-Ce e dom*le, a venit Nastase?-, se intreba ieri curios un bucurestean de varsta a treia, aflat in trecere pe Calea Victoriei, mirat de multimea masinilor luxoase, cu aura politica, parcate in fata Hotelului Bucuresti. Chiar daca nu era vorba despre Nastase, sala de conferinte a hotelului a gazduit ieri, timp de cateva ore, o reuniune taranista cu fast, in care vechii demnitari, aducandu-si aminte de vremurile de altadata, au zambit in fata reflectoarelor si au facut tandari primul an de guvernare pesedista. Si, pentru a arata ca eleganta in politica nu le este straina, taranistii l-au invitat la intonarea prohodului guvernarii Nastase si pe ministrul informatiilor publice, Vasile Dancu.
In cautarea timpului pierdut
-Buna ziua, domnule ministru!-, -Sa traiti, dom* secretar de stat!- Acestea erau formulele cel mai des uzitate ieri la mezaninul Hotelului Bucuresti, unde a fost prezentata analiza guvernarii Nastase. Cu gandul la vremuri apuse, unii lideri ai taranistilor par sa mai traiasca si astazi mirajul Puterii. Aparitia camerelor de luat vederi si a blitzurilor aparatelor de fotografiat i-a intinerit cu 10 ani pe mai marii partidului, dornici sa iasa din anonimatul in care i-a aruncat electoratul dupa alegerile din 2000. Ioan Muresan a facut oficiile de gazda, invitandu-i la locurile stabilite pe oaspetii de rangul lui Dancu sau Radu F. Alexandru. Adunarea, aranjata dupa modelul sedintelor de Guvern, era condusa de presedintele PNTCD, Victor Ciorbea, flancat in drepta de secretarul general, Dudu Ionescu, iar in stanga de Ion Diaconescu. Remus Opris, Radu Sarbu, Ioan Muresan, Irinel Popescu sunt doar cativa dintre membrii Guvernului din umbra al taranistilor care au analizat punctual activitatea sectoriala a Cabinetului Nastase. Chiar daca nu mai sunt in Parlament, iar electoratul nu le acorda inca in sondaje procentele necesare depasirii pragului, taranistii au iesit ieri pe piata cu cel mai amplu bilant al guvernarii pesediste, care insumeaza nu mai putin de 100 de pagini.
Ciorbea – steaua palida a PNTCD
Victor Ciorbea a fost ieri vioara intai a taranistilor, dand tonul criticilor la adresa Guvernului, intr-un discurs intitulat -2001 – un an ratat pentru Romania-, care a durat mai bine de o ora. Dovedindu-se un cititor fidel al ziarelor, el a reluat toate temele dezvoltate in ultimul an de presa, de la tendinta PSD de a se transforma in partid-stat pana la conflictul dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. -Conflictele interne ale Puterii actuale sunt mai putin de ordin politic, ele avand, de regula, substrat economic, ca expresie a unor lupte de interese intre diferite grupari care doresc sa-si adjudece puterea absoluta in cadrul partidului-stat, prin controlul asupra economiei si finantelor-, a declarat Ciorbea, in timp ce ministrul Dancu isi lua notite de zor. Coruptia institutionalizata nu a scapat ochiului ager al liderului taranist. In opinia sa, coruptia -este o caracatita a partidului-stat, alimentata pe principiul vaselor comunicante: ce dai tu politic, banii si voturile, iti intorc eu economic – afacerile banaoase, si ce dau eu economic, intorci tu politicului. O cooperativa de productie politico-economica infloritoare-. Solidaritatea cu taranistii haituiti de actuala Putere nu a lipsit nici ea din discursul presedintelui PNTCD, care a subliniat ca -Partidul nu va accepta niciodata sa-si sanctioneze membrii sau liderii in functie de interesele PSD-. Finalul cuvantarii a fost, cum se putea altfel, unul apoteotic: -Noi suntem alternativa reala, in jurul nostru se pot coagula opozitia autentica si viitoarea forta de guvernare. (…) E momentul sa se termine cu minciuna. Romania are nevoie de adevar. Mana noastra ramane intinsa catre toti cei doritori de bine si de normalitate-.
Guvernul din umbra si-a facut datoria
Membrii Guvernului din umbra al taranistilor si-au facut datoria si au elaborat fiecare un material in extenso despre activitatea omologilor lor pesedisti, care lucreaza in mod real, nu virtual. Decebal Traian Remes a analizat, fireste, bugetul lui Tanasescu, de agricultura s-a ocupat electronistul partidului, Ioan Muresan, iar apararea nationala a cazut in sarcina lui Dudu Ionescu. Opris s-a prezentat de pe pozitia de omolog al lui Dancu, criticand virulent -imaginea- Executivului, iar Noica si-a amintit de vremurile cand conducea Ministerul Lucrarilor Publice. Justitia, administratia publica, integrarea europeana sau turismul au fost si ele trecute prin sita taranista, concluzia finala fiind una singura: Guvernul Nastase foloseste un limbaj dublu, semn de mare imaturitate politica, dupa cum sustin taranistii.