Deputatul PNL Andreea Paul susține că în vreme ce o româncă este agresată la fiecare trei secunde, din partea autorităților guvernamentale s-au alocat de abia doi lei pe locuitor pentru realizarea unui program cu privire la violența în familie pentru perioada 2013-2017.
Parlamentarul a anunțat că a participat la primul congres internațional dedicat femeilor din mediul rural care a avut loc în Spania, unde a prezentat situația din România.
„La fiecare trei secunde o femeie este agresată în România. Idei precum ‘o palmă nu a omorât pe nimeni’, sau ‘unde dă tata crește’, sau ‘bătaia este ruptă din rai’, care țin direct de violența în familie, nu mai trebuie să fie o poveste de actualitate. Cifrele arată că bătaia nu este tocmai ruptă din rai, așa cum spuneau bătrânii. 82.000 de victime și 800 de decese sunt înregistrate oficial în România între 2004 și 2011 ca urmare directă a violenței în familie. Gravitatea situației nu este dată doar de aceste date statistice, unele dintre ele fiind foarte mult subestimate sau incorecte din cauza fricii față de consecințe a femeilor agresate, din lipsa studiilor în domeniu sau din cauza faptului că multă lume o privește ca pe o problemă intimă ce ține de familia proprie”, a declarat Andreea Paul, într-o conferință de presă susținută miercuri la Satu Mare.
Deputatul a subliniat faptul că în ciuda cifrelor alarmante, în România din 2008 nu s-a făcut o analiză oficială, deși suntem în anul 2015.
„Din 2008 în România nu s-a mai făcut nicio analiză oficială a acestui domeniu și însăși strategia națională dedicată combaterii violenței în familei pentru perioada 2013-2017 nu este bugetată. Abia în anul 2014 s-a lansat un program start cu finanțare europeană prin care se va comanda un nou studiu național vizavi de impactul violenței în familie. Dimensiunea costurilor: doi lei pe locuitor, atât alocă România pentru această problemă care vizează peste jumătate din populația națiunii. 38,7 milioane lei este programul Start „O viață de calitate în siguranță. Înaintăm anevoios. Însăși interesul public față de această epidemie este foarte mic”, a afirmat parlamentarul.
Andreea Paul a arătat că mai multe țări depun eforturi pentru a reduce violența în familie și consideră că se va mai vorbi multă vreme despre această temă.
„Concluzia acestui congres internațional a fost însă că discriminarea de gen și violența în familie sunt epidemii globale care vizează toate țările. Este o epidemie intolerabilă care nu ține nici de bogăție nici de sărăcie. Asemenea păcate se regăsesc în toate clasele sociale în toate țările lumii. Unele țări au reușit să intervină cu politici de intervenție, protejare a victimelor, alte țări o fac doar declarativ și mai sunt unele care persistă în eroarea negării și inacțiunii”, a mai afirmat Andreea Paul.