Opozitia maghiara critica dur politica externa a Executivului
Partidul Socialist Maghiar (MSZP) si Uniunea Social Democrata (SZDSZ) au criticat dur politica externa a Ungariei, in cadrul sedintei Comisiei de politica externa a Parlamentului ungar, unde s-a prezentat raportul ministrului de externe, Martonyi Janos, a relatat agentia de stiri maghiara MTI.
Presedintele comisiei, Szent-Ivanyi Istvan, deputat SZDSZ, a spus ca acest an a reprezentat un esec pentru politica externa a Ungariei. Deputatul a reprosat diplomatiei maghiare ca Legea statutului nu a fost pregatita si ca in procesul de aderare s-a inregistrat o stagnare.
Martonyi Janos a afirmat ca declaratiile Opozitiei fac parte deja din campania electorala.
Referindu-se la Legea statutului, Martonyi a spus ca partea ungara a propus solutii concrete partii romane, care pot dispersa definitiv obiectivele Romaniei legate de aceasta lege.
Szent-Ivanyi a spus ca inclusiv recomandarile formulate de catre Comisia de la Venetia demonstreaza faptul ca legea nu este in concordanta cu normele europene. Tabajdi Csaba, reprezentant al MSZP, a afirmat ca, in principiu, Legea statutului este buna, dar lipsa unor consultari prealabile cu tarile vecine a provocat un val antiungar in Romania.
Marko Bela il vede pe premierul ungar pregatit prntru compromis
-Daca intre cele doua guverne nu vor exista probleme de comunicare, in urmatoarele saptamani se vor putea gasi solutii in cazul Legii statutului-, a afirmat presedintele UDMR, Marko Bela. El a declarat Agentiei de presa MTI ca -a devenit clar care sunt acele puncte sensibile in cazul carora, daca Guvernul ungar accepta rezolvarile potrivite, se poate ajunge la un acord-, a afirmat liderul UDMR, mentionand intre aceste puncte in primul rand ocuparea unui loc de munca. -Exista, in afara de aceasta, si una-doua probleme, dar constat ca exista disponibilitate din partea Guvernului ungar sa accepte compromisuri corespunzatoare. Exista sanse-, s-a aratat increzator presedintele UDMR. Pe de alta parte, deputatul Raduly Robert a fost ales in functia de presedinte al Consiliului Teritorial de Supraveghere a aplicarii Legii statutului in zona Ciuc. Consiliul este format din 21 de membri, dintre care sapte sunt reprezentanti ai bisericilor istorice maghiare, sapte reprezinta sfera civila si alti sapte – UDMR Ciuc.