Home Politic Guvernul Cioloș promite să transpună la timp legislația UE

Guvernul Cioloș promite să transpună la timp legislația UE

DISTRIBUIŢI

Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Răzvan-Horaţiu Radu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe,  a avut la data de 22 ianuarie 2016, la Bruxelles, o întrevedere cu Secretarul General adjunct al Comisiei Europene, Jean-Eric Paquet.

Agentul Guvernamental a subliniat importanța pe care România o acordă aducerii la îndeplinire a obligațiilor ce îi revin în calitate de stat membru UE. Asigurarea aplicării corecte și a transpunerii la termen a legislației UE constituie o preocupare constantă a autorităților române, fapt care se reflectă și în rezultatele înregistrate în ultima perioadă în ceea ce privește reducerea numărului de acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor privind necomunicarea măsurilor naționale de transpunere a directivelor (proceduri de infringement). Secretarul General adjunct al Comisiei Europene  a confirmat progresele notabile înregistrate de România în ultimul an privind respectarea termenelor de transpunere, subliniind, în acelaşi timp, importanța respectării principiilor prevăzute de Strategia privind mai buna reglementare 2014-2020 (Better Regulation) în procesul de transpunere a directivelor.

Ambele părți au apreciat utilitatea sistemului EU Pilot, ca mecanism de prevenție care, prin cooperarea între statul membru și Comisie, permite clarificarea aspectelor legate de aplicarea legislației UE și, pe cale de consecinţă, evitarea declanșării acțiunilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor (proceduri de infringement). Astfel, Jean-Eric Paquet şi-a exprimat susţinerea cu privire la conduita autorităţilor române în ceea ce priveşte transpunerea şi aplicarea dreptului UE. Soluţionarea unui număr ridicat de reclamații privind respectarea dreptului UE gestionate de autorităţile române în sistemul EU Pilot (79% în cursul anului 2015) este considerată de Comisie drept un veritabil reper în materie. Totodată, oficialul UE a invocat şi scăderea numărului procedurilor de infringement în curs. În acest context, acesta a salutat buna colaborare între Comisie şi autorităţile române, atât în cadrul sistemului EU Pilot (pre-infringement), cât şi în ceea ce priveşte gestionarea acţiunilor declanşate împotriva României (proceduri de infringement).

În perioada 21-22 ianuarie 2016, Agentul Guvernamental a avut reuniuni și cu reprezentanți ai diferitelor Direcții Generale din cadrul Comisiei Europene – Direcția Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital, Direcția Comerț, Direcția Concurență și Direcția Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune –context în care au fost discutate aspecte legate de gestionarea acțiunilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor declanşate împotriva României.

De la data aderării României la UE, au fost declanşate 515 proceduri de infringement împotriva României. Dintre acestea, 460 au fost clasate de Comisia Europeană în fază precontencioasă.

La data de 31 decembrie 2014, se aflau în derulare 66 de proceduri de infringement în faza precontencioasă. În anul 2015, la aceeaşi dată, erau în derulare 49 de astfel de proceduri, înregistrându-se o vizibilă scădere a acţiunilor în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor privind necomunicarea măsurilor naționale de transpunere a directivelor (de la 32 la 24).

Până în prezent, nu a fost pronunţată nicio hotărâre de condamnare a statului român pentru încălcarea obligaţiilor care îi revin potrivit tratatelor UE.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.