Home Politic Guvernul, acuzat ca pune monopol pe integrarea in Alianta Nord-Atlantica

Guvernul, acuzat ca pune monopol pe integrarea in Alianta Nord-Atlantica

DISTRIBUIŢI

Premierul Adrian Nastase nu a fost primit, ieri, in Parlament, la rostirea declaratiei politice pro-NATO cu laudele si aplauzele la care probabil se astepta. Desi toate partidele si-au afirmat sprijinul pentru eforturile de integrare, interventiile politicianiste nu au lipsit nici la dezbaterile de ieri. Tonul l-au dat liberalii, care l-au acuzat pe premier ca vrea sa monopolizeze castigul de imagine ce va rezulta din previzibilul succes al Romaniei la reuniunea de la Praga. -Acest gest politic este transformat in spectacol de catre PSD-, a declarat presedintele PNL, Valeriu Stoica. Criticile sale au fost continuate de democrati, deputatul Ioan Onisei apreciind drept o -trufie desarta- atitudinea Cabinetului Nastase in legatura cu aderarea la NATO. Spre surprinderea tuturor, PSD si premierul au avut ieri un aliat nou in Parlament, reprezentantii PRM. Oamenii lui Vadim si-au declarat intregul sprijin pentru indeplinirea obiectivelor asumate de Guvern in vederea aderarii la Alianta.

Pentru a nu ramane mai prejos decat Executivul, Parlamentul s-a grabit, ieri, sa-si adopte si propriul mesaj de sustinere a demersurilor de integrare a Romaniei. Dupa cateva schimbari formale, parlamentarii au adoptat textul propus de comisiile de politica externa, ce urmeaza sa fie trimis Legislativelor din tarile membre, in vederea sensibilizarii lor inainte de decizia de la Praga.

Declaratia premierului Adrian Nastase privind politica si masurile luate de guvernul roman in vederea aderarii la NATO nu a starnit ieri, la prezentarea in Parlament, laudele si aplauzele pe care miza probabil seful Executivului. Reprezentantii partidelor de opozitie si-au facut numarul, criticand nu atat continutul planului de masuri, cat maniera adoptata de premier pentru a prezenta acest document, prin excluderea de la o prealabila consultare a tuturor partidelor parlamentare, avand in vedere ca la mijloc este vorba despre interesul national. Cea mai surprinzatoare pozitie au avut-o parlamentarii PRM, care, din considerente strict de imagine, au declarat pe toate vocile ca sustin integrarea in NATO si masurile propuse de Executiv.

Pentru a nu ramane mai prejos in fata Guvernului, Parlamentul a adoptat si el, ieri, un mesaj privind aderarea la NATO a Romaniei, text ce urmeaza sa fie trimis tuturor Parlamentelor din tarile membre ale Aliantei.


30 de pagini pentru plictisirea parlamentarilor

Premierul Adrian Nastase si-a facut aparitia la Palatul Parlamentului insotit de toata echipa ministeriala, mai putin seful diplomatiei, Mircea Geoana, plecat, tot cu treburi de NATO, in Marea Britanie. Nici macar ministrii nu au rezistat la discursul de 32 de pagini al sefului lor si au iesit periodic fie la o tigara, fie pentru a vorbi la telefoanele mobile din dotare. De altfel, la aproape 10 minute de la debutul discursului premierului, presedintele de sedinta, senatorul Nicolae Vacaroiu, a facut apel la bunul-simt al parlamentarilor, cerandu-le sa ramana in sala si sa asculte in liniste documentul citit de Nastase.


Liberalii si democratii i-au batut obrazul premierului


Reprezentantii PNL si PD au facut front comun, criticand atitudinea Guvernului, care, in opinia lor, -vrea sa puna monopol pe capitalul de imagine rezultat dintr-un previzibil succes la reuniunea de la Praga-. Liberalii au iesit la bataie chiar inainte de citirea Declaratiei politice de catre premier, invocand procedurile parlamentare. Presedintele PNL, Valeriu Stoica, a declarat de la tribuna ca nu se astepta ca un jurist de talia premierului sa nu cunoasca prevederile Constitutiei si ale Regulamentelor parlamentare. El a afirmat ca, potrivit articolului 88 din Legea fundamentala, doar presedintele tarii are dreptul de a veni in fata Parlamentului cu o declaratie politica. Disputa nu s-a transat prin vot, intrucat liberalii nu voiau acest lucru, pentru a nu da nastere la supozitii legate de sustinerea pe care o acorda demersurilor de integrare in NATO. Singurul rebel al PNL a ramas senatorul Radu F. Alexandru, care a iesit din sala de dezbateri, in semn de protest fata de incalcarea conduitei parlamentare. La randul sau, deputatul democrat Ioan Onisei, intr-o declaratie cu patetisme gratuite, a calificat drept -trufie desarta- gestul politic al Guvernului, subliniind ca -nu cu retorica si cu figuri de stil se conduce o tara-. Preluand din mesajul politic al sefului sau de partid, Onisei nu a uitat sa mentioneze in discursul sau coruptia care macina societatea pana la cel mai inalt nivel.

Referirile sale nu au ramas fara replica din partea lui Adrian Nastase. La finalul discutiilor, premierul a aratat ca PD incearca sa dea lectii de combatere a coruptiei, in timp ce -au ramas unele probleme privind modul in care locuitorii Constantei au ramas fara flota si au primit, in schimb, o fabrica de inghetata-. -Am avut senzatia ca la ultimele alegeri din PD a fost ales Corneliu Coposu, Dumnezeu sa-l ierte-, a declarat Adrian Nastase, spre amuzamentul parlamentarilor.

PRM schimba macazul

Singura surpriza au oferit-o ieri in Parlament reprezentantii PRM. Convinsi ca nu mai pot marsa la nesfarsit pe cartea nationalismului, parlamentarii PRM au avut ieri un discurs echilibrat, sustinand demersul premierului Nastase si actiunile propuse pentru aderarea la NATO. Deputatul Tudor Marcu nu a omis si cateva observatii, precizand insa, in final, ca planul de masuri corespunde politicii PRM privind integrarea in Alianta.


Parlamentul si-a votat propriul mesaj pro NATO

Pentru a nu ramane mai prejos de actiunea Executivului, parlamentarii au votat ieri, in unanimitate, propriul mesaj privind aderarea Romaniei la NATO, document ce urmeaza sa fie trimis catre toate Legislativele din tarile membre. In acest mesaj, se reafirma sprijinul Parlamentului de la Bucuresti pentru aderarea tarii noastre la NATO, precum si responsabilitatea adoptarii tuturor actelor normative menite sa ne asigure intrarea in cercul select al tarilor membre.

Incurajari de la Moscova si Washington

Demersul Romaniei de aderare la NATO este sustinut si de declaratiile facute la Moscova si Washington. In timp ce presedintele Bush a declarat ca viitoarea etapa a extinderii Aliantei trebuie sa asigure libertate popoarelor de la Marea Baltica si de la Marea Neagra, vicepresedintele Dumei, Vladimir Avercenko, afirma, la Moscova, ca Rusia priveste -cu liniste- intentia Romaniei si a altor tari de a adera la NATO. El a precizat insa ca acest lucru -nu poate sa nu tulbure Rusia-, intrucat ceea ce se intampla in apropierea granitelor sale are implicatii asupra securitatii tarii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.