Home Politic Guvernul pare multumit de un nou buget in pantaloni scruti

Guvernul pare multumit de un nou buget in pantaloni scruti

DISTRIBUIŢI

Dezbaterile din comisiile de specialitate ale Parlamentului pe marginea bugetului de stat pe 2003 s-au desfasurat dupa un scenariu deja cunoscut publicului. Parlamentarii Opozitiei au acuzat, cei ai PSD si-au aparat ministrii, iar seful finantelor, Mihai Tanasescu, s-a straduit sa arate tuturor ce proiect minunat a realizat si, mai ales, cat de mult se preocupa Guvernul de bunastarea romanilor. Ceilalti membri ai Cabinetului Nastase prezenti la discutiile din comisii, desi au declarat ca banii alocati nu sunt suficienti pentru supravietuire, si-au manifestat speranta ca Executivul va fi marinimos la urmatoarele rectificari bugetare din 2003.


Lentilele trandafirii ale ministrului de finante

Ascultandu-l pe ministrul finantelor cum prezinta proiectul de buget pe 2003, ai putea crede ca nu traiesti intr-o tara aflata de peste 12 ani in tranzitie. Crestere economica de peste 5%, inflatie de 17%, somaj de 8% si un deficit de doar 2,65% sunt doar cateva dintre datele prezentate ieri de Tanasescu parlamentarilor din comisiile de buget-finante. De asemenea, ministrul finantelor a spus ca vor fi bani suficienti pentru programe de sanatate, invatamant, mediu si cercetare si mai ales vor fi fonduri indestulatoare pentru protectia sociala, semn ca se apropie alegerile electorale.


Liberalii raman cu praful de pe toba

Toate propunerile facute de parlamentarii liberali pentru imbunatatirea proiectului de buget au fost tratate cu refuz de ministrul finantelor. -Propunerile dumneavoastra au fost aprofundate, dar am ajuns la concluzia ca nu pot fi puse in practica, deoarece ar duce la reducerea veniturilor bugetare-, le-a explicat Tanasescu parlamentarilor PNL prezenti la discutii. Propunerile liberalilor l-au enervat insa la culme pe presedintele comisiei, deputatul PSD Florin Georgescu, care i-a acuzat pe colegii sai ca au -tot felul de inventii- si de aceea -eu schimb canalul la televizor cand vad sageata pe galben-. Dupa un schimb calduros de replici de genul -Asa facem si noi cand vedem trandafiri-, discutiile au ajuns din nou la bani si performante fiscale.

Democratii nu au pus prea multe probleme sefului finantelor romanesti, deputatul PD Adrian Videanu fiind interesat in special de controlul ordonatorilor bugetari.


PRM acuza practici discriminatorii

Parlamentarii PRM s-au plans la intalnirea cu Tanasescu de faptul ca ei n-au fost invitati la consultari preliminare pe buget. -Practicati un tratament discriminatoriu pentru cel mai mare partid din Opozitie-, a acuzat senatorul PRM Vasile Horga. Dupa declaratiile politice de rigoare, senatorul Horga a declarat ca, in opinia sa, peste 70% din finantarea bugetului de stat este asigurata de populatie prin taxe si impozite. Amendamentele depuse insa de Opozitie nu au nici o sansa in fata masinii de vot a PSD, pe care partidul a mobilizat-o deja, fapt recunoscut si de Florin Georgescu.


Unii dintre ministri sunt -satisfacuti-

Desi cei mai multi au recunoscut ca banii alocati de buget institutiilor pe care le administreaza sunt insuficienti pentru 2003, ministrii PSD s-au declarat -satisfacuti in general-. Majoritatea spera sa obtina la rectificare ceea ce n-a primit la intocmirea proiectului de buget. Cu toate ca Executivul sustine ca si in acest an avem un buget de austeritate, acest lucru nu se regaseste si in salariile angajatilor de la MMPS. Conform proiectului, cheltuielile de personal cresc in aceasta institutie cu 172%, fapt apreciat drept -normal- de ministrul Marian Sarbu. El s-a aratat bucuros ca se elimina -atitudinea imperiala- a Casei de pensii si a Casei de somaj.

Colegul sau de la interne, Ioan Rus, a afirmat ca cei 27.000 de miliarde primite sunt insuficiente, dar spera intr-o suplimentare cu 7.000 de miliarde. -Veniturile extrabugetare nu mai sunt la dispozitia MI, si de aceea avem nevoie de compensari de la MF-, si-a justificat Rus nevoia de bani.

Seful culturii, Razvan Theodorescu, a parasit zambind discutiile cu parlamentarii, chiar daca prin buget nu primeste decat doua treimi din suma necesara.

Nici macar ministrul IMM-urilor, Silvia Ciornei, nu s-a aratat nemultumita de sumele alocate prin buget, desi deputatii i-au atras atentia ca sumele destinate Fondului pentru Garantarea Creditelor destinate IMM-urilor sunt incomplete.

Discutiile cu ministrii vor continua si astazi, urmand ca in zilele urmatoare comisiile de specialitate sa trimita toate amendamentele la Comisia de buget-finante pentru intocmirea Raportului in fond.


Joita cere mai multi bani

Joita Tanase, prezent ieri la lucrarile Comisiei juridice asupra bugetului pe 2003, a cerut mai multi bani pentru Ministerul Public. El s-a plans de volumul de munca ce creste continuu si a spus ca -este necesara o suplimentare cu 500 de posturi, ca acest minister sa poata functiona la rigorile minime-. In acest sens, -bugetul sistemului Justitiei ar trebui sa mai primeasca inca 120 miliarde de lei-, a mai declarat Joita.

-O parte din cele 500 de posturi de magistrati vor apartine Parchetului National Anticoruptie. Pana nu va exista o salarizare la standarde decente, nu se poate vorbi de o lupta anticoruptie, cand un magistrat castiga lunar sub 500 de dolari si cerceteaza cazuri in care se vorbeste de sume de milioane de dolari-, a declarat Emil Boc.

-Sa nu uitam ca, daca demnitarii mai pot face si altceva, cei din Justitie trebuie sa se rezume la cel mult inca un post de profesor-, a mai adaugat Boc, in favoarea magistratilor. Acesta impreuna cu liberalul Nicolae Popa au gasit chiar si sursa de unde se pot obtine cele 120 de miliarde, tinand cont de faptul ca Guvernul a spus ca cine vrea bani trebuie sa se gandeasca de unde sa-i scoata. Prin urmare, sursa banilor ar fi Fondul de rezerva al Guvernului si al primului-ministru.

-In 2002, la dispozitia Guverului au fost puse 198 milioane de lei din buget, in 2003 se vor aloca 931 miliarde, iar pentru 2004 se prevede suma de 4.440 de miliarde. In ceea ce priveste bugetul aflat la dispozitia primului-ministru, acesta a fost in 2002 de 22 de miliarde, in 2003 cu peste 200 de miliarde, iar pe 2004 este prevazuta suma de?ë 400 miliarde de lei-, a prezentat pe larg Nicolae Popa. El a mai ridicat si problema alegerilor anticipate. -1.000 de miliarde de lei in 2003 la dispozitia Guvernului ar putea insemna pregatirea alegerilor anticipate, si e nevoie de banii publici pentru campanie-. De aceeasi parere este si democratul Emil Boc: -Asistam la o campanie electorala mascata a PSD-.

Spre deosebire de Joita Tanase, care a cerut mai multi bani, reprezentantul Ministerului Justitiei, secretarul de stat Alexandru, a plecat docil capul si a tacut- pentru ca -Rodica Stanoiu nu sustine aceasta suplimentare de fonduri-, a mai adaugat Boc.

Atat Nicolae Popa, cat si Emil Boc si-au exprimat speranta ca si parlamentarii PSD, UDMR si PRM vor sustine acest amendament la bugetul pe 2003.

Partidul Democrat este decis sa nu voteze acest buget, -pentru ca este un proiect mincinos-, a declarat Pana, in timp ce liberalii il vor vota -numai in conditiile in care le sunt acceptate amendamentele-, a declarat Nicolae Popa si a specificat ca liberalii au 90.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.