele silvice Vatra Dornei si Vama nu s-a efectuat receptia materialului lemnos la partizile in exploatare in regie proprie si totodata nu s-a urmarit derularea contractelor cantitative si valorice la nivelul esalonarilor din contracte.
Valoarea debitelor neincasate de catre D.S. Suceava din acte de contraventii si infractiuni se ridica la ora actuala la peste 4,1 miliarde de lei. In 2002, volumul arborilor taiati ilegal a fost de 7.720 mc, iar in primul semestru al acestui an, de 5.279 mc.
In timpul mandatului lui Gheorghe Nichiforel, la Directia Silvica Suceava, -punerea in posesie s-a facut pentru suprafete mai mari decat cele validate de catre Comisia judeteana cu nici mai mult nici mai putin de 730 de hectare. Cele mai mai suprafete au fost donate de catre Directia Silvica Suceava pe raza ocoalelor silvice Vama, Breaza, Frasin, Dolhasca, Moldovita, Adancata, Patrauti, Vatra Dornei si Falcau. Potrivit unor surse din cadrul DS Suceava, la Ocolul Silvic Vama, care in anii trecuti a fost condus chiar de catre Gh. Nichiforel, i-a acordat un bonus de improprietarire de 5,8 ha de padure padurarului sau de casa Mihai Bosutor. De suplimente de improprietarire donate de conducerea directiei au mai beneficiat si fiul lui Gh. Nichiforel si o serie de rude ale acestuia. Chiar Gh. Nichiforel a semnat suplimentul de padure de 5,8 ha pentru padurarul Mihai Bosutar, cu toate ca acesta taiase ilegal arbori in valoare de peste 2,9 miliarde de lei.
Facturi neincasate de peste 33 miliarde de lei
Verificarile echipelor de control de la regie au evidentiat faptul ca DS Suceava are facturi restante de 33,8 miliarde de lei si cecuri in curs de incasare de 203,7 miliarde de lei. Totodata, directia pastorita de Gh. Nichiforel are de recuperat de la clienti incerti suma de 13.186.000.000 de lei. De asemenea, s-a mai descoperit existenta unor stocuri de masa lemnoasa nelichidate la partizile pentru populatie din anul trecut.
Nichiforel -si-a tras- premii de 191,8 milioane de lei
Verificari efectuate de catre echipele de control ale Regiei Nationale a Padurilor au scos in evidenta si faptul ca la pe vremea cand era directorul Directiei Silvice Suceava, Nichiforel a fost foarte darnic cu sine. El a acordat premii -personalului de conducere al directiei- fara aprobarea regiei in valoare de 582 milioane de lei. Bineinteles, el a fost primul pe lista si a incasat nu mai putin de 191,8 milioane de lei. Nichiforel a fost urmat de inginerul-sef Aurel Leuciuc, 192,2 milioane de lei, si economistul-sef Constantin Catargiu, numai 181 milioane de lei. Actuala conducere a regiei a precizat la momentul respectiv ca aceste prime au fost acordate sub forma unor indemnizatii pentru fiecare sedinta a comitetului director tinuta la D.S. Suceava.
Trebuie precizat ca dupa ce Gheorghe Nichiforel a fost destituit, anul trecut, de la conducerea D.S. Suceava de catre actualul director general al RNP Romsilva, Ion Dumitru, a ajuns consilier al ministrului agriculturii, Ilie Sarbu. O data cu venirea lui Petre Daea in fruntea acestui minister, Gheorghe Nichiforel a ramas pe baricade, fiind singurul consilier din vechea garda a lui Sarbu care nu a plecat. Explicatia este una singura: Gheorghe Nichiforel este sustinut puternic de catre liderul PSD Octav Cozmanca. Ca atare, prin acestea, PSD incearca sa-l recompenseze cu un loc in Camera Deputatilor pe cel care a contribuit serios la defrisarea padurilor sucevene.