Home Politic Guvernul arunca bani pe sondaje inutile

Guvernul arunca bani pe sondaje inutile

DISTRIBUIŢI

Agentia pentru Strategii Guvernamentale a prezentat ieri un sondaj de opinie. Anuntat de ceva timp, studiul, foarte stufos de altfel, nu a demonstrat nimic deosebit la nivel de concluzii, ci doar ca ASG e in stare sa faca praf banii contribuabililor pe cercetari inutile, care nu vor avea niciun fel de finalitate concreta.


In timp ce proiecte importante, precum cel al constituirii unui brand de natiune, zac prafuite de mai bine de un an in rafturile presedintelui Agentiei, Alfred Bulai, acesta prefera sa arunce bani pe studii si sondaje inutile. Aceste materiale imbibate cu informatii -de umplutura-, intocmite de fel de fel de firme specializate in sondarea opiniei publice, nu sunt pentru Bulai decat metode prin care isi justifica activitatea, pentru ca la altceva nu pot fi folosite. Un astfel de studiu a fost prezentat de reprezentantul guvernului si ieri. Gros de 40 de pagini, sondajul cuprinde intrebari deja -fumate- din o multime de domenii precum sanatatea, educatia, integrarea europeana sau justitie. Pe langa faptul ca in ultima vreme au existat zeci de sondaje care prezentau opiniile oamenilor legate de aceste domenii, studiul cu care s-a laudat ASG contine si o serie de intrebari nerelevante, precum: -Ati fost la biserica sau ati apelat la un preot in ultimele sase luni?- sau -Dumneavoastra aveti medic de familie?-.

Rezultate… -interesante-

-Interesant- a fost singurul adjectiv pe care l-a putut atribui Bulai concluziilor sondajului. Intrebat cu ce scop a fost comandat barometrul, presedintele ASG s-a cam fastacit. Dupa ce a enumerat domeniile cuprinse de sondaj si planurile marete de viitor ale Agentiei, Bulai a precizat rapid ca cercetarea a fost trimisa tuturor ministerelor si ca materialul brut poate fi folosit de ministri, in cazul in care ii intereseaza parerea cetatenilor. Deci, -Barometrul Politicilor Publice-, dupa cum l-a intitulat Bulai, nu va avea niciun rezultat concret la nivelul Agentiei. -In barometrul urmator o sa evaluam perceptia oamenilor asupra unor masuri particulare-, a incercat Bulai sa dreaga busuiocul si in privinta continutului fad al sondajului.

Politicienii, tot in topul coruptilor

Singurele felii din amalgamul de domenii atinse de sondaj, care ar putea starni cat de cat interesul, ar putea fi cel al justitiei si al coruptiei si cel privind integrarea europeana. Si aici insa raspunsurile cetatenilor se suprapun aproape perfect pe rezultatele altor sondaje. 48% din cei chestionati considera ca, de cand actualul guvern este la putere, coruptia a ramas la fel, in timp ce 24% sustin ca situatia s-a inrautatit. In acelasi barometru se arata ca cei banuiti cel mai mult de coruptie raman parlamentarii, urmati de oamenii de afaceri si de functionarii din guvern. In timp ce 69% din repondenti cred ca -aproape toti- sau -o mare parte din parlamentari- sunt corupti, 61% au aceeasi parere despre oamenii de afaceri, iar 57% despre ministri. -La polul opus se situeaza preotii, despre care 54% din repondenti declara ca nu sunt corupti, urmati de profesori, 45% din populatie considerand ca niciunul sau o mica parte din profesori este corupta-, se mai arata in documentatia oferita de ASG.

Si in privinta integrarii europene sondajul este plin de intrebari folosite in sondaje de cand tara noastra s-a hotarat sa devina membru al Uniunii Europene, ca de exemplu -Ce inseamna pentru dumneavoastra UE?-. La capitolul -principalele doua probleme cu care se confrunta Romania in ceea ce priveste integrarea-, 46% din cetateni au identificat coruptia, 11% agricultura, 9% saracia si 6% justitia.

Pentru ca -marele- sondaj sa ajunga in forma prezentata ieri, guvernul a fost nevoit sa apeleze la doua institutii specializate pe sondarea opiniei publice, CSOP si TNS (?!), care au efectuat ancheta de teren pe parcursul lunii iulie 2006. Volumul esantonului a fost de 1.500 de persoane de 18 si peste 18 ani, in timp ce marja de eroare a sondajului s-a ridicat la +/- 2,6%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.